jakie kable wybrać do sterowania?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
jakie kable wybrać do sterowania?
Witam.
Mam pytanko, otóż jak w temacie czyli jakie kable będę odpowiednie do sterowania silnikami krokowymi 3.1Nm i prądzie 4.2A? Wiadomo że najlepiej to ekranowane no ale jakiej średnicy?
Mam pytanko, otóż jak w temacie czyli jakie kable będę odpowiednie do sterowania silnikami krokowymi 3.1Nm i prądzie 4.2A? Wiadomo że najlepiej to ekranowane no ale jakiej średnicy?
Człowiek normalny ma marzenia.
Człowiek geniusz ma cele.
Człowiek geniusz ma cele.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 18
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Dla każdego kabla jest specyfikacja dostarczona prze producenta -- trzeba tam zajrzeć i poczytać.
Gęstość prądu dla większości kabli wynosi ok. 10A /mm^2 , czyli dla silnika o prądzie 4,2A wystarczy przekrój 0.5 mm^2.
Stosowanie większych przekrojów zawsze wiąże się ze zwiększeniem sztywności kabla , min promienia zginania oraz z ceną za mb --- a na pewno nie poprawi osiągów silnika.
Gęstość prądu dla większości kabli wynosi ok. 10A /mm^2 , czyli dla silnika o prądzie 4,2A wystarczy przekrój 0.5 mm^2.
Stosowanie większych przekrojów zawsze wiąże się ze zwiększeniem sztywności kabla , min promienia zginania oraz z ceną za mb --- a na pewno nie poprawi osiągów silnika.
-
tylko jak by kolega co poczytał o elektryce to by wiedział że te 10A to jest dla transformatorów z przekładnią max 10A /mm^2 a dla normalnych przewodów i przewodów w tynku jest max bezpieczny amperaż 3A mm^2pltmaxnc pisze:Dla każdego kabla jest specyfikacja dostarczona prze producenta -- trzeba tam zajrzeć i poczytać.
[ Dodano: 2011-12-06, 14:20 ]
przez takich elektryków co obliczają kabel na 10A na mm^2 tylko jest więcej pożarów instalacji , 10A na mm^2 stosuje się w transformatorach chłodzonych powietrzem typu wentylator lub chłodzenie olejowe
[ Dodano: 2011-12-06, 14:29 ]
podziel amperaż na 3 i ci wyjdzie średnica przewodu 4.2A:3= 1.4 mm^2 wtedy unikniesz buczeń silników i gubienia krokówsofix997 pisze:Witam.
-
- Posty w temacie: 15
Nie zdzierżyłemorzel10000 pisze:tylko jak by kolega co poczytał o elektryce to by wiedział że te 10A to jest dla transformatorów z przekładnią max 10A /mm^2 a dla normalnych przewodów i przewodów w tynku jest max bezpieczny amperaż 3A mm^2pltmaxnc pisze:Dla każdego kabla jest specyfikacja dostarczona prze producenta -- trzeba tam zajrzeć i poczytać.
przez takich elektryków co obliczają kabel na 10A na mm^2 tylko jest więcej pożarów instalacji , 10A na mm^2 stosuje się w transformatorach chłodzonych powietrzem typu wentylator lub chłodzenie olejowe

Tak się składa że coś tam czytałem, ba nawet mam jakiś tam dyplom z elektryki i powiem tak: nie mam pod ręką norm żeby je przytoczyć, ale obciążalność przewodów bezpośrednio w tynku jest większa niż tych w powietrzu, a przewód 1.5mm^2 standardowo zabezpieczamy bezpiecznikiem 16A, a sam przewód może wytrzymać więcej, tak do ok. 19-24A max w zależności od sposobu montażu. Kol. Orzeł: 3A/mm^2 to przy przewodzie 1.5mm miałbyś max 4.5 A - najmniejszy bezpiecznik sieciowy to chyba 6A

Przy mniejszych napięciach możemy dać większe przekroje, ale to ze względu na spadki napięć w przewodzie a nie obciążalność prądowa

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
w mieszkaniach dla przewodu 1.5 stosuje się bezpieczniki 6A bo mniejszych nie ma . dla przewodu 2.5 stosuje się bezpieczniki 10A dla przewodu 4 mm stosuje się bezpieczniki 16 A a dla przewodu 6 mm stosuje się bezpieczniki 20A tak jest według norm w budynkachjacek-1210 pisze:Nie zdzierżyłemorzel10000 pisze:tylko jak by kolega co poczytał o elektryce to by wiedział że te 10A to jest dla transformatorów z przekładnią max 10A /mm^2 a dla normalnych przewodów i przewodów w tynku jest max bezpieczny amperaż 3A mm^2pltmaxnc pisze:Dla każdego kabla jest specyfikacja dostarczona prze producenta -- trzeba tam zajrzeć i poczytać.
Tak się składa że coś tam czytałem, ba nawet mam jakiś tam dyplom z elektryki i powiem tak: nie mam pod ręką norm żeby je przytoczyć, ale obciążalność przewodów bezpośrednio w tynku jest większa niż tych w powietrzu, a przewód 1.5mm^2 standardowo zabezpieczamy bezpiecznikiem 16A, a sam przewód może wytrzymać więcej, tak do ok. 19-24A max w zależności od sposobu montażu. Kol. Orzeł: 3A/mm^2 to przy przewodzie 1.5mm miałbyś max 4.5 A - najmniejszy bezpiecznik sieciowy to chyba 6A
Przy mniejszych napięciach możemy dać większe przekroje, ale to ze względu na spadki napięć w przewodzie a nie obciążalność prądowa
-
To proponowałbym Koledze wziąć pierwsze z brzegu najzwyklejsze gniazdko 230V/16A i spróbować podłączyć do niego przewód 4mm^2
. Prosiłbym o przedstawienie tych norm publicznie - może to być jakiś skan, od biedy link internetowy - chętnie zapoznam się z tym bliżej, może faktycznie jestem nie na czasie. Ale tak mi się zdaje, że te Kolegi dane to chyba dla starych przewodów aluminiowych..

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
niestety kolega się myli jeśli by tak było to budynki mieszkalne które mają za bezpiecznie 25A można było by mieszkanie zasilić przewodem 2.5 mm^2 bo według ciebie to jest wystarczająco tylko 10A na mm^2 to se po czytaj jakimi przewodami się zasila mieszkaniajacek-1210 pisze:To proponowałbym Koledze wziąć pierwsze z brzegu najzwyklejsze gniazdko 230V/16A i spróbować podłączyć do niego przewód 4mm^2![]()
![]()
. Prosiłbym o przedstawienie tych norm publicznie - może to być jakiś skan, od biedy link internetowy - chętnie zapoznam się z tym bliżej, może faktycznie jestem nie na czasie. Ale tak mi się zdaje, że te Kolegi dane to chyba dla starych przewodów aluminiowych..
tylko ciekawe kto koledze dał ten dyplom i za ile jajekjacek-1210 pisze: Nie zdzierżyłem
-