Jakie sterowniki do silnika 23LM-C304-43..

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
mazaq
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Jakie sterowniki do silnika 23LM-C304-43..

Post napisał: mazaq » 25 lis 2010, 19:07

Witam!

Chciałbym na początek przywitać się z wszystkimi forumowiczami.
Przepraszam jeśli wałkuję temat miliardowy raz jak to bywa z nowicjuszami, ale nie byłem w stanie na obecnym poziomie mojej wiedzy uzyskać odpowiedzi samodzielnie.

Chcę zrobić małą frezarkę CNC - głównie do obróbki aluminium i innych miękkich materiałów. W tym celu zakupiłem dwa takie zestawy: http://allegro.pl/promocja-wozek-do-mas ... 01045.html

Silniki 23LM-C304-43 mam zamiar użyć do poruszania x oraz y. Zaczynam więc pytania:
1) na aukcji napisane jest że silnik ma 5V i 1A a w tym temacie jest napisane o zasilaniu 12V. Więc sam nie wiem...

2) Czy ten silnik wystarczy? Czy kupić mocniejszy?

3) Byłbym wdzięczny za wskazanie jaki sterownik mam kupić, ponieważ nie byłem w stanie nijak tego znaleźć... Wiem tylko że silnik ma 8 wyprowadzeń. W temacie z tego forum do którego link przytoczyłem wcześniej jest podany jakiś sterownik, jednak z tego co zrozumiałem wykorzystujący tylko połowę cewek.. Jakiego użyć żeby osiągnął maksimum mocy. Będe sterował z Mach2 pod LPT (step, direction czy jakoś tak...). Najlepiej jakbym miał schemat bo potrafię wytrawić i zlutować płytkę...

Te same pytania mam do silnika podnoszącego i opuszczającego
17PM-K304-03V:

4) Czy można użyć w maszynie 2 inne i 1 inny silnik?

5) Prośba o podpowiedź jakiego sterownika użyć...

6) Czy ten silnik się nada...

Będe wdzięczny za pomoc niezmiernie.. Projekt frezarki będą realizowały 2 osoby. Mi przypadła kwestia sterowania, kwestia konstrukcji jest już załatwiona, konstrukcja na pewno będzie solidna, bo choć jedna osoba w tym projekcie (nie mówię o sobie ;)) się zna na tym co ma zrobić :).

Obiecuje pochwalic sie efektem :).

Dzięki z góry i pozdrawiam!

Pozdr, Piotrek
zapraszam do oglądania moich silniczków:
www.stirling.fc.pl !

Tagi:

creative1agh
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: creative1agh » 25 lis 2010, 23:57

Znam sprzedającego, sam kupiłem u niego dwa takie silniki.
Silnik zasilamy napięciem ok 20 razy większym ( i więcej - poczytać opisy sterowników na akcesoria.cnc.info, tam również znajdziesz sposób doboru zasilacza ) niż podane na etykiecie. Ja sam zasilam go z 12 V zasilacza komputerowego bo akurat to mam dostępne jak narazie. Docelowo będzie to ok 30 V - na takim chodzi u kolegi forumowicza i ma się dobrze.
Z tego co wiem konstrukcja tego wózka który jeździ po prowadnicach ( tego mniejszego) jest bardzo kiepska i nie nadaje się do zastosowań w CNC, trzeba przerobić, ale może dokładniej wypowiedzą się Ci, którzy mają do czynienia z nimi ( a wiem, że tacy są :) ).
Najprostszy sterownik to chyba ten: http://www.ottop.republika.pl/sterownik2803.shtml, wystarczy z powodzeniem na początek do tego silnika jednak proszę pamiętać, że prąd uzwojenia jest w nim ciężko regulować - wymiana rezystorów na płytce- jeśli będziesz robił go od podstaw to wlutujesz sobie jakie będziesz chciał.
Nie jest najwyższych lotów, ale działa i jest tani w porównaniu do tego co znajdziesz wpisując na alledrogo : "sterownik silnika krokowego".

Z tego co wiem i widzę po moich silniczkach, to wystarczy, jednak z tym z aluminium to nie jestem pewnien, on więcej niż 1,2 Nm to nie będzie miał. Ja dostałem go z przekładnią 3:1, ale chyba jej nie zastosuję, bo zwolni bardzo pracę maszyny.
Silnik ten ma osiem wyprowadzeń : doszedłem do tego, jak połączone są cewki:
https://www.cnc.info.pl/topics65/silnik ... t23482.htm

Pisałem również do kolegi z forum i uzyskałem taką odpowiedź :
Silniczek ten pracuje dobrze .
połączyłem przewody :
A-czerwony
B-żółty
C-zielony
D-niebieski.
biały +czarny - razem lecz nie podłączone
pomarańczowy +fioletowy - tak samo.
silnik pracuje w maszynce cnc przy napięciu ok 28v, sterownik na L297/L298.
Konfguracja jest inna niż u mnie, choć u mnie działa i u niego też :) Sprawdzisz obie wersje i na pewno będzie śmigać :)

Co do : 17PM-K304-03V: nie miałem styczności.
Można podłączyć różne silniki, różne przekładnie etc. Zakładka MotorTuning w Mach i silnik każdej z osi dostroic i wpisać właściwą liczbę kroków na jednostkę ( mm przesunięcia nakrętki ) - zależne również od skoku śruby!!

