Witam
Mam problem z prądem wychądzącym ze sterowników silników krokowych. Mianowicie chodzi o to że sterowniki które zakupiłem miały być do 6A jednakże maksymalny prąd który można ustawić potencjometrem to 0.78A. Ogólnie po zmontowaniu wszystkiego silniki chodzą i wydaje mi sie że wszystko jest ok, dopiero przytrzymując ręką śrube stwierdziłem że są jakby strasznie słabe(nie ma problemu żeby je zatrzymać. Niżej podaje podstawowe dane , pliki ze schematami i zdjęcia zestawu. Bardzo prosiłbym o jakiekolwiek naprowadzenie gdzie może tkwić problem. Rady mogą być na forum lub na e-maila: [email protected]
Dane:
Sterowniki i płyta: http://www.allegro.pl/item256031418_ste ... a_cnc.html
Silniki : FL57STH76-2804MA
Zasilacz 24Vnapisane( w rzeczywistości daje 30V)- może to jego wina
Problem z prądem sterownika
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Problem z prądem sterownika
- Załączniki
-
- instrukcja do CNC.rar
- (1.54 MiB) Pobrany 279 razy
-
- zdjecia sterowników zasilacza i silnika.rar
- (755.64 KiB) Pobrany 273 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Instrukcja jest nie do tego sterownika co na zdjęciach.
Jaką moc ma zasilacz ? Miałem kiedyś problem ze swoim zasilaczem laboratoryjnym w którym ogranicznik prądu działał niestabilnie przy obciążeniu jakie daje sterownik czopperowy.
Jak jest mierzony prąd ? Te 6A to najpewniej prąd szczytowy. Wartość zmierzona np. miernikiem będzie mniesza od maksymalnej która płynie w obwodzie ( ale i tak powinna być większa niż te 0.78A).
Jaką moc ma zasilacz ? Miałem kiedyś problem ze swoim zasilaczem laboratoryjnym w którym ogranicznik prądu działał niestabilnie przy obciążeniu jakie daje sterownik czopperowy.
Jak jest mierzony prąd ? Te 6A to najpewniej prąd szczytowy. Wartość zmierzona np. miernikiem będzie mniesza od maksymalnej która płynie w obwodzie ( ale i tak powinna być większa niż te 0.78A).