Chciałbym na początek przywitać się z wszystkimi forumowiczami.
Przepraszam jeśli wałkuję temat miliardowy raz jak to bywa z nowicjuszami, ale nie byłem w stanie na obecnym poziomie mojej wiedzy uzyskać odpowiedzi samodzielnie.
Chcę zrobić małą frezarkę CNC - głównie do obróbki aluminium i innych miękkich materiałów. W tym celu zakupiłem dwa takie zestawy: http://allegro.pl/promocja-wozek-do-mas ... 01045.html
Silniki 23LM-C304-43 mam zamiar użyć do poruszania x oraz y. Zaczynam więc pytania:
1) na aukcji napisane jest że silnik ma 5V i 1A a w tym temacie jest napisane o zasilaniu 12V. Więc sam nie wiem...
2) Czy ten silnik wystarczy? Czy kupić mocniejszy?
3) Byłbym wdzięczny za wskazanie jaki sterownik mam kupić, ponieważ nie byłem w stanie nijak tego znaleźć... Wiem tylko że silnik ma 8 wyprowadzeń. W temacie z tego forum do którego link przytoczyłem wcześniej jest podany jakiś sterownik, jednak z tego co zrozumiałem wykorzystujący tylko połowę cewek.. Jakiego użyć żeby osiągnął maksimum mocy. Będe sterował z Mach2 pod LPT (step, direction czy jakoś tak...). Najlepiej jakbym miał schemat bo potrafię wytrawić i zlutować płytkę...
Te same pytania mam do silnika podnoszącego i opuszczającego
17PM-K304-03V:
4) Czy można użyć w maszynie 2 inne i 1 inny silnik?
5) Prośba o podpowiedź jakiego sterownika użyć...
6) Czy ten silnik się nada...
Będe wdzięczny za pomoc niezmiernie.. Projekt frezarki będą realizowały 2 osoby. Mi przypadła kwestia sterowania, kwestia konstrukcji jest już załatwiona, konstrukcja na pewno będzie solidna, bo choć jedna osoba w tym projekcie (nie mówię o sobie

Obiecuje pochwalic sie efektem

Dzięki z góry i pozdrawiam!