Odemnie chyba tyle :) Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie, sam za niedługo też będę się brał za składanie.

Proponuję zagłębić się w konstrukcje przedstawione na forum, poczytać, a wiele pytań się odnajdzie, co nie znaczy, że nie ukażą się nowe :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
mazaq

Post napisał: mazaq » 26 lis 2010, 09:41

Generalnie jak to jest z tymi silnikami? Podłączając go w ten pokazany przez Ciebie sposób i łącząc ze sobą 2 pary kabelków uzyskujemy jego pełną moc?

A ten drugi krokowy to jaki sterownik mam użyć? Ma 4 kabelki.. Ech muszę się podszkolić w silnikach krokowych :/. Jest może w internecie jakiś solidny tekst który mi wszystko rozjaśni?

Co do przełożeń to na razie na szybkości mi specjalnie nie zależy - przynajmniej na razie, więc jak będzie za słabo to dodam przełożenia i tyle :).

Wózki które kupiłem warte są swojej ceny? Z tego co rozumiem ten dłuższy jest całkiem znośny a ten wzdłóż osi Z opuszczający narzędzie gorszy?
Pozdr, Piotrek
www.stirling.fc.pl !

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pitsa » 26 lis 2010, 12:58

mazaq pisze:Generalnie jak to jest z tymi silnikami? Podłączając go w ten pokazany przez Ciebie sposób i łącząc ze sobą 2 pary kabelków uzyskujemy jego pełną moc?
Tu masz to opisane: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/silniki_krokowe.htm Łącząc pary szeregowo w silnikach z 8 wyprowadzeniami uzyskuje się możliwość zasilania mniejszym prądem przy tym samym momencie trzymającym. Zobacz w aukcjach tego użytkownika, który tą informację pokazuje bezpośrednio w tytule przedmiotu: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2443234 "Silnik krokowy 1.9Nm 2.1A lub 4.2A, 8-p". Jeśli możesz zasilić silnik łącząc pary równolegle, to będziesz mógł osiągnąć większe prędkości. Przy większych prędkościach będzie mniejszy "spadek mocy" niż w przypadku szeregowego połączenia cewek. Tak to wygląda na rysunku:

Obrazek

creative1agh
Posty w temacie: 2

Post napisał: creative1agh » 26 lis 2010, 16:47

:) Może nie tyle gorszy, ile po prostu za mało stabilny jak na cnc. Pamiętaj, że na tym woziła się tylko głowica drukarki, która odbijała krzaczki na papierze :), a tutaj musi sobie radzić z obróbką materiałów, znacznie cięższym wrzecionem itd. Pracować będzie napewno, ale sam się wystraszysz jak zobaczysz ile się odgina w lewo i prawo - wystarczy ręką delikatnie pociągnąć - zobacz ile się gnie i przesówa, a nie powinno.
Ja na początek proponuję zostawić jak jest, a jak sprecyzujesz oczekiwania i to co sobą prezentuje maszynka, to przerobisz :)

Ten 4 kabelkowy jest najprostszy do podłączenia, tylko wiedzieć które pary są od cewki i tyle. 6 przewodowy - tutaj można już kombinować z pracą na połówce cewek, a 8 przewodowe są najbardziej elastyczne - jak wyżej napisał kolega forumowicz pitsa.
Poczytać opisy na akcesoria.cnc.info - wiele się wyjaśni - jak pisałem już wyżej.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mazaq

Post napisał: mazaq » 29 lis 2010, 10:24

Będąc na giełdzie kupiłem po całkiem jak sądzę fajnych cenach jeszcze 2 silniki po 5 zł :). Oba mają nieco powyżej 5cm średnicy. Jeden jest 5-fazowy, więc raczej się nie przyda bo niestandardowy dość.
Drugi natomiast ma 6 wyprowadzeń, więc jest unipolarny, co potwierdził omomierz.
Miałem plan więc 2 poprzednio kupione silniki z 8 kabelkami uczynić unipolarnymi, żeby zachować spójność i zrobić 3 identyczne kontrolery, ale z tego co napisał pitsa, tracę wtedy 1/2 momentu obrotowego. Dobrze rozumiem?

Myślałem żeby wyjąć z kąta zakurzoną Atmege lub Attiny i zaprogramować ją jako sterownik + 4 tranzystory, ale jednak chciałbym zrobić coś od razu solidnego nie tracąc czasu na półrozwiązania :). Coś z pewną rezerwą mocy jeśli projekt się rozwinie i pojawią się np. mocniejsze silniki.

Może coś takiego: http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml ? Tylko jaki byłby koszt części...

EDIT: Albo takie coś: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb02.htm ? Kupię takie części i będzie... Tylko nie rozumiem nadal do końca jednaj rzeczy... Czy ten sterownik nada się do każdego silnika? 4, 6 i 8 wyprowadzeń? Tak wynika z opisu chyba. Czy będzie dobry dla dilników unipolarnych i bipolarnych?
Pozdr, Piotrek
www.stirling.fc.pl !

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 30 lis 2010, 23:47

Tak, gdyż silnik unipolarny może pracować jak bipolarny, stąd ta cała uniwersalność tego sterownika. Po prostu zamiast podłączać 6,5 kabelków. Podłączasz kabelki od A A/ B B/ i na śmigasz.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”