A3977SED: zalecenia dla projektu PCB

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Kostek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Kostek » 22 lis 2005, 20:20

nie wiem czy jestem w błędzie ,
Nie jestes , technologia wykonania mosfetow wymusza powstanie przy okazji takiej diody.Ma ona podle parametry i byle co robione jako dioda jest lepsze.Trzeba wstawic schottkyego.Bedzie nizsze napiecie przewodzenia i problem szybkosci z glowy.Dwa lub trzy ampery powinno wystarczyc.Ta dioda nie przewodzi calego pradu , zwiera tyko impulsy powstale przy wylaczeniu pradu w cewkach silnika , wiec moze byc traktowana ulgowo.
Kiedy diody będą za wolne ?
to zanim wlaczy sie dioda dodatkowa impuls bedzie zwierany przez ta w scalaku i czesc ciepelka ktore chcemy z ukladu scalonego usunac , pozostanie w nim.

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 23 lis 2005, 23:54

witam !! to kiedy dioda będzie za wolna to wiem , chodzi o bardziej konkretne wartości! myślę że 100ns powinno wystarczyć ,a jakie jest zdanie innych wielce szanownych Kol. ? po co przepłacać za b.szybkie diody ( np 35ns) jak może wystarczą wolniejsze ? pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 23 lis 2005, 23:58

pukury pisze:witam !! to kiedy dioda będzie za wolna to wiem , chodzi o bardziej konkretne wartości! myślę że 100ns powinno wystarczyć ,a jakie jest zdanie innych wielce szanownych Kol. ? po co przepłacać za b.szybkie diody ( np 35ns) jak może wystarczą wolniejsze ? pozdrawiam !!
szybciej rozładować => może oznaczać, iż mniej ciepła wydzieli się w A3977 => a to może oznaczać wyższy możłiwy do przełknięcia przez ten układ prąd sterujący silnikiem :)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

TOMSON
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: TOMSON » 19 gru 2005, 23:26

Witam

Wersja sterownika na A3977SED podczas projektowania płytki .Starałem się zwiekszyć jak sie da maxymalnie powierzchnię scieżek pod układem i w koło niego prace trwają w toku.Płytka troszkę mniejsza niz rchobby ale bez PICa

Wersja sterownika moze byc zrobiona z diodami lub bez wejscie pinu wybierajacego tryb pracy jest dołaczane do masy lub do +5V przez zworke .Wersja płytki jeszcze niedopracowana wyszło mi ze musze zastosowac 2 zworki przewodem bo nie miałem juz jak scieżek poprowadzić

Cos tam mi sie udało ułozyc lepiej trzeba jeszcze poprawic wielkość punktów i znormalizować przelotki
pozdr
Tomek.Z

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”