Witam
Opisywałem wcześniej ten sterownik teraz przedstaię jego schemat tak na szybkigo malowany programem graficznym
zasadniczy element jest przedstawiony białym kolorem jest tam interfejs wejsciowy poprzez LPT z optoizolacją
wykonany na jednym kawałku płyty laminowanej są tam wejścia/wyjścia na razie wolne do wykorzystania
na następnych płytkach są obwody mocy dla każdej osi namalowana jest jedna oś X
projekt chwilowo został sprawdzony w postaci sterowania silników 1/2 kroku, ze względu na brak gotowej częsci mechanicznej dalsze prace nad sterownikiem ustały (pozycjonowanie krancówki i inne potrzebne "bajery")
pozdrawiam jarobo
Prosty schemat sterownika
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Prosty schemat sterownika
- Załączniki
-
- fotki testowego sterownika na płycie uniwersalnej
- fotografie.jpg (75.25 KiB) Przejrzano 4108 razy
-
- schemat.jpg (129.29 KiB) Przejrzano 4286 razy
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Fajny bo prosty. Na początek chciałbym taki zrobić. Jeśli można to poprosiłbym o jakiś rysunek (może być zdjęcie) shematu płytki(wszystkich). Jest też duży problem z tlp2200. Szperałem po firmach wysylkowych ale jest raczej słabo. Może jakiś link lub gdzie to można "wyszarpnąć"? Jestem początkujący wiec wszystkie informacje są mile widziane.
Dzieki. Pozdrawiam.
Dzieki. Pozdrawiam.
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
w www.tme.com.pl mają po 5,59zł za sztuke przy zakupie 5 sztuk.
Podejżewam że można by je było zastąpić jakimiś optotranzystorami oby tylko miały krutki czas przełaczania. Poszukaj jakiegoś co ma czas poniżej 1us a napewno do amatorskiego zastosowania bedzie ok.
Pozdrawiam
Podejżewam że można by je było zastąpić jakimiś optotranzystorami oby tylko miały krutki czas przełaczania. Poszukaj jakiegoś co ma czas poniżej 1us a napewno do amatorskiego zastosowania bedzie ok.
Pozdrawiam