Sterownik UHU - pytania początkującego
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 14
dlatego napisalem ze nie wypelnienie 50% trzyma silnik w miejscu tylko obrot walu powoduje reakcje od sprzezenia polozenia wiec logika stwierdza ze nastapil nieporzadany ruch i reaguje w kierunku przeciwnym
u mnie nie mia jeszcze regulacji polozenia i predkosci narazie zajmuje sie regulacja pradu
mam jeszce pytanko czy ir2184 wejscie SD powinien byc kluczowany czy moze byc tam sygnal statyczny?
u mnie nie mia jeszcze regulacji polozenia i predkosci narazie zajmuje sie regulacja pradu
mam jeszce pytanko czy ir2184 wejscie SD powinien byc kluczowany czy moze byc tam sygnal statyczny?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
A jednak Kolega mnie nie zrozumiałLeoo pisze: Kolega podłączy sobie generator 20kHz z wypełnieniem 50% zamiast procesora UHU i pokręci osią wirnika - zobaczymy czy będzie to ruch swobodny.
oczywiście że jeśli będę generował wypełnienie w jednym kierunku o wypełnieniu 50% to przez kilka milisekund prąd narośnie do połowy wartości wynikającej z napięcia zasilania i prędkości obrotowej ale gdy jak w UHU PWM jest sterowany w tak chory sposób że przez 20us jest polaryzacja na silnik w jedną stronę a przez drugie 20 w drugą stronę to z inercji cewki wynika że przez te 20us prąd tylko nieznacznie narośnie w zależności od silnika mogą to być miliampery do 1-2A przy silnikach o ekstremalnie niskich indukcyjnościach.
[ Dodano: 2008-05-13, 14:36 ]
wg mnie jest to tylko sposób na odłączenie mostka w razie czegoś. I lepiej jak będzie statyczny.chomikaaa pisze:mam jeszce pytanko czy ir2184 wejscie SD powinien byc kluczowany czy moze byc tam sygnal statyczny?
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Konkretnie w przypadku UHU nie można generować wypełnienia 50% w jednym kierunku. Przy 50% silnik stoi. Ruch zaczyna się kiedy wypełnienie przekroczy lub będzie mniejsze od 50%.arizon pisze:A jednak Kolega mnie nie zrozumiał
oczywiście że jeśli będę generował wypełnienie w jednym kierunku o wypełnieniu 50% to przez kilka milisekund...
-
- Kontakt:
jak do tej pory nic innego nie napisałem wypełnienie 50% w jedną stronę odniosłem do tego generatora o którym kolega pisał w UHU oczywiście wypełnienie 50% powoduje prąd płynie raz w jedną raz w drugą stronę jednak o bardzo małej wartości dlaczego chyba już jasno wytłumaczyłemLeoo pisze:Konkretnie w przypadku UHU nie można generować wypełnienia 50% w jednym kierunku. Przy 50% silnik stoi. Ruch zaczyna się kiedy wypełnienie przekroczy lub będzie mniejsze od 50%.
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
Zgadza się, będzie on małej wartości jeśli indukcyjność silnika będzie duża a napięcie zasilające niskie. Przejrzałem szuflady, wykopałem kilka silników DC i miernik indukcyjności. Odziwo tylko mały serwosilnik, od napędu karetki w drukarce atramentowej, wykazał 8mH. Cała reszta zmieściła się w zakresie do 300uH. Może Kolega posiada serwo z prawdziwego zdarzenia i zmierzy indukcyjność?arizon pisze:jak do tej pory nic innego nie napisałem wypełnienie 50% w jedną stronę odniosłem do tego generatora o którym kolega pisał w UHU oczywiście wypełnienie 50% powoduje prąd płynie raz w jedną raz w drugą stronę jednak o bardzo małej wartości dlaczego chyba już jasno wytłumaczyłem
Może Uli w chory sposób steruje silnikiem, choć ilość sprzedanych procesorów raczej tego nie potwierdza.
