czesc wszystkim mam taki problem. posiadam sterowniki silnikow krokowych kupione z bannera powyzej. i problem polega na tym ze na mach2 itp. silnik osiaga mi niezle predkosci a przy sterowaniu mikroprocesorkiem predkosc jest BAAAArdzo mala. o co ty chodzi. ?
kawalek programu BAscom AVR:
do
if pinb.0 = 0 then
set portd.1
waitms1
reset portd.1
end if
loop
cos tego typu....
czy te impulsy musza byc odpowiedzniej dlugosci czy co. Juz NIEWIEM PROSZE O POMOC.
impulsy - sterownik
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
tak - impuls musi byc odpowiedni - tzn. musi byc odpowiedniej dlugosci , jeszcze przy zmianie kierunku , sygnal zmiany kierunku musi byc odpowiednio szybciej od sygnalu zegarowego. ladnie narysowane jest to w PDF`ie od IMT901
http://piter.mily.pl/download/imt901.pdf
http://piter.mily.pl/download/imt901.pdf
PiteR
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Zrób próbę statyczną może napięcia nie są odpowiednie.
do
if pinb.0 = 0 then
set portd.1
wait 5
reset portd.1
wait 5
end if
loop
Sprawdż woltomierzem jakie napięcie jest na końcówce portd.1 powinno zmieniać śię co pięć sekund z wysokiego na niskie ,i jakie są jego wartości.
Dodane
Podaj jaką konkretnie masz prędkość przy tych 500 Hz
do
if pinb.0 = 0 then
set portd.1
wait 5
reset portd.1
wait 5
end if
loop
Sprawdż woltomierzem jakie napięcie jest na końcówce portd.1 powinno zmieniać śię co pięć sekund z wysokiego na niskie ,i jakie są jego wartości.
Dodane
Podaj jaką konkretnie masz prędkość przy tych 500 Hz
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
tak konkretnie to niewiem jaka jest predkosc. Jest kilkanascie razy mniejsza od predkosci gdy podlacze do macha. chyba ze dac impuls przez interwer lub tranzystor?? myslalem tez o [shadow=blue]CNY17[/shadow]. no ale coz dzisiaj jest [shadow=red]NIEDZIELA[/shadow] i doswiadczal bede jutro. Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem. z fachowcami moze uda mi sie go rozwiazac.