Program będzie w lesie. Jak sama nazwa wskazuje krańcówka bezpieczeństwa to ostatnia deska ratunku przed nieprzewidzianym zachowaniem programu. Mam w kompie - sterowniku wejścia ale ich nie podepne - przecież nie chcę żeby to komputer nimi sterował tylko prosty, jak najprostszy układ elektroniczny.noel20 pisze:Gdy najedziesz na krańcówkę, odpowiednia oś od sygnałów step zostanie wprawdzie odcięta i się zatrzyma, ale kilka milisenkund opóźnienia wprowadza przekaźnik, a poza tym co dalej będzie robić program?
Rozumiem, że kombinujesz tak, bo nie masz w kompie wejść pod które można podpiąć krańcówki, ale jak maszyna najedzie na krańcówki to co dalej zrobi program?...
Znalazłem lepsze rozwiązanie, może nie idealne ale chyba najlepsze - krańcówka pod wejście STEP a dodatkowa krańcówka z wyłącznikiem mechanicznym pod wejście ENABLE. Krańcówka poprzez STEP zatrzyma silniki a ręcznie zjadę z krańcówki poprzez naciśnięcie przycisku rozłączającą krańcówkę ENABLE.
Tym sposobem chce prosto zjechać z krańcówki i zapobiedz przygodą takim jak np. znajomego - brama od plazmy wyskoczyła z maszyny bo program czy tam windows sie zawiesił.
Jak są to może pochwal się bo tym postem to niewiele wnosisz do wątku.kwarc pisze: Są inne lepsze sposoby zadzialania krańcwki i raczej niestosuje sie ich na sygnał enable sterownika .
A propo:
Jak już się czepiamy to jedynym sposobem zadziałania krańcówki jest wjechanie w nią ruchomą częścią maszynykwarc pisze: Są inne lepsze sposoby zadzialania krańcwki

[ Dodano: 2013-03-19, 10:13 ]
Na Ciebie nie działa, na innych może tak. Zwykłe pytanie nie pomogło więc musiałem użyć takiego sposobu - pomogło. Post kolegi noel20 zaowocował wieloma przemyśleniami - to tak naprzykładkwarc pisze: [ Dodano: 2013-02-22, 18:04 ]
No Panowie, potrzebuję konkretnej odpowiedzi, pomóżcie
To niejest najlepsza motywacja