Ambitny problem dla Elektronika programisty

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: smouki » 16 sty 2011, 15:32

ja się tylko spytałem czy jest jakaś możliwość i sens, może tylko obudowę i wyświetlacz i panel, bo fajnie wygląda i jest metalowe podoba mi się ten driver od blue_17, zaraz luknę co jest w środku, jaka platforma

[ Dodano: 2011-01-16, 16:48 ]
wnętrzności:

największa kość:
VG-230 jest jednym chip platformy PC, które stanowi bardzo wydajny akumulator-OEM podstawę do opracowania kosztów wrażliwe, DOS osobistych urządzeń elektronicznych. Układ zawiera wszystkie standardowe urządzenia peryferyjne, XT, dodatkowe wysokiej jakości urządzeń peryferyjnych i ISA. Przez długi czas pracy baterii, VG230 oferuje bogate i sprawdzone możliwości zarządzania energią. Oprócz +5 V wersji, oferowana jest w wersji, która działa na +3 V.

VG-230 zawiera 8086-16 MHz procesor zgodny V30HL NEC. To również reprezentuje architekturę XT w połączeniu z funkcje sprzętowe i programowe w celu szybkiego projektowania produktów z bogatym oprogramowaniem ROM bazie. Karta pamięci masowej komputera i miniaturowe urządzenia peryferyjne (I / O karty) po PCMCIA 2.1 (JEIDA 4.1) standard są obsługiwane. VG230 pakowany jest w jednym chipie 160-pin CMOS i obsługuje wszystkie funkcje komputera PC, w tym 16-bitowych procesorów, chipsetów XT, kontroler LCD, skaner klawiatury i kontrolera PC Card. Wszystko co jest potrzebne dla podstawowego systemu jest VG230, pamięć, zasilacz, monitor i związane z opakowania.

Opis produktu
Single-chip pozwala bezklejowym wdrożenie w pełni kompatybilny PC-XT.
Standard-design 16-bit, 16 MHz procesor NEC V30HL zintegrowany w procesorze.
Kompletny sprzęt i oprogramowanie wsparcie dla pamięci oszczędności "execute-in-place" aplikacji ROM.
Sprawdzone w praktyce, standard zarządzania energią w oparciu o monitorowanie aktywności wydłuża żywotność baterii.
Skanowanie do 101 klawiszy bez zewnętrznego kontrolera klawiatury.
Zintegrowany kontroler LCD i CGA 640x400 AT & T standard kontrolera. Obsługuje szeroką gamę uchwał panelu od dołu do 400 CGA-line wyświetla.
kontroler LCD obsługuje sprzętowo "płaszczyzny farby" dla aplikacji piórkiem.
Dual PCMCIA 2.1 (JEIDA 4.1) gniazdo PC Card umożliwia wsparcie "hot" wstawiania / usuwania (z zewnętrznym bufory).
Zintegrowany port szeregowy zegar czasu rzeczywistego, programowalny kontroler przerwań, kontroler DMA i wewnętrzny zegar.
Wyłączanie klawiatury umożliwia skanowanie drugi slot kart PCMCIA, dwukierunkowy port równoległy. port i standardowy interfejs klawiatury XT.
Wsparcie dla pamięci DRAM, SRAM i pamięci PSRAM.
Obsługuje do ośmiu 8-bitowych banków pamięci RAM i do sześciu 16-bit banków pamięci RAM.
wsparcie ICE ułatwia debugowanie projektów systemu.
8250 zgodny UART.
Interfejs klawiatury XT.
EMS 4.0 zgodny podsystemu pamięci, obsługuje do 64Mbytes.
(tłumaczenie google)

Obrazek

gniazda:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Tagi:

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 16 sty 2011, 21:11

smouki pisze:VG-230 zawiera 8086-16 MHz procesor zgodny V30HL NEC
Wyrzuć to. Nie podoła.
Jak już chcesz się bawić to weź eval-boarda z LPC1769 - będziesz miał ARM M3 Cortex z 120MHz zegarem.

