usunąć
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Witam.
Zapewne nie kolega jedyny zadaje sobie to pytanie. Też mam taki zestaw, jednak jeszcze nie podłączony. Proponuję w wyszukiwarce na forum wpisać frazę M542 i poszukać postów dotyczących współpracy tego sterownika z silnikami 3Nm przy prądzie 4,2A. Widziałem na forum trochę takich złożeń i pozwalam sobie stwierdzić, że to działa. Jedyną rzeczą nad którą bym się zastanowił, to zasilacz - mógłby być mocniejszy dla "pełnego" wykorzystania potencjału silników.
Pozdrawiam
Darek J.
Zapewne nie kolega jedyny zadaje sobie to pytanie. Też mam taki zestaw, jednak jeszcze nie podłączony. Proponuję w wyszukiwarce na forum wpisać frazę M542 i poszukać postów dotyczących współpracy tego sterownika z silnikami 3Nm przy prądzie 4,2A. Widziałem na forum trochę takich złożeń i pozwalam sobie stwierdzić, że to działa. Jedyną rzeczą nad którą bym się zastanowił, to zasilacz - mógłby być mocniejszy dla "pełnego" wykorzystania potencjału silników.
Pozdrawiam
Darek J.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
Sterownik ten jeżeli nie jest dokładnie M542 to czymś temu pochodnym. Napięcie zasilania silników w sumie możnaby podnieść do około max.45V - dając te 5V jako margines bezpieczeństwa dla sterowników. Myślę jednak, że i przy 36V jest czym pokręcić. Co do prądu i sterowników i zasilacza - kwestia ustawień na sterownikach. Max. możliwości układ jednak nie wykręci.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Witam
M542 maja maksymalny prąd ciągły 3A .. 4,2A to prąd chwilowy. Więc są na styk i jako tako nie masz możliwości przeforsowania silników (podniesienia prądu powyżej nominalnego)
Pewnym wyjściem jest połączenie uzwojeń silnika jednej fazy szeregowo - wtedy prąd odpowiednio mniejszy - niestety tracisz na predkości
Co do Zasilacza - 12A SPOKOJNIE STARCZY - nie ma najmniejszej potrzeby dawać 16A. W mojej maszynie mam silniki, które łącznie biorą ponad 9A (teoretycznie) - w praktyce z 3xM542 pobór prądu nie wzrasta powyżej 5A - w spoczynku jest na poziomie 1,5A (silniki "trzymają" ale się nie kręcą) - pamietaj, że M542 to nowoczesny sterownik
- wyposażony w przetwornice- gdybyś sterował całość l298 sprawa wygląda już inaczej.
CO do silników 3Nm - jeśli masz trochę więcej funduszy, kup silniki 4,5Nm - nie ze względu na sam moment ale na prędkość obrotową - 4,5Nm jest już 2oczka większym wymiarze (80x80mm)
Zasilacz - (nie wiem czy masz tego świadomość) - po wyprostowaniu tych 36V zrobi się ponad 51V - do spalenia sterowników mały krok - do M542 możesz użyć trafa na 30V- po wyprostowaniu 42V - zachowasz pewną rezerwę bezpieczeństwa ( w praktyce pewnie i 55V wytrzymają - napięcie przebicia popularnych MOSów logicznych- ale lepiej nie próbuj
)
Pozdrawiam
M542 maja maksymalny prąd ciągły 3A .. 4,2A to prąd chwilowy. Więc są na styk i jako tako nie masz możliwości przeforsowania silników (podniesienia prądu powyżej nominalnego)
Pewnym wyjściem jest połączenie uzwojeń silnika jednej fazy szeregowo - wtedy prąd odpowiednio mniejszy - niestety tracisz na predkości
Co do Zasilacza - 12A SPOKOJNIE STARCZY - nie ma najmniejszej potrzeby dawać 16A. W mojej maszynie mam silniki, które łącznie biorą ponad 9A (teoretycznie) - w praktyce z 3xM542 pobór prądu nie wzrasta powyżej 5A - w spoczynku jest na poziomie 1,5A (silniki "trzymają" ale się nie kręcą) - pamietaj, że M542 to nowoczesny sterownik

CO do silników 3Nm - jeśli masz trochę więcej funduszy, kup silniki 4,5Nm - nie ze względu na sam moment ale na prędkość obrotową - 4,5Nm jest już 2oczka większym wymiarze (80x80mm)
Zasilacz - (nie wiem czy masz tego świadomość) - po wyprostowaniu tych 36V zrobi się ponad 51V - do spalenia sterowników mały krok - do M542 możesz użyć trafa na 30V- po wyprostowaniu 42V - zachowasz pewną rezerwę bezpieczeństwa ( w praktyce pewnie i 55V wytrzymają - napięcie przebicia popularnych MOSów logicznych- ale lepiej nie próbuj

Pozdrawiam
-
Podejrzewam, ze problem dotyczyl bardziej przemeczenia sterownikow, anizeli silnikow. Ustawieni mniejszego pradu oczywiscie jest mozliwe, jednak nie jest optymalnym rozwiazaniem. Dobrze byloby przed laczeniem szer - rown wiedziec ille wyprowadzen mamy z silnika i czy jest to do zrobienia. Druga sprawa, to o ile sie nie myle, to wspomniane tu 36V dotyczy napiecia stalego juz na wyjsciu zasilacza, nie zmiennego z transformatora.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
Sterowniki M542 kręcą takimi silnikami aż miło - i nie wykazują najmniejszych oznak przemęczenia .
Po kilku godzinach pracy temperatura sterownika około 45-50stopni ( mierzone na dotyk
)
Sterowniki te mają bardzo dobre zabezpieczenia , tak więc śmiało
W założeniu od razu bym zmienił Mach2 na Mach3 - zupełnie inna kultura pracy
Sterowniki M542 kręcą takimi silnikami aż miło - i nie wykazują najmniejszych oznak przemęczenia .
Po kilku godzinach pracy temperatura sterownika około 45-50stopni ( mierzone na dotyk

Sterowniki te mają bardzo dobre zabezpieczenia , tak więc śmiało

W założeniu od razu bym zmienił Mach2 na Mach3 - zupełnie inna kultura pracy
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Co da trafa to tak daj 2x32 volty można kupić np: www.toroidy.pl o mocy 400Wat do tego zasilacz http://www.akcesoria.cnc.info.pl/zasilacz_mz01.htm i masz gotowy zestaw sprawdzony i pewny
a ponadto idealny do tych proponowanych silników 

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
może lepiej 1x32V na wyjściu... bo w zasilaczu jest mostek prostowniczy...gmaro pisze:daj 2x32 volty
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm