uniwersalny choper prądowy

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Leoo » 22 maja 2009, 08:16

anjinsan pisze:niekoniecznie - max bramki to +/-20V natomiast V zasilania może być w niektórych mosfetach i ponad 100V - w moim jest 55V
Kiedy górny tranzystor przewodzi, to między drenem i źródłem jest (można powiedzieć) zwarcie. W tym przypadku źródło jest na potencjale +zasilania np. 30V. By tranzystor nadal mógł przewodzić napięcie na bramce musi być większe o 12V od napięcia na źródle czyli musi wynosić 42V i to jest problem.
IR produkuje całą masę gatedriverów np. IR2184, który gwarantuje utrzymanie odpowiednich warunków dla bramek górnego i dolnego tranzystora półmostka przy napięciu zasilania do 600V. Oczywiście mówimy o tranzystorach z kanałem N.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
anjinsan
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10

Post napisał: anjinsan » 22 maja 2009, 09:01

No ja się zgadzam ale napięcie na Bramie (G) może mieć też wartości ujemne.

Napięcie G, D o tym samym potencjale masy, na Drenie +30V na G +12V czyli -18V różnicy? dobrze kombinuję?

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jarekk » 22 maja 2009, 12:07

niekoniecznie - max bramki to +/-20V natomiast V zasilania może być w niektórych mosfetach i ponad 100V - w moim jest 55V
No własnie o to chodzi - mostek H tak działa, że napięcie na bramce tranzystora ( te +/- 20V ) w pewnych momentach pracy jest ( w skali absoultnej) powyżej napięcia zasilania - wtedy kiedy górny tranzystor przewodzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
anjinsan

Post napisał: anjinsan » 22 maja 2009, 12:40

Dobra - układ mało skomplikowany - to zmontuję w weekend i po testuję, pomierzę itd. itp. Mosfet mosfetowi nie równy więc może być dobrze. Tak czy owak napiszę czy udało się coś spalić ;) moje mosfetki są mocne, ale stosunkowo wolne - do sterowania silnika w sam raz.

Użyję ua741 bardzo wolnej kostki więc na razie bez histerezy. Z reguły tak właśnie dochodzę do ideału - montuje prostacki układ (przekaźniki) ;-) a potem modernizuje, ulepszam itd...

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 22 maja 2009, 12:50

anjinsan pisze:montuje prostacki układ (przekaźniki) ;-) a potem modernizuje, ulepszam itd...
Nie prosciej poczytać / pGooglować aby sprawdzić jak się to robi porządnie - od razu na początku ?? Eksperymenty rozwijają, ale przecież nie zawsze trzeba odkrywać koło na nowo :razz:

Awatar użytkownika

Autor tematu
anjinsan

Post napisał: anjinsan » 22 maja 2009, 13:23

Tak ale znajdź spec. mojego serwa? i przy uruchomianiu (a z reguły ja zawsze sobie pod górkę robię ;) i sam wymyślam układ (bo z reguły gotowe rozwiązania z jakiś powodów mi nie odpowiadają) dobór elementów jest niezwykle kluczowy - a to da się jedynie eksperymentalnie dobrać ideał, bo każdy element ma tolerancje i zawsze może się zdarzyć że tolerancje się nałożą w nieodpowiednim kierunku i nic nie zadziała.

Ideał konstrukcja kolegi piotr jub -ale na same elementy ile trzeba wyłożyć. Ja jestem za prostotą do bólu.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 22 maja 2009, 13:43

Hmmm

Ja tam wolę zbudować układ według sprawdzonych receptur. Przy dobrym projekcie tolerancje elementów nie powinny grać roli ( inaczej pakujemy się w kłopoty).

Piotrjub ma konstrukcję w pełni profesjonalną.
Proponuje obejrzeć inne - dostępne np. na stronie Microchipa. Nie są to serwa ( tylko sterowniki silników) ale i tak dadzą pojęcie jak wyglądają profesjonalne układy za ułamek ich ceny.

Ale to tak dygresja za którą przepraszam - każdy musi sam zdecydować jak wykorzysta swój potencjał.

Awatar użytkownika

Autor tematu
anjinsan

Post napisał: anjinsan » 23 maja 2009, 00:02

Nie ma za co przepraszać - po to jest forum by wymieniać poglądy ;-)

Jeżeli podane jest coś na tacy to nie ma impulsu do poznania o co tutaj chodzi i często człowiek nie może sobie poradzić z stosunkowo prostym układem.

No i ostatecznie cały projekt CNC to dla mnie coś ekstra nowego i wartego poznania. Doszło do tego że wszystkie inne projekty poszły w poczekalnię... ja się bawię tym a nie traktuję jako cel życiowy, nie zamierzam również konkurować supermaszynkami, czy też ich powielać.

Co do projektu - już siedzi kostka 74ls07 na otwarty kolektor mogę podać max 30V - więc czy to ujemny czy dodatni potencjał powinien się dobrać jak należy by wysterować mosfety. Napięcie mogę dowolne od 5 do 30V wysterować. Ale wystarczy te 12V gdyż według symulacji w spice na górnym wachania będą w okolicy -17 do -18 V a na dolnych +5 do 10V ale biorąc pod uwagę że czoper ma pilnować prądu więc dolne powinny byś w granicach +9V. To teoria - zobaczymy co wyjdzie.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Leoo » 24 maja 2009, 21:35

anjinsan pisze:Co do projektu - już siedzi kostka 74ls07 na otwarty kolektor mogę podać max 30V...
Jeśli zmieni Kolega górne tranzystory na MOSFET z kanałem P, to można będzie tak sterować. Jeśli pozostaną z kanałem N, to żadna bramka z OC na nic się nie zda.

Awatar użytkownika

Autor tematu
anjinsan

Post napisał: anjinsan » 07 cze 2009, 10:57

pogrzebałem, poszukałem w zapasach i znalazłem LM339 - toż to ładniutki komparator - który daje równie śliczne 0 i 1 logiczne :mrgreen: Układ zmontowany i na razie z braku zasilacza pod ręką przetestowany na 12V - działa piknie aczkolwiek górne Mosfety trochę się grzeją ze zrozumiałych powodów - na bramce +10.5V na Źródle wychodzi uśrednione +6V (4.5V) różnicy - mosfet lekko otwarty. Super dokładne sterowanie natężeniem. Ciekawe jak to będzie pracować przy 30V - według mnie powinno dobrze. Ale najpierw sprawdzę swoje przypuszczenia i wyliczenia w praktyce ;-) Można najprościej dać tam typu p - ale mam o niskim amperażu pod ręką więc to ostateczność - wolę mieć z zapasem możliwości. Fotki niebawem.

[ Dodano: 2009-06-11, 11:30 ]
no i niestety działa ale... grzeją się górne pioruńsko (chyba są ledwo otwierane) - musiałem zbić napięcie rezystorem w gałęzi moSfetów i jest lepiej ale o pełnym wysterowaniu nie ma mowy - zamówiłem mocniejsze typu p na te 3 górne (nie będę tych słabych co mam pakował).
tak to wygląda:

Obrazek

[ Dodano: 2009-06-28, 23:43 ]
no to już działa. Musiałem jednak parę rzeczy pozmieniać.
1. Komparator zamiast wzmacniacza op. zmienił się schemat - doszła histereza by za szybko nie "migał " Mosfetami

2. Górne zmienione na typ P, ale zrodził się problem zasilania bramki - potrzebna odwrotna polaryzacja na sterowanie bo tu wysoki stan ~ V zasilania to bramka wyłączona (mosfet zamknięty), a dzięki temu że dałem dzielnik pomiędzy kolektor układu 7406 a bramkę mosfeta mam pół nap. zasilania - tu 15V przy załączaniu bramki - Mosfet full otwarty. By nie przeprogramować sterownika musiałem na górne zmienić sygnały na odwrotne. Początkowo odwracałem bramkami i podawałem na ten sam układ 7407 ale z innym nap. na kolektorze. Coś nie grało do końca, więc bramki zamieniłem na układ odwracający z otwartymi kolektorami czyli stąd jest układ 7406. Na focie nie widać bo podlutowany bezpośrednio nóżkami do płytki od dołu.

I działa - i to dobrze - silnik pracuje aż miło popatrzeć - natężenie jak nominalnie wpisane na tabliczkę silnika. Napięcie też jest OK. Testy na sucho bez obciążenia ale widzę że jest mocny moment trzymający - jutro testuję w maszynie. Radiatory bardzo ciepłe ale chwilowy dotyk nie parzy trale skóry - zresztą będzie podpięty pod wentylatorem, a grzanie jest wynikiem raczej pulsowego zasilania bramek - miernik pokazuje 5V na dolnych - oscyloskop natomiast ładne impulsy 12V ;-)

A oto schemacik tego co spłodziłem - prosty co nie ;-) :

Obrazek
p.s. na schemacie górne mosfety odwrotne strzałki maja mieć ale juz nie chciało mi się zmieniać -tak że uwaga tam są typu P i dreny do drenów dolnych a Źródło do +30V - czyli odwrócić do góry nogami ;-) Sorki ale w paint rysowałem - jak ktoś koniecznie będzie chciał to spróbuję w Eagle to zrobić.

sam sobie odpowiedziałem :razz: Aczkolwiek histereza to był dobry trop ;-)

Temat zamykam. no chyba że ktoś może coś dodać do schematu istotnego ale bez przesadnej rozbudowy. Lubię proste rozwiązania :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”