Mój sterownik USB na takim chodzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 16 sty 2011, 21:13

no już coś wiem, czyli flaki idą do kosza, ale obudowę, klawiaturę i wyświetlacz zostaje

[ Dodano: 2011-01-16, 21:22 ]
tylko że ja nie umiem się w to bawić dlatego szukam elektronika programisty, żeby on się pobawił jak jest możliwość, ale jak widać nie ma
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 16 sty 2011, 21:27

Jest możliwość, ale to się nie opłaca. Dla jednej sztuki za dużo roboty. Taniej już kupić jakiekolwiek inne na rynku ( MACHopodobne, STEPopodobne lub CNCGRafopodobne )

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 16 sty 2011, 21:29

ja jako kompletna noga w elektronice myślałem że to jest jakiegoś rodzaju komputer który tam potrzebuyje softu do działania i my mu ten soft po prostu wgrywamy i działa, ale jak pisałem noga w tym jestem więc wybaczcie mi.
Proszę o usunięcie tematu
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

resland
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: resland » 17 sty 2011, 22:42

Zgadzam się z opiniami kolegów, że nie warto przerabiać tego urządzenia, ja bym jednak go nie wyrzucał tylko zostawił - skoro działa to może kiedyś się przydać :-). Co do sterowników tego typu to można z powodzeniem zmieścić się w cenie nieprzekraczającej 200zł przy czym do współczesnych uP jest szeroko dostępna dokumentacja, programatory, ew. gdyby układ się uszkodził to bez problemu można dokupić w sklepie. Samo zbudowanie tego typu urządzeń nie jest wcale trudne, tylko potrzebna jest szeroka znajomość kilku dziedzin jak mechanika elektronika, informatyka. Dodatkowo jeżeli ktoś chce napisać własny program na PC to jest trochę pracy związanej z wizualizacją, wczytywaniem programów itp. ale wszystko jest możliwe do realizacji. Współcześnie projektuje się sterowniki oparte o układy programowalne, umożliwiające wykonywanie obliczeń równolegle - sam planuje kiedyś coś takiego zrobić ;-).

rasz

Post napisał: rasz » 02 lut 2011, 03:15

Przerobic to na sterownik to nie problem.
Ciekaw jestem tylko po co ci wyswietlacz i tyle klawiszy w sterowniku skoro informacje i tak leca z komputera? Czy komercyjne maszyny CNC maja wyswietlacze i klawiatury? do czego one sluza?
Po najnizszej linii oporu to mozna kupic takie cos https://store.chumby.com/ $130, do tego klawiatura usb podpieta pod orginalny keypad i jakies arduino z softem reprap do interpretacji Gcode, ale nadal nie wiem po co komu lcd i klawiatura :) Jedyny plus jaki widze, to mozliwosc wyprowadzenia porty USB i drukowanie bezposrednio z plikow na pendrive bez potrzeby podpinania komputera.

Jerr
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: Jerr » 02 lut 2011, 04:49

rasz pisze:Czy komercyjne maszyny CNC maja wyswietlacze i klawiatury? do czego one sluza?
Owszem - mają :D

Po co ?
Swego czasu pracowałem na frezarkach SCHMOLLa i LENZa, obydwie miały ekran - jeszcze w technice CRT i klawiaturę - pełną qwerty + klawisze funkcyjne...
Z podstawowych funkcji:
- ładowanie systemu - z taśmy :D
- ładowanie plików z owiertem / frezem
- ustalanie parametrów dla każdego z narzędzi
- konfiguracja magazynów narzędzi
- ręczne sterowanie wszystkimi osiami
- możliwość zamiany osi X i Y - jak dobrze pamiętam - komendą MIC
- możliwość wyszukania pozycji programu po ustaleniu wrzeciona w pobliżu szukanego miejsca - przydatne gdy frez czy wiertło się złamie :D
I wiele innych - nie chce mi się tu przepisywać wszystkich możliwości tych maszyn :P
Więc jak widzisz - zarówno ekran jak i klawiatura są przydatne...
Mówimy oczywiście o maszynach profesjonalnych, posiadających własne kontrolery a nie (sorry - zabawkach) sterowanych przez LPT z PCta...

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 02 lut 2011, 21:08

widziałem w którejś galerii fajny pilot właśnie do ustawiania freza we właściwej pozycji, a klawiszy jest tyle co w machu. podstawowe funkcje jakie są potrzebne do startu programu, a nie czekanie na start windowsa, ot po co
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

luzak
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: luzak » 17 lut 2011, 20:19

Pomijajac inne wady urzadzenia ktore podales na wstepie, ma on jeszcze jeden istotny feler - co w momencie awarii?.
Jezeli nie masz dostepu do czesci, w momencie awarii, calosc wedruje do kosza.
Dlatego nie ma sensu kombinowac z jakimis nietypowymi rozwiazaniami, bo te czesto na poczatku pozornie tanie, w efekcie koncowym zawsze okazuja sie duzo drozsze.
zapraszam na blog

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”