Zanik napięcia na płycie SSK MB na pinie dir X

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
OZI
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Zanik napięcia na płycie SSK MB na pinie dir X

Post napisał: OZI » 05 kwie 2008, 20:50

Witam Wszystkich i bardzo proszę o pomoc bo ja już sam chyba nic nie wymyślę

Posiadam płytę SSK-MB oraz sterowniki SSK-B05. Sterowniki posiadają diodę która przy braku zasilania wskazują czy jest podawany sygnał.

U mnie natomiast wystąpiła jakaś anomalia.Wszystko zaczęło się od tego że z niewiadomych mi przyczyn spaliłem TA8435A właśnie na sterowniku osi X

Układ wymieniłem razem ze stabilizatorem

Przy podłączaniu sterownika do płyty napięcie na dir x spada z 3,7V do 1,8. Natomiast ten sam sterownik podłączony do dir y lub dir z wskazuje że sygnał jest podawany i napięcie na zaciskach wynosi 3V.

Sprawdzałem na innym komputerze ponieważ bałem się że uszkodziłem LPT ale jest to samo.

Bardzo proszę o pomoc bo powoli tracę nadzieję, że to uruchomię.

Tagi:

paasterz
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: paasterz » 06 kwie 2008, 11:41

witam
sprawdź sobie drabinke rezystorową RP1 Jeżeli nie zasilasz płyty sskmb stan logiczny ttl brany jest z portu ltp czyli między 3,7V a 4,8V na dir-x
Płyta sskmb właśnie po porzez tą drabinke wymusza stan logiczny '1' na pożiomie 4.5V Ltp zmienia tylko stany logiczne z 0 na 1 Jeżeli ów drabinka jakimś cudem jest przepalona bez zalilania płyty poprzez właśnie x-dir ssie prąd do całego układu i dlatego spada ci napięcie

odłącz wszystko od płyty zasil napięciem 12V i posprawdzaj stany logiczne na VCC-5V x-dir-powinno mieć dla 0 = 0V 1=ok 4.5V

Amor
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Amor » 26 maja 2008, 18:12

mam podobny problem bo na piecie na dir jest w okolicach 0.9V jak zacznę zmieniać kierunek w mach'u to wzrasta do 1.33V ale nadal jest to stan niski i silnik sie kreci tylko w jedna stronę. Czy jak wymienię drabinkę RP1 to problem zniknie i jak sprawdzić czy ona jest przepalona ? Stało mi sie tak tylko z 1 osia inne działają bez problemu.

[ Dodano: 2008-05-27, 14:35 ]
Wymieniłem dzisiaj darbinke na nowa i problem dalej występuje, jak patrze na inne elementy to tam raczej nic innego nie mogło sie spalić bądź uszkodzić wiec wnioskuje ze to port LPT sie uszkodził ?

[ Dodano: 2008-05-27, 15:15 ]
sprawdziłem napięcie na pinach portu LPT i na działającej osi czyli pin 3 a masa pin 22 zmienia sie miedzy 0,2V a 4,5V zaś na pinach nie działającej osi Z pin 7 a masa pin 22 napięcie zmienia sie od 1,7 do 2V zmieniając kierunek w mach'u. Czy jest jakaś rada żeby naprawić ten port albo os Z podpiąć jakoś na inne piny, bądź jaka ta czwarta os która niby można tam podpiąć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”