Witam,
mam problem z wrzecionem, co może być powodem tego, że podczas prawych obrotów napęd załącza lewe. Dzieje się to przez ułamek sekundy, tak że prawe obroty tylko zwalniają, ale w efekcie wywala bezpieczniki. Na sterowniku widać jak przy pracy w jedną stronę, co jest sygnalizowane diodą, czasami mruga druga (od obrotów przeciwnych). Dzieje się tak dość często, choć czasem udaje się odpalić maszynę i normalnie pracować. W czym może tkwić problem?
Pozdrawiam
Silvesters
CONTRAVES - napęd wrzeciona
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Domyślam się że jest to napęd pradu stałego u mnie było coś podobnego to znaczy napęd preferował lewe obroty i te sie przeważnie swieciły .Mój napęd w końcu padł ale kupiłem okazyjnie Lenze wypieprzyłem tacho i z encoderem działa bez problemów i co najważniejsze jest oszczędne mam silnik 25 kW .Chyba gdzieś mam dokumentację do Contrawesa może jutro sprawdzę jaki potencjometr odpowiada za równowagę obrotów albo coś takiego
-
Jest to dokładnie taki sterownik: http://www.ebay.com/itm/CONTRAVES-VARID ... 0375373138
Byłbym bardzo wdzięczny jak znalazł byś ten potencjometr. Zawsze warto spróbować coś zrobić z tym co mam, a może się uda bez zakupu nowego.
[ Dodano: 2012-12-01, 12:42 ]
Trochę dzisiaj zacząłem szukać po dokumentacji itd i znalazłem jakiś opis płyty CRU. Jest na niej 7 potencjometrów:
4 - LIN - Reference ramp slope
5 - P..(nie mogę odczytać dwóch symboli) - Speed loop gain
6 - n max - max. rpm
7 - Shift - offset
8 - n(nierówność)0 - zero speed signal
11 - Imax - max. current
12 - PI(ia) - current loop gain
Którym z nim powinienem regulować?
Byłbym bardzo wdzięczny jak znalazł byś ten potencjometr. Zawsze warto spróbować coś zrobić z tym co mam, a może się uda bez zakupu nowego.
[ Dodano: 2012-12-01, 12:42 ]
Trochę dzisiaj zacząłem szukać po dokumentacji itd i znalazłem jakiś opis płyty CRU. Jest na niej 7 potencjometrów:
4 - LIN - Reference ramp slope
5 - P..(nie mogę odczytać dwóch symboli) - Speed loop gain
6 - n max - max. rpm
7 - Shift - offset
8 - n(nierówność)0 - zero speed signal
11 - Imax - max. current
12 - PI(ia) - current loop gain
Którym z nim powinienem regulować?
-
Mój napęd był trochę inny bo ADB ale widzę że nastawy podobne i widzę że jedyne czym można by trochę poregulować to np.
Shift -kompensacja błedu obrotów
no chyba jeszcze
n=0 to sygnał zerowej prędkosi dla sterowania czy jakoś tak
reszty raczej nie ruszaj no chyba ż chciałbyś by się wolniej rozpędzał to wtedy
LIN
Ja elektronikiem nie jestem ale takie błędy wystepujące czasami często spowodowane są zaśilaczem logiki albo komputera standartowa procedura wymiana wszystkich kondensatorów i mycie płyt i potem suszenie ich pod jakimiś lampami
.Po wielu latach pracy wentylatory ciągną powietrze z całym syfem emulsją i olejem to osadza się na płytach u mnie przez to poszło takie zwarcie że napęd w zasadzie nie do uratowania przynajmniej po rozsądnych ppieniądzach
Shift -kompensacja błedu obrotów
no chyba jeszcze
n=0 to sygnał zerowej prędkosi dla sterowania czy jakoś tak
reszty raczej nie ruszaj no chyba ż chciałbyś by się wolniej rozpędzał to wtedy
LIN
Ja elektronikiem nie jestem ale takie błędy wystepujące czasami często spowodowane są zaśilaczem logiki albo komputera standartowa procedura wymiana wszystkich kondensatorów i mycie płyt i potem suszenie ich pod jakimiś lampami

-
-
Mój napęd nie miał innych potencjometrów przynajmniej nie pamietam a w dokumentacji też nie znalazłem.Ja wymieniłem na Lenze EVD 4904 kolega pracujący w drukarni polecił mi Lenze bo u nich z tymi napędami nie mają problemów a np . Simoregi się psują. Jeżeli potrzebujesz dokładnie taki jak na tej twojej aukcji to musiałbyś mieć taki
http://www.ebay.de/itm/Lenze-Stromricht ... 3264943%26
Mam namiary na gościa który sprzedał o numer mniejszy za 1000 euro leżak magazynowy nie używany z gwarancją rozruchową (ten Contraves z twojej aukcji w niewiadomym stanie) można by zapytać .Lenze ma wprawdzie mniejsze napięcie twornika bo max 420 volt ale to chyba niewiele poza tym można podłaczyć enkoder zamiast tacho.
U mnie chodzi bez problemów niecały rok ale to bez żadnej usterki.
http://www.ebay.de/itm/Lenze-Stromricht ... 3264943%26
Mam namiary na gościa który sprzedał o numer mniejszy za 1000 euro leżak magazynowy nie używany z gwarancją rozruchową (ten Contraves z twojej aukcji w niewiadomym stanie) można by zapytać .Lenze ma wprawdzie mniejsze napięcie twornika bo max 420 volt ale to chyba niewiele poza tym można podłaczyć enkoder zamiast tacho.
U mnie chodzi bez problemów niecały rok ale to bez żadnej usterki.