Problem ze sterownikami SSK-B01
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Problem ze sterownikami SSK-B01
Witam ,mam problem ze sterownikami SSK-B01, po złożeniu całości czyli 3x SSk-B01 plus płyta SSK-MB i podłączeniu do kompa silniki skaczą (silniki unipolarne i na pewno dobrze podłączone), po podłączeniu pojedynczego sterownika do generatora to samo, próbowałem już wszystkich sugestii z forum, zmierzyłem napięcie na wyjściach i pojawia się ono tylko na wyjściach C,D a na A,B cisza, doszedłem do wniosku że silnik dostaje sterowanie tylko na jedną cewkę, nie mam oscyloskopu i nie wiem jak i co mam sprawdzić.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: Problem ze sterownikami SSK-B01
szczegóły kolego, szczegóły. bo to jak wróżenie z fusów.Krzysiekb pisze: po złożeniu całości czyli 3x SSk-B01 plus płyta SSK-MB i podłączeniu do kompa
w jakim trybie jest sterownik MA czy SL?
samoróbka czy fabrycznie lutowany i td itp.
czy pin 10 od L297 jest zwarty do masy czy do plusa?Krzysiekb pisze: pojawia się ono tylko na wyjściach C,D a na A,B cisza, doszedłem do wniosku że silnik dostaje sterowanie tylko na jedną cewkę, nie mam oscyloskopu i nie wiem jak i co mam sprawdzić.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Kontakt:
ok w porządku i tak lepiej pozostawić i nie spinać sterów łączem synch.Krzysiekb pisze:Sterownik jest w trybie MA
trzeba sprawdzać na obecność glutów zwieraczy i zimnych glutów.Krzysiekb pisze: płytki fabryczne lutowany prze zemnie
sorry pomyliłem, nie pytałem o enable pin 10, tylko o pin 11 "control" L297. na fabrycznej płytce są to 3 pady lutownicze od spodu i należy środkowy zewrzec z masaKrzysiekb pisze: Enable był podpięty do płyty głównej i reagował na zmiany w mach3,
przy próbach z generatorem nie podpięty nigdzie a silnik trzyma moment
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
witam.
przydała by się choć sonda logiczna.
sprawdź czy z l297 wychodzą sygnały na l298 .
zapnij generator - ustaw niską częstotliwość i miernikiem ( z braku laku ) sprawdź.
chyba że l298 jest uszkodzony i " kradnie " sygnał.
swoją drogą - nie tak dawno trafiłem na kilka uwalonych l297 - ot tak ze sklepu.
pozdrawiam.
przydała by się choć sonda logiczna.
sprawdź czy z l297 wychodzą sygnały na l298 .
zapnij generator - ustaw niską częstotliwość i miernikiem ( z braku laku ) sprawdź.
chyba że l298 jest uszkodzony i " kradnie " sygnał.
swoją drogą - nie tak dawno trafiłem na kilka uwalonych l297 - ot tak ze sklepu.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Sprawdziłem sygnały wyjściowe z L297 i jest OK, okazało się że L298 były uszkodzone po wymianie silniki ruszyły z generatora, ale wariują po uruchomieniu z PC, puściłem tylko sygnał STEP z LPT, DIR zwarłem do masy i nic to nie dało, silniki gubią kroki tak bardzo że ręką mogę je utrzymać w miejscu, wygląda to tak jak by z LPT szedł sygnał ale bardzo nieregularny albo zbyt słaby, co może być przyczyną?