Sterowanie osi X Y, czym?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Sterowanie osi X Y, czym?
Przymierzam się do CNC-izacji zośki w tym tygodniu. Miałem zrobić posuw, ale nie mam odpowiedniego motoreduktora DC. Za to mam spore silniki krokowe i elektronikę więc sens robienia samego posuwu wydaje się nikły. Lepiej od razu walić w napędy osi X i Y a C ogarniać ręcznie.
Potrzebuję jednak porady jak te CNC działa od strony oprogramowania. Wiem że jest LinuxCNC tylko że ostatnio coś czytałem że do dobrego działania to on potrzebuje niezłego procesora. A ja to bym najchętniej uruchamiał go na komputerze wielkości paczki papierosów. Z racji że to zośka, nie przejdą powolne ruchy na dużym zagłębieniu. No i jeszcze musiałbym pewnie dokupić jakąś płytę sterowniczą. Ponieważ mam tylko Arduino CNC shield.
Chciałbym mieć:
- możliwość jakiegoś łatwego sterowania posuwami
- uruchomienie programu który będzie przemieszczał się po krzywej
- przy poruszaniu się zatrzymywanie przy nawrotach/pętlach abym mógł zmienić wysuw wrzeciona ręcznie
Czy ktoś zrobił coś takiego u siebie? Na jakim oprogramowaniu i kablu/płycie?
Nie chcę tworzyć jakiegoś własnego oprogramowania skoro jest może gotowiec 10x lepszy od tego co sam zrobię.
Potrzebuję jednak porady jak te CNC działa od strony oprogramowania. Wiem że jest LinuxCNC tylko że ostatnio coś czytałem że do dobrego działania to on potrzebuje niezłego procesora. A ja to bym najchętniej uruchamiał go na komputerze wielkości paczki papierosów. Z racji że to zośka, nie przejdą powolne ruchy na dużym zagłębieniu. No i jeszcze musiałbym pewnie dokupić jakąś płytę sterowniczą. Ponieważ mam tylko Arduino CNC shield.
Chciałbym mieć:
- możliwość jakiegoś łatwego sterowania posuwami
- uruchomienie programu który będzie przemieszczał się po krzywej
- przy poruszaniu się zatrzymywanie przy nawrotach/pętlach abym mógł zmienić wysuw wrzeciona ręcznie
Czy ktoś zrobił coś takiego u siebie? Na jakim oprogramowaniu i kablu/płycie?
Nie chcę tworzyć jakiegoś własnego oprogramowania skoro jest może gotowiec 10x lepszy od tego co sam zrobię.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Sterowanie osi X Y, czym?
Zrob od podstaw, od najdrobniejszych elementow. W ten sposób będziesz miał pelna kontrole nad działaniem maszyny.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Taa, a najlepiej zacznij od kopania piasku
Krzem się przyda 

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Posuwy nie są takie trudne. Wystarczą dwa Arduino z przełącznikiem, jedno z CNC shield a drugie do sterowania napędem przy posuwach. Jednak zastanawia mnie ten problem pauzowania obróbki numerycznej po przejechaniu każdej warstwy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
"Lepiej od razu walić w napędy osi X i Y a C ogarniać ręcznie"
słusznie prawisz a pozostałe osie z,a i b ogarniesz pozostałymi kończynami. Ja bym tak zrobił.
striku Ty nasz kochany - zrób sobie sam bana na pół roku.
słusznie prawisz a pozostałe osie z,a i b ogarniesz pozostałymi kończynami. Ja bym tak zrobił.
striku Ty nasz kochany - zrób sobie sam bana na pół roku.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
no dobra...
co to znaczy "Za to mam spore silniki krokowe i elektronikę" wobec tego : "Ponieważ mam tylko Arduino CNC shield".
Jeśli masz mocne silniki i sterowniki do nich to podłącz arduino bezpośrednio do kompa przez usb i zainstaluj estlcam tam masz wszystko czego potrzebujesz do Twoich założeń...
co to znaczy "Za to mam spore silniki krokowe i elektronikę" wobec tego : "Ponieważ mam tylko Arduino CNC shield".
Jeśli masz mocne silniki i sterowniki do nich to podłącz arduino bezpośrednio do kompa przez usb i zainstaluj estlcam tam masz wszystko czego potrzebujesz do Twoich założeń...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ej, ja zrobiłem, proszę się nie śmiaćInzSpawalnik pisze: ↑18 mar 2019, 20:10Zrob od podstaw, od najdrobniejszych elementow. W ten sposób będziesz miał pelna kontrole nad działaniem maszyny.

