Jestem w trakcie projektowania płytek drukowanych dla scalaka Toshiba TB6560AHQ. Zapewne duża część z Was dobrze go zna - jest to sterownik silników krokowych mogący pracować w trybie mikrokrokowym (i nie tylko).
Mam już gotowy zasilacz, w którym zrealizowałem w prosty sposób pomiar pobieranego prądu. Tutaj właśnie pojawił się pewien problem.
Poniżej przedstawiam zdjęcie samych wyjść zasilacza. +5V służy do sterowania logiki układu, natomiast +24V zasila stopień mocy. Zastosowałem rezystor bocznikujący 0,47Ω, 5W.

Mój problem polega na tym, że nie jestem do końca pewien w jaki sposób podłączyć układ TB6560AHQ, ażeby pomiar prądu funkcjonował prawidłowo. Według noty aplikacyjnej układ ten ma osobno wyprowadzoną masę logiki i mocy, a więc wszystko byłoby w porządku.

Czyli teoretycznie powinienem zrobić tak:

Zastanawia mnie jednak czy poprawnie będzie pracował układ pomiaru prądu silnika zrealizowany na rezystorach podłączonych do wyprowadzeń NFA i NFB (piny 11 i 14).
Jeżeli zrobię tak jak przedstawiłem na schemacie wtedy podniosę potencjał masy, do której podłączone są te rezystory i tym samym zmniejszę prąd płynący przez silniki. Nigdzie w dokumentacji nie jest napisane względem, której masy układ mierzy napięcie na NFA i NFB.