Sterowanie chińczyka tb6560-3v2 bez PC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
t0mek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Sterowanie chińczyka tb6560-3v2 bez PC

Post napisał: t0mek » 06 sty 2013, 23:29

Witam,

Próbował ktoś może ruszyć silniki podłączone do TB6560-3v2 za pomocą jakiegoś timera lub mikrokontrolera?? Widziałem temat był poruszony ale nie znalazłem odpowiedzi na swój problem. Mianowicie podłączyłem sterownik do pc i programem step2cnc silnik pracują prawidłowo. Zrobiłem sterownik który podaje stan wysokie na ENABLE, wysoki lub niski na DIR i impulsy podaje na CLK ale nic sie odzywa.. jaka może być przyczyna??? Z tego co się orientuje na wyjściu lpt są podawane sygnały w standardzie ttl czyli +5v..

Pozdrawiam
t0mek

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 07 sty 2013, 05:14

Może za krótkie impulsy ?
Na wejściach są transoptory i nie przepuszczają szybkich impulsów.
Spróbuj pełny krok, max 500 Hz i wypełnienie 50%, jak zadziała to przyśpieszaj.
Te 500 Hz po to żeby silniki ruszyły z miejsca, bo jest pewna częstotliwość powyżej której nie ruszą.

.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ursus_arctos » 07 sty 2013, 10:14

A czy reset jest do góry podciągnięty? RESET jest zangeowany i ma pulldown - czyli jak dasz stan niski (albo nic nie dasz) to urządzenie ma włączony reset i nic nie robi.

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: bubels » 07 sty 2013, 14:37

Wiem że to trywialne ale - masy są spięte?

Autor tematu
t0mek

Post napisał: t0mek » 07 sty 2013, 19:54

A czy reset jest do góry podciągnięty? RESET jest zangeowany i ma pulldown - czyli jak dasz stan niski (albo nic nie dasz) to urządzenie ma włączony reset i nic nie robi.
W dokumentacji nie ma nic żeby na któryms pinie był reset.. Tutaj daje link do dokumentacji, jak możesz zobacz może ja sie mylę

http://t0mek.interduo.pl/tb6560.pdf

Wiem że to trywialne ale - masy są spięte?
Pospinałem masy do kupy i podłączyłem do mikrokontrolera mojego, a dokładnie do hy-mini stm32v więc chyba dobrze zrobiłem.
Może za krótkie impulsy ?
Na wejściach są transoptory i nie przepuszczają szybkich impulsów.
Spróbuj pełny krok, max 500 Hz i wypełnienie 50%, jak zadziała to przyśpieszaj.
Te 500 Hz po to żeby silniki ruszyły z miejsca, bo jest pewna częstotliwość powyżej której nie ruszą.
Może faktycznie coś popróbować z konfiguracją.. ale to jutro zakupie porty bo w pająka to szybko zaraz coś sie spali więc powiem jak mi poszło po zabiegu.

Zastanawiam się czy może mieć wpływ to że mikrokontroler wystawia 3,6V.. raczej to nie powinno mieć wpływu bo to chodzi o prąd a nie o napięcie ale może się myle???
Pozdrawiam
t0mek

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 07 sty 2013, 20:40

t0mek pisze:Zastanawiam się czy może mieć wpływ to że mikrokontroler wystawia 3,6V.. raczej to nie powinno mieć wpływu bo to chodzi o prąd a nie o napięcie ale może się myle???
No nie.
Tam jest taka trochę dziwna optoizolacja.
Na wejściu sterownika są bramki 7414, za nimi transoptory, za transoptorami TB6560.
Tu chodzi o to, żeby usmażony TB6560 nie posłał wysokiego napięcia na LPT, nie o galwaniczne oddzielenie LPT od sterownika, masa jest wspólna, wejścia są w stadardzie TTL.

Czy tam przypadkiem nie ma ENABLE osobno na każdy kanał ?
Coś sobie kojarzę, że u mnie były trzy sygnały ENABLE, a w instrukcji były źle opisane (pozamieniane miejscami).
W komputerze miałem jeden logiczny ENABLE wysłany na trzy piny, więc było wszystko jedno i działało, ale jak musiałem podłączyć tylko jeden kanał sterownika, to mało mnie szlag nie trafił.
Dość podobna sytuacja, wszystko 100% sprawne, nic nie działa.
Okazało się że STEP i DIR były z jednego kanału a ENABLE z innego.

