Witam
Czytam, czytam i im więcej czytam tym bardziej rodzą mi się wątpliwości.
Nie chciałbym sfajczyć niebieskiego, który co dopiero przypłynął długo wyczekiwany lub silnika, ale też nie chciałbym z drugiej strony nie wykorzystać możliwości silników.
Stąd prośba o potwierdzenie czy dobrze myślę:
mam silniki 1,4Nm unipolarne 1,7A/fazę. TE
Sterownik 3,5A max
Podłączam silniki na 4 przewody - unipolarny, szeregowo.
Czyli taki silnik ma dostać nie 1,7A tylko 0,85A zatem mikroprzełącznik na 25%.
Uprzejmie proszę o utwierdzenie mnie czy dobrze myślę czy może jednak mogę dać 50% i jazda?
pozdrawiam
Prąd dla unipolara szeregowo po raz n-ty
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Wątpliwości moje wzięły się ze skąpych danych technicznych silnika i z tego że prąd 1,7A nie był opisany że na fazę - choć to powinno być oczywiste.
Ale mimo to sprawdziłem i niczego nie usmażyłem.
na 50% z 3,5A sterownika silnik robił się gorący wiec jednak to za dużo.
Czyli docelowo 25%z3,5 -> 0,875A
Pół prądu znamionowego przy podłączeniu szeregowo 1,7/2 -> 0,85A
Silniki się nie gotują ale z prędkością szału nie ma (przy 32V)
Ale może to wrażenie - zobaczymy jak to wyjdzie już na maszynie.
Ale mimo to sprawdziłem i niczego nie usmażyłem.
na 50% z 3,5A sterownika silnik robił się gorący wiec jednak to za dużo.
Czyli docelowo 25%z3,5 -> 0,875A
Pół prądu znamionowego przy podłączeniu szeregowo 1,7/2 -> 0,85A
Silniki się nie gotują ale z prędkością szału nie ma (przy 32V)
Ale może to wrażenie - zobaczymy jak to wyjdzie już na maszynie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Prąd silnika podawany (o ile w ogóle jest podany prawdziwy) to prąd MAKSYMALNY uzwojenia a nie średni. Trzeba to skonfrontować z metodą działania drivera i tak go ustawić, żeby prąd MAKSYMALNY nie był przekraczany. Wtedy silnik nie będzie gorący a driver się nie będzie palił.
Jeśli się nie ma pewności jaki prąd powinien być ustawiony, to należy zmieniać go stopniowo w górę w MAŁYCH krokach co 15-30 minut (zależnie jak masywny silnik) i po tym czasie kontrolować temperaturę. Silnik nie może zacząć się robić bardzo ciepły. Jeśli zacznie, to znaczy że prąd nominalny został właśnie przekroczony.
Jeśli się nie ma pewności jaki prąd powinien być ustawiony, to należy zmieniać go stopniowo w górę w MAŁYCH krokach co 15-30 minut (zależnie jak masywny silnik) i po tym czasie kontrolować temperaturę. Silnik nie może zacząć się robić bardzo ciepły. Jeśli zacznie, to znaczy że prąd nominalny został właśnie przekroczony.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Za dużego pola manewru nie mam. Niebieski skośnooki ma 3,5A i na mikro przełączniku wybrać mogę jedynie 25% 50% 75% i 100%
Na 50% po krótkiej (2 min) zabawie silnikiem nie szło trzymać go dłużej niż 2sek
Całe szczęście nic nie sfajczyłem.
Na 25% przy dłuższej zabawie są zimne.
Nie będę ryzykował i zostawię na tych 25% i jak pisałem prędkości zweryfikuję jak poskładam maszynkę.
W odwrocie zostaje jeszcze druga wersja podłączenia 6-cio przewodowca (tzw velocity mode) i wówczas dać 50% ale wtedy jest ryzyko, że moment będzie niewystarczający. Wszystko wyjdzie w praniu.
Tak czy owak dziękuję za odpowiedź i utwierdzenie w toku myślenia.
pozdrawiam
Na 50% po krótkiej (2 min) zabawie silnikiem nie szło trzymać go dłużej niż 2sek
Całe szczęście nic nie sfajczyłem.
Na 25% przy dłuższej zabawie są zimne.
Nie będę ryzykował i zostawię na tych 25% i jak pisałem prędkości zweryfikuję jak poskładam maszynkę.
W odwrocie zostaje jeszcze druga wersja podłączenia 6-cio przewodowca (tzw velocity mode) i wówczas dać 50% ale wtedy jest ryzyko, że moment będzie niewystarczający. Wszystko wyjdzie w praniu.
Tak czy owak dziękuję za odpowiedź i utwierdzenie w toku myślenia.
pozdrawiam
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Wita,silniki krokowe mają taki urok że grzeją się bardzo mocno.
Ja posiadam w maszynie silnik 4.2A a na sterowniku prąd ustawiony na 4.28A napięcie
zasilania 75V.Maszyna pracuje po minimum 8 godzin dziennie i niemalże przez cały czas silnik jest tak ciepły że nie można go dotknąć.Wysoka temperatura w silniku krokowym wysterowanym jego prądem nominalnym jest normalnym zjawiskiem.
Ja posiadam w maszynie silnik 4.2A a na sterowniku prąd ustawiony na 4.28A napięcie
zasilania 75V.Maszyna pracuje po minimum 8 godzin dziennie i niemalże przez cały czas silnik jest tak ciepły że nie można go dotknąć.Wysoka temperatura w silniku krokowym wysterowanym jego prądem nominalnym jest normalnym zjawiskiem.