problem z SSK-B01

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
bender
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

problem z SSK-B01

Post napisał: bender » 02 lis 2008, 10:20

Witam.
Jakiś czas temu podjąłem się stworzenia własnej frezarki CNC. Po lekturze tego i innych for przystąpiłem do zrobienia sterownika. Sterowniki są to ssk-b01 oraz płyta główna sterownika SSK-MB1 , które sam składałem. Zasilanie sterowników odbywa się przy pomocy zasilacza komputerowego. Po załączeniu sterowników silniki trzymają moment. Gdy podepnę sterownik do komputera silniki się luzują. Po załączeniu programu STEP 2 CNC silniki nie reagują na sterowanie przy pomocy STEROWANIA RĘCZNEGO. Gdy jednak w USTAWIENIACH STEROWNIKA ustawie na wyjściu drugiego przekaźnika pin 17 (sygnał ENABLE) to silniki się blokują i zaczynają reagować na sterowanie ręczne. Niestety to nie jest to co ma być. Silniki szarpią praktycznie się nie kręcą tylko wychylają się trochę w jedną stronę i wracają niezależnie od tego w którą stronę powinny się kręcić. Zrobiłem tester na układzie LM555 ( zgodnie ze schematami które znalazłem w Internecie) i jak podpiłem do złącza CLK to silnik się obracał.
Próbowałem także korzystać z programu Mach2 który skonfigurowałem zgodnie z opisem na stronie akcesoria.cnc.info.pl . program reagował na krańcówki poprzez zapalanie się żółtych kontrolek . Niestety silnik nie reagował na sterowanie ani nie trzymał momentu. Na forum nie znalazłem opisu takiego problemu. Dodam jeszcze że dopiero zacząłem prace nad tego typu maszynami i był bym bardzo wdzięczy jak by ktoś mi pomógł rozwiązać ten problem. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdro

Tagi:

romeus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Re: problem z SSK-B01

Post napisał: romeus » 02 lis 2008, 20:39

ja miałem podobny problem w STEPCNC
przyczyną było brak rozpędzania silników
(maluuutkich silniczków)
(max czestotliwość na sterownik)

problem znikł w machu =>motor tuning<=