problem z elektroniką

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
kamil1986
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

problem z elektroniką

Post napisał: kamil1986 » 14 sty 2010, 10:15

witam mam takie pytanie czy cała elektronika sterująca maszyną może być upchnięta w jednej skrzynce czyli transformator zasilający zasilacz sterowników sterowniki falownik płytka bazowa oraz kontroler smc4d i czy wszystkie kable zasilające silniki wrzeciono i kable od krańcówek mogą być przeciągnięte w jednej prowadnicy mój problem polega na tym ze jak załączę głowice to silniki przestają trzymać moment jak dam jazdę referencyjną to wyłącza się głowica i silniki zaczynają trzymać jak włączę falownik bez obciążenia to wszystko jest ok jak tylko głowica zacznie się rozpędzać to kicha albo jak włączę głowicę i pomału ją rozpędzę to działa a w momencie wyłączenia głowicy silniki znowu przestają trzymać. nie wiem czym to jest spowodowane czy falownik wali jakieś zakłócenia czy transformator
albo konfiguracja programu program to cncgraf

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 14 sty 2010, 12:54

Można wszystkie podzespoły sterowania umieścić w jednej obudowie pod warunkiem zachowania odpowiednich reguł np. ułożenia okablowania, lokalizacji transformatorów czy kierunku przepływu powietrza z wentylatora. Kable w prowadniku można prowadzić we wspólnej wiązce ale poszczególne grupy sygnałów powinny być ekranowane. Oczywiście nie można zapominać o zerowaniu, zwłaszcza jeśli pracujemy z falownikiem.
Może Kolega zamieści fotki sprzętu?

Autor tematu
kamil1986
Posty w temacie: 2

Post napisał: kamil1986 » 14 sty 2010, 13:12

jak zrobię to wrzucę kable mam ekranowane tylko do silników krokowych reszta są zwykłe falownik i transformator mam na jednym końcu skrzynki a elektronikę na drugim tak aby były jak najdalej od siebie
Obrazek
zdjęcie elektroniki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”