SSK-B02 - chłodzenie

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
SQ3VAZ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

SSK-B02 - chłodzenie

Post napisał: SQ3VAZ » 24 maja 2009, 19:35

Witam wszystkich.
Pytanie być może dla zacnego grona forum może wydać się absurdalne - jednak to tutaj myślę uzyskam odpowiedź. Ale do brzegu....
Elektronika do sterowania silników krokowych w opqarciu o SSK - MB i trzy sterowniki SSK-B02. Jak wygląda sprawa podpięcia wszystkich sterowników / układów L289 / do jednego radiatora? Wiele mówi się o EMC itp; tak więc impulsowa praca mostków, zapętlanie masy to rzeczy które zmuszają mnie do zasięgnięcia opinii. W takim przypadku radiator to nie tylko przewodnik i promiennik ciepła, ale również fizyczne spięcie mas poszczególnych sterowników. Czy oby nie powoduje to "niespodzianek".
Jak dotąd znalazłem w galerii skrzynki sterowników z indywidualnymi radiatorami na każdy sterownik - to zapewne dodatkowy impuls do zadania powyższego pytania - kwestia prostoty i radiatory pod ręką czy rozmyślny przejaw wiedzy...
Mam nadzieję, że nie namieszałem za mocno i idea postu pozostaje jasna...
Pozdrawiam.
Darek J.

"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 24 maja 2009, 21:09

Zdecydowanie lepiej zainwestować w 3 kawałki miki i odizolować układy od radiatora. Odpadnie problem domyślnych pętli masy w razie innych zakłóceń. Poza tym przewody zasilające zwykle mają różne długości i sam ten fakt powoduje różnice w napięciach dopływających do L298. "Oswobodzony" radiator należy połączyć z masą centralną.

Autor tematu
SQ3VAZ

Post napisał: SQ3VAZ » 24 maja 2009, 23:14

Leoo - dziękuje. No i właśnie - niby pojedyńcze ewentualnie dziesiątki kHz a już przyjmujemy zakłócenia, niechciane szpilki i inne "sprzęgi". Mika czy silikon nie są drogie, pasta ogólnie dostępna - widzę, że nie obejdzie się chyba bez "termicznych przewodników - izolatorów".
Sponsor sugeruje zastosowanie wymuszonego chłodzenia w postaci wentylatora juprzy 2 A - co więc przy 4 A - tak jak max. lub nom. prąd sterownika jest podawany? X - files. hi. .
Leoo - proszę o info w innym temacie - jakie częstotliwości uzyskiwałeś na zamieszczonym w Twojej galerii NE555 step generatorze i czy pracował stabilnie - tj : od włączenia +5 Vcc czy z pewnym opóźnieniem"?
Sorki za "non topic" pytania, ale przebywam za granicą i elektronika to jedyne czym mogę się na tą chwilę zająć.
:roll:
Darek J.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 25 maja 2009, 11:18

Generator przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy mają problemy z uruchomieniem swoich sterowników. Pierwszy okres generowanego przebiegu zawsze jest dłuższy niż następne, gdyż kondensator ładowany jest od 0V do 66% wartości napięcia zasilania. W drugim i kolejnych okresach napięcie na kondensatorze oscyluje między 33 a 66% napięcia zasilania. Jeśli 555 powoduje jakieś opóźnienie po włączeniu zasilania, to tylko j/w. Stabilność głównie zależy od jakości potencjometru i elementów RC w obwodzie przeładowywanym.

Autor tematu
SQ3VAZ

Post napisał: SQ3VAZ » 25 maja 2009, 12:41

Leoo - usiłowałem dodać punkcik za "chęć i pomoc". Mam nadzieję, że mnie się udało. Jak wspomniałem wcześniej, nie siedzę w kraju, tak więc woda upływająca do końca projektu płynie bardzo wolno. Przyjdzie jednak - mam nadzieję - czas, że i moje ustrojstwo pojawi się w galerii forum. Frezarka - jak rozwiązana - lepiej nie pytać - to pełna improwizacja.
Dzięki raz jeszcze , pozdrawiam i uważam temat i problem za niebyły.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”