tak temat jest nadal aktualny. Frezara stoi w domu ferie się skończyły i trzeba było wracać na studia dla tego nie miałem czasu przeprowadzić testów.
Kieriestof : masz rację coś jest z tym sygnałem dir ponieważ silnik wykonuje ruchy w przód i w tył mimo tego że ruch powinien odbywać się w jednym kierunku. Tylko problem polega na tym że ja nie mam nic na transoptorach. Standardowa płyta MB01 i SSKB01. Kombinuje dzisiaj od rana kupiłem już nawet 2 port lpt ale to też nie pomogło zmieniałem wszystkie kable, zamieniałem miejscami silniki i sterowniki też nie pomaga teraz jeszcze przeprowadzę test na zamienionych osiach w machu i napisze co i jak.
creative1agh: no niestety miałem problem ze sprzęgłem tokarz zrobił mi otwory nieosiowo i nastąpiło ukręcenie w wyniku zmęczenia materiału. Ośka już jest nowa. i problem sprzęgieł rozwiązany.
Czy bez założonych silników, da się swobodnie kręcić śrubą napędową każdej z osi??
tak da się bez problemu na każdej z osi czuć minimalny opór ale tylko w określonej części obrotu jest spowodowane delikatnym pokrzywieniem śrub przy toczeniu (opór ten jest ledwie wyczuwalny). Ale nie ma szans żeby to powodowało jakiekolwiek problemy. Ponieważ gdy chce zatrzymać stół ręką to cała frezarka zaczyna jechać. dodam że jest to sprzęt o polu roboczym 500x500 i wadze ponad 50kg
A czy przyczyną to że minimalny ruch jaki mogę wykonać to 0.020mm a w g-kodzie występują 0.001??
Moim zdaniem gubienie kroków następuje w tym momencie silnik strasznie skacze i kreci sie tył przód.
X0.000
Y0.000
G0 Z2.000
G0 X99.210 Y28.000 <------------ dokładnie ta linijka czyli os y idzie ok 3 razy wolniej niz x
w załączniku dodaje film z pracy maszyny w tym momencie