Sterownik UHU - pytania początkującego

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 14

Post napisał: chomikaaa » 13 maja 2008, 14:26

dlatego napisalem ze nie wypelnienie 50% trzyma silnik w miejscu tylko obrot walu powoduje reakcje od sprzezenia polozenia wiec logika stwierdza ze nastapil nieporzadany ruch i reaguje w kierunku przeciwnym

u mnie nie mia jeszcze regulacji polozenia i predkosci narazie zajmuje sie regulacja pradu

mam jeszce pytanko czy ir2184 wejscie SD powinien byc kluczowany czy moze byc tam sygnal statyczny?

Tagi:

Awatar użytkownika

arizon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: arizon » 13 maja 2008, 14:35

Leoo pisze: Kolega podłączy sobie generator 20kHz z wypełnieniem 50% zamiast procesora UHU i pokręci osią wirnika - zobaczymy czy będzie to ruch swobodny.
A jednak Kolega mnie nie zrozumiał
oczywiście że jeśli będę generował wypełnienie w jednym kierunku o wypełnieniu 50% to przez kilka milisekund prąd narośnie do połowy wartości wynikającej z napięcia zasilania i prędkości obrotowej ale gdy jak w UHU PWM jest sterowany w tak chory sposób że przez 20us jest polaryzacja na silnik w jedną stronę a przez drugie 20 w drugą stronę to z inercji cewki wynika że przez te 20us prąd tylko nieznacznie narośnie w zależności od silnika mogą to być miliampery do 1-2A przy silnikach o ekstremalnie niskich indukcyjnościach.

[ Dodano: 2008-05-13, 14:36 ]
chomikaaa pisze:mam jeszce pytanko czy ir2184 wejscie SD powinien byc kluczowany czy moze byc tam sygnal statyczny?
wg mnie jest to tylko sposób na odłączenie mostka w razie czegoś. I lepiej jak będzie statyczny.
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

Awatar użytkownika

chomikaaa

Post napisał: chomikaaa » 13 maja 2008, 14:53

patrzac na pdf ir2184 sygnal jest tam kluczowany 50% byc moze trzeba kluczowac aby pojemnosci sie przeladowaly w mostku?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2008, 14:58 przez chomikaaa, łącznie zmieniany 1 raz.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Leoo » 13 maja 2008, 14:53

arizon pisze:A jednak Kolega mnie nie zrozumiał
oczywiście że jeśli będę generował wypełnienie w jednym kierunku o wypełnieniu 50% to przez kilka milisekund...
Konkretnie w przypadku UHU nie można generować wypełnienia 50% w jednym kierunku. Przy 50% silnik stoi. Ruch zaczyna się kiedy wypełnienie przekroczy lub będzie mniejsze od 50%.

Awatar użytkownika

arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 13 maja 2008, 14:58

Leoo pisze:Konkretnie w przypadku UHU nie można generować wypełnienia 50% w jednym kierunku. Przy 50% silnik stoi. Ruch zaczyna się kiedy wypełnienie przekroczy lub będzie mniejsze od 50%.
jak do tej pory nic innego nie napisałem wypełnienie 50% w jedną stronę odniosłem do tego generatora o którym kolega pisał w UHU oczywiście wypełnienie 50% powoduje prąd płynie raz w jedną raz w drugą stronę jednak o bardzo małej wartości dlaczego chyba już jasno wytłumaczyłem
www.serwotech.pl

Awatar użytkownika

chomikaaa

Post napisał: chomikaaa » 13 maja 2008, 14:59

kierunek nie ma znaczenia dla 50% bo wypadkowy moment napedowy jest wtedy rowny zero

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 14 maja 2008, 08:27

arizon pisze:jak do tej pory nic innego nie napisałem wypełnienie 50% w jedną stronę odniosłem do tego generatora o którym kolega pisał w UHU oczywiście wypełnienie 50% powoduje prąd płynie raz w jedną raz w drugą stronę jednak o bardzo małej wartości dlaczego chyba już jasno wytłumaczyłem
Zgadza się, będzie on małej wartości jeśli indukcyjność silnika będzie duża a napięcie zasilające niskie. Przejrzałem szuflady, wykopałem kilka silników DC i miernik indukcyjności. Odziwo tylko mały serwosilnik, od napędu karetki w drukarce atramentowej, wykazał 8mH. Cała reszta zmieściła się w zakresie do 300uH. Może Kolega posiada serwo z prawdziwego zdarzenia i zmierzy indukcyjność?
Może Uli w chory sposób steruje silnikiem, choć ilość sprzedanych procesorów raczej tego nie potwierdza.

