Wykonanie płytek PCB - proszę o pomoc w wyborze metody
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
ALZ, Berrrcik21 wyliczył elementy których zamierza użyć przy budowie zestawu trawiarki niczym Mc Gyver. Całkiem możliwe że dysponuje akurat pompką do spryskiwacza perystaltyczną. Wtedy środek trawiący nie ma kontaktu z żadną metalową częścią pompki.Zresztą pompka wirowa stosowana także w spryskiwaczach nie nadawałaby się do tłoczenia powietrza. Jest jednak inny problem. Pompka od spryskiwacza szyb w samochodach nie jest przewidziana do długotrwałej pracy i po kilku (-nastu) minutach spali się w niej silnik. Lepsza jest więc jednak jakaś niedroga pompka powietrza stosowana w akwarystyce. Po drugie rower bez tych dwóch szprych będzie zostawiał nieco "dziwny" ślad.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
Wiem, że nie nadaje się zbytnio ta pompka, która posiadam (zębatkowa), niestety nie mam innej, chyba będę musiał się wybrac do zoologicznego po jakąś najtańszą zewnętrzną pompkę. Szprych na szczęście nie musiałem z roweru wyciągać
A jeśli chodzi o Mc Gyver'a to obejrzałem prawie wszystkie odcinki, nawet po kilka razy
Nie ma to jak robić coś z czego co wydaje się nieprzydatne. Wracam do prasowania
Pozdrawiam!

Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt
Demokryt
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Są ładne wytrawiarki w sklepach ale ceny są w "sposób oczywisty porażające" :
http://www.tme.pl/wytrawiarka-z-systeme ... 41070.html
za 2438 zł brutto.
http://www.tme.pl/wytrawiarka-z-systeme ... 41070.html
za 2438 zł brutto.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
No nareszcie działa forum 
Za ten czas wykonałem płytki i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo dobrze
Trawiłem w nadsiarczanie sodu i nie wystąpiły żadne podtrawienia, czy ubytki w ścieżkach. Na początku próbowałem prasować w ten sposób, że kładłem płytkę na stole, przykładałem papier z wydrukowanymi ścieżkami i prasowałem przez szmatkę. W miarę dobrze wychodziło, ale zawsze znalazł się jakiś ubytek więc spróbowałem metodą "żelazko do góry nogami" i efekt był o niebo lepszy. Zapewne dlatego, ponieważ na rozgrzana płytkę dopiero kładę papier ze ścieżkami i od razu przykleja się do płytki. Lepiej i dokładniej można docisnąć. Naprawdę polecam tę metodę wszystkim początkującym takim jak ja, gdyż jest naprawdę bardzo prosta i tania przede wszystkim (kartka A4 papieru kredowego - 25gr, wydruk na laserówce - 50gr/str, pół godziny pracy, satysfakcja - bezcenne) 
Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Za ten czas wykonałem płytki i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo dobrze

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt
Demokryt
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Dzięki za uświadomienie mi, że przez wiele lat z powodu chyba głupiej pazerności tak się męczyłem. Torebkę chlorku żelaza czy nadsiarczanu sodu (b327) rozpuszcza się wg instrukcji w 1/4 - 1/2 litra wody. Ja w tym 1/2 litra rozpuszczałem 1/3 torebki i tak od lat. Przyśpieszałem trochę podwyższając temperaturę, a górne temperatury instrukcja również ogranicza do 40 st.C. Wczoraj robiłem płytki zgodnie z instrukcją i rzeczywiście trwało to 10-15 minut i bez podtrawień.Leoo pisze:Może Kolega używa chlorku uwodnionego? Nigdy nie trawiłem dłużej jak 15min.
Moja metoda nanoszenia ścieżek to ostatnio sitodruk.
Kupiłem aluminiową ramę z siatką 60x50 cm za 120 zł. Zaprzyjaźniona firma sitodrukowa przygotowuje mi siatkę w ciągu 3-4 godzin za 30-50 zł. I mam bardzo dobrej jakości urządzenie do wykonywania dużej ilości płytek małym kosztem.
Przy projektach jednostkowych i mało skomplikowanych może nie warto ale praca jest komfortowa.
- Załączniki
-
- Fragment płytki trawionej wczoraj przez 12 minut z sitodruku.
- scie1.jpg (80.01 KiB) Przejrzano 1303 razy
-
- pojemnik do trawiuenia o pojemności 1/2 l. kupiony za 25 zł w AGD
- pojemn3.jpg (74.58 KiB) Przejrzano 1303 razy