Uszkodzony sterownik TB6560 "niebieski chinczyk"
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 12
Uszkodzony sterownik TB6560 "niebieski chinczyk"
Witam,
ostatnio zasiliłem swój sterownik nowym zasilaczem ~33VDC i po krótkim działaniu poszło w nim (w sterowniku) coś z dymem. Sprawdziłem pobór prądu sterownika, bez silników podłączonych i wyniósł on 0,8A. Trochę dużo jak na prace jałową. Zlokalizowałem zwarcie na obwodzie 5V, ale nie mogę się doszukać dokładnego miejsca. Wylutowałem stabilizatory 12V i 5V ale nie mogę dojść do uszkodzonego elementu. Właściwie multimetr wskazuje mi, że zwarcie ma ok 13 Ohmów rezystancji, więc nie do końca zwarcie, ale powinien być większy opór, bo stabilizatory się strasznie grzały. Nie mam pojęcia co mogło się uszkodzić, może jeden z TB6560? Proszę o porady co mam dalej robić?
ostatnio zasiliłem swój sterownik nowym zasilaczem ~33VDC i po krótkim działaniu poszło w nim (w sterowniku) coś z dymem. Sprawdziłem pobór prądu sterownika, bez silników podłączonych i wyniósł on 0,8A. Trochę dużo jak na prace jałową. Zlokalizowałem zwarcie na obwodzie 5V, ale nie mogę się doszukać dokładnego miejsca. Wylutowałem stabilizatory 12V i 5V ale nie mogę dojść do uszkodzonego elementu. Właściwie multimetr wskazuje mi, że zwarcie ma ok 13 Ohmów rezystancji, więc nie do końca zwarcie, ale powinien być większy opór, bo stabilizatory się strasznie grzały. Nie mam pojęcia co mogło się uszkodzić, może jeden z TB6560? Proszę o porady co mam dalej robić?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Najlepiej byłoby odłączyć układowi wyjścia i wtedy mierzyć, ale na początek wylutuj nóżkę od zasilania i zmierz. Jeśli będzie zwarty, to odłącz mu wyjścia, albo możesz spróbować też wylutować układ i poza PCB pomierzyć rezystancję między wejściem zasilania, a masą. Przy okazji sprawdzisz też czy przypadkiem nie jest coś innego na płytce zwartego.
Teraz tak się zastanawiam dlaczego układ się uszkodził. Max napięcie wynosi 40V, ale może przy takim napięciu wymaga lepszego chłodzenia?
Teraz tak się zastanawiam dlaczego układ się uszkodził. Max napięcie wynosi 40V, ale może przy takim napięciu wymaga lepszego chłodzenia?
Bez gwiazdy niema jazdy!
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 12
Wylutowałem w końcu wszystkie TB6560. Zwarcie jest nadal... Czy ktoś kto ma ten driver mógłby dla mnie z ciekawości zmierzyć rezystancje na obwodzie 5V? Chciałbym orientacyjnie wiedzieć ile powinno być ohmów. Próbowałem też tą metodą szukać zwarcia, ale żadnych spadków napiec nie zauważyłem:
http://www.areksnotes.blogspot.com/2012 ... r-pcb.html
http://www.areksnotes.blogspot.com/2012 ... r-pcb.html
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Przestaw miernik na pomiar rezystancji i zobacz czy powoli się ona zwiększa (pomiędzy +5 a GND). Przecież nie naładowane kondensatory stanowią zwarcie. Jeśli nie, to znajdź na schemacie wszystko co jest pomiędzy glebą i zasilaniem, i sprawdzaj jedno za drugim. Pamiętaj, żeby odlutować jedną nogę przed sprawdzeniem.