-
- Kontakt:
Leoo pisze:Zgadza się, będzie on małej wartości jeśli indukcyjność silnika będzie duża a napięcie zasilające niskie.
Dzisiaj zmierzyłem rezystancje silników oraz indukcyjność. Wyliczyłem z tego stałe czasowe na zdjęciu 4 silniki wszystkie to profesjonalne serwa od lewej:Leoo pisze:Może Kolega posiada serwo z prawdziwego zdarzenia i zmierzy indukcyjność?
1- 200W ~15A
2- 200W ~2A
3- 500W 63V 10.5A
4- ~3KW 150V 21A
Tabela w exelu kolejność parametrów jest zgodna ze zdjęciem(jw).
obliczenia wykonałem w exelu
Jak widać to co mówiłem sprawdza się w zależności od silnika mamy różny prąd postojowy jednak jest on większy niż zakładałem.
wynika z tego zwykłe marnotractwo energii jak już Kolega zauważył kilka postów wcześniej. Takie sterowanie na postoju nie daje absolutnie żadnego hamulca postojowego podpinałem servo bez enkodera do UHU no i przy wypełnieniu 50% kręci się nim ciężej niż normalnie ale tylko minimalnie.
Dalej się upieram że jest to chory sposób sterowania ale przez takie kluczowanie redukuje się koszty związane z dodatkowymi galwanicznie oddzielonymi źródłami napięcia dla górnych mostków - coś za coś.Leoo pisze:Może Uli w chory sposób steruje silnikiem, choć ilość sprzedanych procesorów raczej tego nie potwierdza.
W swoim projekcie rozwiązałem ten problem i mogę w zupełności statycznie sterować górnymi tranzystorami bez dodatkowych źródeł zasilania oraz cewek itp.
Jak skończę projekt to zaprezentuję go na forum.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- wyznaczenie stalej czasowej.xls
- (20.5 KiB) Pobrany 317 razy
-
- 100_5231.jpg (108.69 KiB) Przejrzano 528 razy
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
IR2184 można nakłonić do pracy statycznej niewielkim kosztem. Bardziej skłaniałbym się do stwierdzenia, że wpisanie do rejestru PWM pojedyńczej wartości umożliwiło jednoczesne sterowanie kierunkiem i prędkością silnika. Często w praktyce okazuje się, że właśnie najprostsze rozwiązania się sprawdzają. Raczej takie rozwiązanie należy promować a nie piętnować. Proszę zauważyć, że silnik krokowy zmarnuje znacznie więcej energii podczas zatrzymania.arizon pisze:Dalej się upieram że jest to chory sposób sterowania ale przez takie kluczowanie redukuje się koszty związane z dodatkowymi galwanicznie oddzielonymi źródłami napięcia dla górnych mostków - coś za coś.
-
- Kontakt:
Zgadzam się.IR2184 można nakłonić do pracy statycznej niewielkim kosztem.
Co do PWM'a niewątpliwie bardzo ułatwiło to sprawę. Ale autor zawalił sprawę z członem różniczkującym oraz całkującym różniczkujący powoduje uchyb statyczny a całkujący przepełnia się(przy kilku dobranych parametrach PID) no i sterownik nie ma sprzężenia zwrotnego od prądu ale to by było akurat trudne biorąc pod uwagę ten sposób sterowania mostkami i związane z tym wahania prądu przy każdym przełączeniu.
Zalety:
prostota implementacji
brak dodatkowych elementów umożliwiających statyczną pracę górnego tranzystora
Wady:
Duży prąd postojowy
Trudna implementacja kontroli prądu w efekcie brak
brak pełnego wypełnienia (stan nasycenia poniżej 90% wypełnienia)
Gdyby stosować kluczowanie tylko dolnymi tranzystorami można by stosować tańsze górne tranzystory.
mała sprawność
Może znajdzie się i więcej zalet ale nadal upieram się przy swoim chociaż już nie tak kategorycznie jak jeszcze wczoraj

Pozdrawiam
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl