Chciałbym przedstawić konfigurację tychże płytek, sterowników silnika krokowego plus płyty głównej w machu 3 z silnikami nema 23 3A model 23HS8430, oraz przedstawić problem.
Podłączenie przewodów od silnika krokowego (bipolarny 4 przewody czarny A+, zielony A-, czerwony B+, niebieski B-) wpinamy w piny A B -+w BL-TB6560AHQ v2.0 + zasilanie GND +24V.
Po przeciwnej stronie mamy CLK+ CLK- CW+ CW- EN+ EN - wpinamy w płytkę BL-MACH v1.1 Kolejno P2,P3.. itd odpowiadają piną na kablu LPT i w machu w konfiguracji.
CLK+ do P2 , CW+ do P3 (dla osi X), dla P4, P5 ośY P6 P7 ośZ tak samo, EN+ mostkujemy z każdej osi i wpinamy do P14, EN- nie podłączamy. Następnie mostkujemy CLK- z CW- z każdej osi i uziemiamy do płyty głównej BL-machv1.1 w pin PCGND. Konfigurację macha przeprowadzamy według 5axisManual.pdf. Płytka zasilana z portu usb 5v.
Tutaj opis BL-TB6560AHQ v2.0 konfig sterownika.pdf
I teraz napotykam się z problemem silniki Osi X, Y działają prawidłowo mają kierunki lewo prawo, a Oś Z zawsze w prawo, nawet gdy wczytam g-code. Sprawdzałem czy sterownik silnika krokowego może być uszkodzony ale podłączając w piny w osi X lub Y działa prawidłowo tzn. mają kierunek prawo lewo. Czy ma ktoś jakąś podpowiedź ? co może być złego w konfiguracji (sprawdzałem podłączania piny itd jest poprawnie, zmieniałem konfiguracje w machu w oznaczeniach DIR STEP i inne i brak efektu, i pomysłów).
Pozdrawiam
Z góry dziękuję za sugestie.
[ Dodano: 2015-02-28, 20:18 ]