CONTRAVES - napęd wrzeciona

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
silvesters
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

CONTRAVES - napęd wrzeciona

Post napisał: silvesters » 30 lis 2012, 20:06

Witam,
mam problem z wrzecionem, co może być powodem tego, że podczas prawych obrotów napęd załącza lewe. Dzieje się to przez ułamek sekundy, tak że prawe obroty tylko zwalniają, ale w efekcie wywala bezpieczniki. Na sterowniku widać jak przy pracy w jedną stronę, co jest sygnalizowane diodą, czasami mruga druga (od obrotów przeciwnych). Dzieje się tak dość często, choć czasem udaje się odpalić maszynę i normalnie pracować. W czym może tkwić problem?

Pozdrawiam
Silvesters

Tagi:

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: wieslawbarek » 30 lis 2012, 20:38

Domyślam się że jest to napęd pradu stałego u mnie było coś podobnego to znaczy napęd preferował lewe obroty i te sie przeważnie swieciły .Mój napęd w końcu padł ale kupiłem okazyjnie Lenze wypieprzyłem tacho i z encoderem działa bez problemów i co najważniejsze jest oszczędne mam silnik 25 kW .Chyba gdzieś mam dokumentację do Contrawesa może jutro sprawdzę jaki potencjometr odpowiada za równowagę obrotów albo coś takiego

Awatar użytkownika

Autor tematu
silvesters

Post napisał: silvesters » 30 lis 2012, 21:23

Jest to dokładnie taki sterownik: http://www.ebay.com/itm/CONTRAVES-VARID ... 0375373138

Byłbym bardzo wdzięczny jak znalazł byś ten potencjometr. Zawsze warto spróbować coś zrobić z tym co mam, a może się uda bez zakupu nowego.

[ Dodano: 2012-12-01, 12:42 ]
Trochę dzisiaj zacząłem szukać po dokumentacji itd i znalazłem jakiś opis płyty CRU. Jest na niej 7 potencjometrów:
4 - LIN - Reference ramp slope
5 - P..(nie mogę odczytać dwóch symboli) - Speed loop gain
6 - n max - max. rpm
7 - Shift - offset
8 - n(nierówność)0 - zero speed signal
11 - Imax - max. current
12 - PI(ia) - current loop gain

Którym z nim powinienem regulować?

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 02 gru 2012, 20:59

Mój napęd był trochę inny bo ADB ale widzę że nastawy podobne i widzę że jedyne czym można by trochę poregulować to np.
Shift -kompensacja błedu obrotów

no chyba jeszcze
n=0 to sygnał zerowej prędkosi dla sterowania czy jakoś tak
reszty raczej nie ruszaj no chyba ż chciałbyś by się wolniej rozpędzał to wtedy
LIN
Ja elektronikiem nie jestem ale takie błędy wystepujące czasami często spowodowane są zaśilaczem logiki albo komputera standartowa procedura wymiana wszystkich kondensatorów i mycie płyt i potem suszenie ich pod jakimiś lampami :?: .Po wielu latach pracy wentylatory ciągną powietrze z całym syfem emulsją i olejem to osadza się na płytach u mnie przez to poszło takie zwarcie że napęd w zasadzie nie do uratowania przynajmniej po rozsądnych ppieniądzach

Awatar użytkownika

Autor tematu
silvesters

Post napisał: silvesters » 03 gru 2012, 06:14

Dzięki za odpowiedź, dzisiaj spróbuję trochę pokręcić, choć shift już podkręcałem i nie dało to żadnych efektów...
A na drugiej płytce (ASU) też są jeszcze 4 potencjometry, ich nie ruszałeś?
Jak możesz to napisz na jaki napęd zmieniłeś ten swój stary? Jaki koszt?

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 03 gru 2012, 19:41

Mój napęd nie miał innych potencjometrów przynajmniej nie pamietam a w dokumentacji też nie znalazłem.Ja wymieniłem na Lenze EVD 4904 kolega pracujący w drukarni polecił mi Lenze bo u nich z tymi napędami nie mają problemów a np . Simoregi się psują. Jeżeli potrzebujesz dokładnie taki jak na tej twojej aukcji to musiałbyś mieć taki
http://www.ebay.de/itm/Lenze-Stromricht ... 3264943%26
Mam namiary na gościa który sprzedał o numer mniejszy za 1000 euro leżak magazynowy nie używany z gwarancją rozruchową (ten Contraves z twojej aukcji w niewiadomym stanie) można by zapytać .Lenze ma wprawdzie mniejsze napięcie twornika bo max 420 volt ale to chyba niewiele poza tym można podłaczyć enkoder zamiast tacho.
U mnie chodzi bez problemów niecały rok ale to bez żadnej usterki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”