.

Autor tematu
t0mek

Post napisał: t0mek » 08 sty 2013, 23:05

osobnego enable nie ma, jestem na etapie konfiguracji linuxcnc i już w miare mi to chodzi wiec podpatrzę jak tam mam i powoli dojdę. Wyniki itd zamieszczę na forum coby już więcej nikt się nie głowił nad tym.

Chciałbym zapytać o jeszcze jedną rzecz.. mianowicie mam podpięty silnik 5V 1,8A/faze, z tym ze to silnik co ma 8 wyprowadzeń wiec po dwa w szereg dałem, czyli zgodnie z prawem elektrotechniki napięcie powinienem zwiększyć dwa razy.. i tak zrobiłem, zasilanie u mnie jest 12v. Na sterowniku jest mozliwosc ustawienia prądu 25% 50% 75% 100% z 3.5A wiec ustawiłem na 50% to by sie pokryło z prądem znamionowym.

I teraz tak:

Czy obojętne jakie napięcie zasilania dam np. 24v sterownik zawsze wysteruje ten sam prąd?? Jeśli można zasilić to 24v to jaki będzie miało wpływ??

Silniki unipolarne z 8 wyprowadzeniami lepiej łączyć równolegle czy szeregowo jak ja to zrobiłem?? zależy mi na duże sile, czyli momencie obrotowym
Pozdrawiam
t0mek

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 08 sty 2013, 23:28

Jak podłączysz sterownik pod 24V to silniki i tak będą pracować na tym samym prądzie. Scalaki mają wbudowany układ regulacji prądu.
Po podpięciu pod 24V teoretycznie osiągniesz Dwa razy wyższą maksymalną prędkość obrotową silników. Także przy wyższych prędkościach silniki w miarę zwiększania obrotów nie będą tak bardzo tracić momentu. Ta charakterystyka opadania momentu względem wzrostu obrotów po prostu się oddali.

"Połączenie szeregowe
Połączenie szeregowe uzwojeń silnika powinno być stosowane tam, gdzie wymagany jest wysoki moment i niska prędkość. Aby uniknąć przegrzania silnika, ten powinien pracować jedynie na 70% swego prądu znamionowego. Przy ustawianiu prądu wyjściowego sterownika mnożymy prąd fazowy silnika (lub unipolarny) przez 0.7, aby wyznaczyć szczytowy prąd wyjściowy sterownika(PEAK).

Połączenie równoległe
Przy połączeniu równoległym uzwojeń, silnik oferuje bardziej stabilny, ale niższy moment przy niskich prędkościach. Ze względu na niższą indukcyjność, moment będzie wyższy przy większych prędkościach. Przy ustawianiu prądu wyjściowego sterownika pomnóż prąd fazowy silnika (lub unipolarny) przez 1.96, lub prąd bipolarny przez 1.4, aby określić szczytowy prąd sterownika(PEAK)."

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 09 sty 2013, 05:03

t0mek pisze:i tak zrobiłem, zasilanie u mnie jest 12v.
Przy zasileniu sterownika napięciem 12 V nie powinien on zadziałać.
Co prawda TB6560 ma chyba takie najniższe napięcie pracy, ale logika wejściowa jest zasilana przez układ 7812, który do poprawnej pracy wymaga nieco więcej.

.

Autor tematu
t0mek

Post napisał: t0mek » 09 sty 2013, 15:21

Zapewne masz racje, ale u mnie chodzi na zasilaczu komputerowym, nawet jak silniki sie kreca to działa, a napięcie wtedy spada napewno poniżej 12V. Docelowo będzie oczywiscie 24V. Tak bardziej docelowo to będą silniki o większym moemncie obrotowym, co pociąga za sobą że bedzie wiekszy prad, co z kolei pociąga za sobą że będe zmuszony kupic inny steronik, ale to juz inny temat.
Pozdrawiam
t0mek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”