Pan Piotr (PiotrJub) pochwalił się swoim kontrolerem, więc postanowiłem pochwalić się naszym rozwiązaniem. Naszym, bo jest to wspólne dzieło kol. JarkaK (sterownik) i moje (oprogramowanie) - Tapper.
Całość nazwaliśmy sobie STEP2CNC Player, choć mamy wiele wersji, różniących się firmware'm i oprogramowaniem sterującym TAPPER (TAPPER Laser, TAPPER Plasma, TAPPER Tablecut itd.).
Cały sterownik oparty jest na układzie ARM 7 z 4 MB pamięci podręcznej. Jego "prędkość" maksymalna wynosi 37.5 kHz. Działa przez USB (FTDI), choć nowa wersja (4-osiowa) będzie pracowała po Ethernecie.
Sterownik ma wbudowaną pełną akcelerację i deakcelerację 3-osi. Osie są oczywiście interpolowane. Z suburbiów:

- obsługa krańcówek początkowych i końcowych każdej osi,
- 2x wejścia (open-kolektor),
- 3x wyjścia,
- 2x PWM,
- zespół wejść do manipulatora ręcznego, z obsługą:
* start,
* pauza/wznowienie,
* stop,
* ruchy ręczne +/- każdej osi (XYZ).
Kol. JarekK na moje zamówienie pracuje teraz nad sterownikiem 4-osiowym z maksymalną częstotliwością pracy do 75 kHz (może nawet 100 kHz), pełną akceleracją, wsparciem dla manipulatora i znacznie zwiększonej ilości wejść i wyjść. Co najważniejsze będzie działał po Ethernecie, co galwanicznie odseparuje go od komputera sterującego.

Na zdjęciu widoczny jest zestaw do sterowania laserem, ploterem tablicowym lub ploterem termicznym.
Pozdrawiam Kolegów.