Sterownik do krokowych, ale trochę inny
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5
Sterownik do krokowych, ale trochę inny
Szukałem i nie znalazłem. Potrzebuje sterownika na L297, L298 ale z możliwością podłączenia tzw. Joysticka, czyli możliwośc ręcznego sterownika +/- w każdej z osi.
Wskazany byłby również odczyt na zewnetrznych wyświetlaczach pozycji.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2005, 10:47 przez Freddy, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Robiłem taki układ do mojego sterownika. Układ był to prosty generatorek na NE555, regulowana prędkość obrotów silnika. Generatorów na NE 555 znajdziesz w sieci pełno.
Układ jest prosty i prawdopodobnie w sterowaniu do frezarki nie zda egzaminu. Zrobiłem go do sterowania kamerą, która była umieszczona na osi silnika krokowego i miała obracać się w lewo i w prawo.
W załączniku wysyłam schemacik podłączenia przycisków.
Układ jest prosty i prawdopodobnie w sterowaniu do frezarki nie zda egzaminu. Zrobiłem go do sterowania kamerą, która była umieszczona na osi silnika krokowego i miała obracać się w lewo i w prawo.
W załączniku wysyłam schemacik podłączenia przycisków.
- Załączniki
-
- DSC08624.JPG (26.99 KiB) Przejrzano 1943 razy
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Re: Sterownik do krokowych, ale trochę inny
Też nie przypominam sobie aby gdzieś było takie rozwiązanie.Freddy pisze:Szukałem i nie znalazłem. Potrzebuje sterownika na L297, L298 ale z możliwością podłączenia tzw. Joysticka, czyli możliwośc ręcznego sterownika +/- w każdej z osi.
Sam sterownik L297/8 to nie problem, sterowanie Joyem podał chaos - na wyjściach można dodać bramki schmitta, poprawi sie jakość sygnału. Za niewielkie pieniądze i szybko gotowe.
Jeżeli niezbędny jest wyświetlacz to jedyne rozwiązanie będzie z mikrokontrolerem - avr lub pic lub '51 - potrzebne 2 porty do joy'a oraz 2 porty sygnały krok/kierunek do sterownika i 8 portów wyświetlacz/(+ np. dodatkowo jakaś klawiatura do wpisywania skoku śruby) czyli razem 12. Kolejne 2 przewody joy'a do drugiego procesora/drugiej osi.
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
looknij tu https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=91
Ostatnio zmieniony 07 sty 2006, 15:39 przez chaos, łącznie zmieniany 1 raz.