A co do tematu walnij sobie grbl na arduino i masz gotowe, zwłaszcza jak nie potrzebujesz nic skomplikowanego.
Trzecia oś na frezarce to oś Z.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Oprogramowanie cnc działa w ten sposób: mówi się z klawiatury: "jedź tu i tam robotę rób sam" ewentualnie klikając "jedź tu i tam gdzie klikam i robotę zrób potem sam". to tak mniej więcej o to chodzi. Nic trudnego, im mniej wiesz tym lepiej to rozumiesz i jest o wiele prostsze. Problemy zaczynają się gdy kupisz najważniejszy element, np. Arduino CNC shield albo gotowy zestaw sterowników z silnikami od tego samego producenta. 
LinuxCNC:
Po prostu bierz pendrajwa, wrzuć na niego plik iso, (może być za pomocą win32 disk imager) i odpal komputer z usb. Testować można na laptopie. Do wyboru będzie wersja "Live" albo od razu instalacja graficzna z możliwością wybrania polskiego języka jeśli będziesz odpalał to na kompie za parę stówek (można znaleźć fajne i jeszcze dobre polizingowe). Instaluje się praktycznie samo. Pierwsze uruchomienie, wybierasz domyślne ustawienie pulpitu i od razu do menu linuxcnc. Tam od razu odpal linuxcnc "wybierator konfiguracji", wybierz sobie "sim" - axissim czy coś takiego, i oglądaj jak działa linuxcnc w różnych wersjach symulacyjnych. Są gotowe przykłady.
Pewnie chciałbyś coś narysować? To zainstaluj inkscape, dorzuć do niego jakiś dodatkowy moduł do generowania gcodu - jest kilka. Ewentualnie narysuj coś wektorowo i zapisz do dxf, zainstaluj dxf2gcode, wygeneruj gkod ze swojego rysunku i wczytaj w linuxcnc.
Zapoznaj się tym sposobem praktycznie ze ścieżką od rysunku do ruchów maszyny w trybie symulacji. Jak ci się spodoba zajmiesz się później konfiguracją, sterownikami czy też uproszczeniem przygotowania projektów za pomocą subów ngcgui.
Dla programisty załapanie o co chodzi nie będzie wcale trudne.
Inny sposób:
a może arduino? Arduino może być tylko trzeba przemyśleć ścieżkę od zadania parametrów obróbki i trajektorii w XY do poruszania silnikami. Jak to ma być coś prostego to da się zrobić na paru przyciskach i prostym wyświetlaczu. Jeśli ma być wielkości paczki papierosów to się da zrobić. Ostatnio robiłem na oled i esp-12F w ramach zabawy.
Jeśli mogę doradzić to linuxcnc daje sporą wolność wyborów i możliwości. 200-300zł za komputer + monitor. Ewentualnie sam komputer i zamiast monitora ssh z X11forwarding + Xming i wyświetlanie na laptopie, ale na dłużej to może być męczące.

LinuxCNC:
Po prostu bierz pendrajwa, wrzuć na niego plik iso, (może być za pomocą win32 disk imager) i odpal komputer z usb. Testować można na laptopie. Do wyboru będzie wersja "Live" albo od razu instalacja graficzna z możliwością wybrania polskiego języka jeśli będziesz odpalał to na kompie za parę stówek (można znaleźć fajne i jeszcze dobre polizingowe). Instaluje się praktycznie samo. Pierwsze uruchomienie, wybierasz domyślne ustawienie pulpitu i od razu do menu linuxcnc. Tam od razu odpal linuxcnc "wybierator konfiguracji", wybierz sobie "sim" - axissim czy coś takiego, i oglądaj jak działa linuxcnc w różnych wersjach symulacyjnych. Są gotowe przykłady.
Pewnie chciałbyś coś narysować? To zainstaluj inkscape, dorzuć do niego jakiś dodatkowy moduł do generowania gcodu - jest kilka. Ewentualnie narysuj coś wektorowo i zapisz do dxf, zainstaluj dxf2gcode, wygeneruj gkod ze swojego rysunku i wczytaj w linuxcnc.
Zapoznaj się tym sposobem praktycznie ze ścieżką od rysunku do ruchów maszyny w trybie symulacji. Jak ci się spodoba zajmiesz się później konfiguracją, sterownikami czy też uproszczeniem przygotowania projektów za pomocą subów ngcgui.
Dla programisty załapanie o co chodzi nie będzie wcale trudne.
Inny sposób:
a może arduino? Arduino może być tylko trzeba przemyśleć ścieżkę od zadania parametrów obróbki i trajektorii w XY do poruszania silnikami. Jak to ma być coś prostego to da się zrobić na paru przyciskach i prostym wyświetlaczu. Jeśli ma być wielkości paczki papierosów to się da zrobić. Ostatnio robiłem na oled i esp-12F w ramach zabawy.
Jeśli mogę doradzić to linuxcnc daje sporą wolność wyborów i możliwości. 200-300zł za komputer + monitor. Ewentualnie sam komputer i zamiast monitora ssh z X11forwarding + Xming i wyświetlanie na laptopie, ale na dłużej to może być męczące.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