UHU terminal
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
UHU terminal
nie mogę sobie poradzić z połączeniem UHU przez terminal. Mam kabel COM, przelutowałem kabelki żeby było 1:1. są w nim tylko 3 przewody: GND, TxD i RxD. mam nadzieję że to wystarczy, czy jeszcze jakiś sygnał jest potrzebny? Ogólnie silniczek zwykły z drukarki + enkoder mechaniczny z wiekowej myszki z kiepską rozdzielczością. UHU działa i bez strojenia trzyma i koryguje pozycję. Tylko podpowiedzcie jak to przez terminal zestroić. pod windowsem ustawiam port COM i nie mogę żadnego parametru wpisać bo nic się na ekranie nie pojawia.hmm??
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
U Mnie jest tak, że trzyma krok, jeździ jak powinno - steruje z ATMega8 - filmik jest w poście z zamówieniami, natomiast nie ma transmisji z/do układu, chociaż, problem jest raczej innego typu, patrzyłem oscyloskopem i dane są przesyłane w obu kierunkach, co zresztą nawet słychać w pracy układu, zmienia się dźwięk wydawany przez silnik podczas wciskania klawiszy, wnioskuje więc, że układ odbiera dane i coś robi, ale na terminalu nic się nie pojawia.
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
no właśnie. ja jeszcze do kompa nie podłączałem, ale jak zaznaczyłem markerem kółko na osi silnika i na siłe wymusiłem obrót, to po "skorygowaniu" pozycji marker był gdzie indziej ---> nie trzyma pozycji!! na szybko wytłumaczyłem to sobie złym enkoderem (mechaniczny-styki szurają po tarczy zrobionej z kawałka odpowiednio wytrawionej płytki laminatowej). czyżby to było możliwe że software nie trzyma?? toż to by był SKANDAL!!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
rezystory przy opto maja być 330r zamiast 1k2- może dla tego macie problemy z pozycja.
może być, ze mach za każdym przesunięciem dodaje 0.01mm (miałem tez tak trzeba zainstalować SpecialDriver.bat - mach2), natomiast mach3 chodzi dużo lepiej, czego nie mogę powiedzieć o mach3 V2.
generalnie ten sterownik jest do bani.
może być, ze mach za każdym przesunięciem dodaje 0.01mm (miałem tez tak trzeba zainstalować SpecialDriver.bat - mach2), natomiast mach3 chodzi dużo lepiej, czego nie mogę powiedzieć o mach3 V2.
generalnie ten sterownik jest do bani.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Ja co prawda mam złożone sterowniki ale nie sprawdzałem ich , ale widzę ze muszę je sprawdzić i uruchomić ( brak enkodera
) - sprawdzę wieczorem czy u mnie też jest ten objaw i wieczorem dam znać 
Natomiast z płytkami od kolegi Pyffla nie było żadnego problemu mam 3 sztuki,poskładałem i chodziły od razu , a komunikacja też była .

Natomiast z płytkami od kolegi Pyffla nie było żadnego problemu mam 3 sztuki,poskładałem i chodziły od razu , a komunikacja też była .
- Załączniki
-
- sterownik_pyffel.jpg (200.89 KiB) Przejrzano 870 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...