pogrzebałem, poszukałem w zapasach i znalazłem
LM339 - toż to ładniutki komparator - który daje równie śliczne 0 i 1 logiczne

Układ zmontowany i na razie z braku zasilacza pod ręką przetestowany na 12V - działa piknie aczkolwiek górne Mosfety trochę się grzeją ze zrozumiałych powodów - na bramce +10.5V na Źródle wychodzi uśrednione +6V (4.5V) różnicy - mosfet lekko otwarty. Super dokładne sterowanie natężeniem. Ciekawe jak to będzie pracować przy 30V - według mnie powinno dobrze. Ale najpierw sprawdzę swoje przypuszczenia i wyliczenia w praktyce

Można najprościej dać tam typu p - ale mam o niskim amperażu pod ręką więc to ostateczność - wolę mieć z zapasem możliwości. Fotki niebawem.
[ Dodano: 2009-06-11, 11:30 ]
no i niestety działa ale... grzeją się górne pioruńsko (chyba są ledwo otwierane) - musiałem zbić napięcie rezystorem w gałęzi moSfetów i jest lepiej ale o pełnym wysterowaniu nie ma mowy - zamówiłem mocniejsze typu p na te 3 górne (nie będę tych słabych co mam pakował).
tak to wygląda:
[ Dodano: 2009-06-28, 23:43 ]
no to już działa. Musiałem jednak parę rzeczy pozmieniać.
1. Komparator zamiast wzmacniacza op. zmienił się schemat - doszła histereza by za szybko nie "migał " Mosfetami
2. Górne zmienione na typ P, ale zrodził się problem zasilania bramki - potrzebna odwrotna polaryzacja na sterowanie bo tu wysoki stan ~ V zasilania to bramka wyłączona (mosfet zamknięty), a dzięki temu że dałem dzielnik pomiędzy kolektor układu 7406 a bramkę mosfeta mam pół nap. zasilania - tu 15V przy załączaniu bramki - Mosfet full otwarty. By nie przeprogramować sterownika musiałem na górne zmienić sygnały na odwrotne. Początkowo odwracałem bramkami i podawałem na ten sam układ 7407 ale z innym nap. na kolektorze. Coś nie grało do końca, więc bramki zamieniłem na układ odwracający z otwartymi kolektorami czyli stąd jest układ 7406. Na focie nie widać bo podlutowany bezpośrednio nóżkami do płytki od dołu.
I działa - i to dobrze - silnik pracuje aż miło popatrzeć - natężenie jak nominalnie wpisane na tabliczkę silnika. Napięcie też jest OK. Testy na sucho bez obciążenia ale widzę że jest mocny moment trzymający - jutro testuję w maszynie. Radiatory bardzo ciepłe ale chwilowy dotyk nie parzy trale skóry - zresztą będzie podpięty pod wentylatorem, a grzanie jest wynikiem raczej pulsowego zasilania bramek - miernik pokazuje 5V na dolnych - oscyloskop natomiast ładne impulsy 12V
A oto schemacik tego co spłodziłem - prosty co nie

:

p.s. na schemacie górne mosfety odwrotne strzałki maja mieć ale juz nie chciało mi się zmieniać -tak że uwaga tam są
typu P i dreny do drenów dolnych a Źródło do +30V - czyli odwrócić do góry nogami

Sorki ale w paint rysowałem - jak ktoś koniecznie będzie chciał to spróbuję w Eagle to zrobić.
sam sobie odpowiedziałem

Aczkolwiek histereza to był dobry trop
Temat zamykam. no chyba że ktoś może coś dodać do schematu istotnego ale bez przesadnej rozbudowy. Lubię proste rozwiązania