Awatar użytkownika

arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 14 maja 2008, 12:45

Leoo pisze:Zgadza się, będzie on małej wartości jeśli indukcyjność silnika będzie duża a napięcie zasilające niskie.
Leoo pisze:Może Kolega posiada serwo z prawdziwego zdarzenia i zmierzy indukcyjność?
Dzisiaj zmierzyłem rezystancje silników oraz indukcyjność. Wyliczyłem z tego stałe czasowe na zdjęciu 4 silniki wszystkie to profesjonalne serwa od lewej:
1- 200W ~15A
2- 200W ~2A
3- 500W 63V 10.5A
4- ~3KW 150V 21A

Tabela w exelu kolejność parametrów jest zgodna ze zdjęciem(jw).
obliczenia wykonałem w exelu
Jak widać to co mówiłem sprawdza się w zależności od silnika mamy różny prąd postojowy jednak jest on większy niż zakładałem.
wynika z tego zwykłe marnotractwo energii jak już Kolega zauważył kilka postów wcześniej. Takie sterowanie na postoju nie daje absolutnie żadnego hamulca postojowego podpinałem servo bez enkodera do UHU no i przy wypełnieniu 50% kręci się nim ciężej niż normalnie ale tylko minimalnie.
Leoo pisze:Może Uli w chory sposób steruje silnikiem, choć ilość sprzedanych procesorów raczej tego nie potwierdza.
Dalej się upieram że jest to chory sposób sterowania ale przez takie kluczowanie redukuje się koszty związane z dodatkowymi galwanicznie oddzielonymi źródłami napięcia dla górnych mostków - coś za coś.
W swoim projekcie rozwiązałem ten problem i mogę w zupełności statycznie sterować górnymi tranzystorami bez dodatkowych źródeł zasilania oraz cewek itp.
Jak skończę projekt to zaprezentuję go na forum.
Pozdrawiam
Załączniki
wyznaczenie stalej czasowej.xls
(20.5 KiB) Pobrany 317 razy
100_5231.jpg
100_5231.jpg (108.69 KiB) Przejrzano 528 razy
www.serwotech.pl

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 14 maja 2008, 14:32

arizon pisze:Dalej się upieram że jest to chory sposób sterowania ale przez takie kluczowanie redukuje się koszty związane z dodatkowymi galwanicznie oddzielonymi źródłami napięcia dla górnych mostków - coś za coś.
IR2184 można nakłonić do pracy statycznej niewielkim kosztem. Bardziej skłaniałbym się do stwierdzenia, że wpisanie do rejestru PWM pojedyńczej wartości umożliwiło jednoczesne sterowanie kierunkiem i prędkością silnika. Często w praktyce okazuje się, że właśnie najprostsze rozwiązania się sprawdzają. Raczej takie rozwiązanie należy promować a nie piętnować. Proszę zauważyć, że silnik krokowy zmarnuje znacznie więcej energii podczas zatrzymania.

Awatar użytkownika

arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 14 maja 2008, 18:35

IR2184 można nakłonić do pracy statycznej niewielkim kosztem.
Zgadzam się.
Co do PWM'a niewątpliwie bardzo ułatwiło to sprawę. Ale autor zawalił sprawę z członem różniczkującym oraz całkującym różniczkujący powoduje uchyb statyczny a całkujący przepełnia się(przy kilku dobranych parametrach PID) no i sterownik nie ma sprzężenia zwrotnego od prądu ale to by było akurat trudne biorąc pod uwagę ten sposób sterowania mostkami i związane z tym wahania prądu przy każdym przełączeniu.

Zalety:
prostota implementacji
brak dodatkowych elementów umożliwiających statyczną pracę górnego tranzystora
Wady:
Duży prąd postojowy
Trudna implementacja kontroli prądu w efekcie brak
brak pełnego wypełnienia (stan nasycenia poniżej 90% wypełnienia)
Gdyby stosować kluczowanie tylko dolnymi tranzystorami można by stosować tańsze górne tranzystory.
mała sprawność

Może znajdzie się i więcej zalet ale nadal upieram się przy swoim chociaż już nie tak kategorycznie jak jeszcze wczoraj :smile:

Pozdrawiam
www.serwotech.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”