Projekt wykrojnika części: nóż rozdrabniacza grubość 10mm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
WOW! Jaka musi być prasa żeby takie cośdaćradę wyciąć? Jak często będą zużywać się stemple? Czy jest coś niezwykłego w stemplu czy matrycy która wykrawa tak gruby materiał?maz pisze:I jak stukała kółeczka to na całej hali było słychaćByłem, widziałem, podziwiałem
Niebawem będę robił wykrojnik na sciankę 25 mm
Właśnie pomyślałem sobie jaki musi być luz tnący - że mucha przeleci

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Właśnie o to chodzi, że luz jest wyjątkowo mały, jak na grubość takiej blachy.Zdolny1989 pisze:WOW! Jaka musi być prasa żeby takie cośdaćradę wyciąć? Jak często będą zużywać się stemple? Czy jest coś niezwykłego w stemplu czy matrycy która wykrawa tak gruby materiał?
Właśnie pomyślałem sobie jaki musi być luz tnący - że mucha przeleci
I zauważ kolego, że stempel nie uderza w materiał, jak w klasycznych prasach, a jedynie go ścina powolnym ruchem, jak w gilotynach.
-
Duczek,
Ten element jest bajecznie prosty.
Nie ma w nim wiele problemow, najpierw plaskownik ze stali 304 ( nierdzewka ).
Prawdopodobnie wyciety na dlugosc rowna rozwinieciu jak na rysunku.
Pozniej musisz wymyslec jak powinna wygladac forma zeby wygiac ten ksztalt "zetki", z gory przychodzi druga czesc formy w prowadnicach do dolnej i docisnieta zostaje prasa hydrauliczna o mocy jaka liczylles na kartce.
Pozniej drugi etap ( jak wymyslisz to na tej samej formie a jak nie to inna forma - wyciecie tego kolka , a wiec znowu okragla podstawka z otworem i trzpien z gory, tak jak mowie, moznaby to zorganizowac w jednej formie ( ja tak to widze ) albo latwiej na drugiej osobnej.
Najwiecej ceregieli z tymi fazkami, moznaby je wycisnac z gory pierwsza forma i zciac naddatek materialu ktory wyplynie po bokach.
Ten element jest bajecznie prosty.
Nie ma w nim wiele problemow, najpierw plaskownik ze stali 304 ( nierdzewka ).
Prawdopodobnie wyciety na dlugosc rowna rozwinieciu jak na rysunku.
Pozniej musisz wymyslec jak powinna wygladac forma zeby wygiac ten ksztalt "zetki", z gory przychodzi druga czesc formy w prowadnicach do dolnej i docisnieta zostaje prasa hydrauliczna o mocy jaka liczylles na kartce.
Pozniej drugi etap ( jak wymyslisz to na tej samej formie a jak nie to inna forma - wyciecie tego kolka , a wiec znowu okragla podstawka z otworem i trzpien z gory, tak jak mowie, moznaby to zorganizowac w jednej formie ( ja tak to widze ) albo latwiej na drugiej osobnej.
Najwiecej ceregieli z tymi fazkami, moznaby je wycisnac z gory pierwsza forma i zciac naddatek materialu ktory wyplynie po bokach.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Mam jeszcze prośbę mógłby ktoś spróbować zamodelować ten nóż? Ja sobie go zrobiłem w "Solidzie" ale powiem wam że miałem nie mały problem musiałem się nakombinować z tymi promieniami itd nie koniecznie chciało się to wszystko ogarnąć jak trzeba ale ostatecznie się udało tylko nóż wyszedł ciut krótszy. I tak się zastanawiam czy miły pan technolog zanim wysłał mi rysuneczek nie pozmieniała mi z lekka niektórych wymiarów. Znajdzie się ktoś chętny do próby i innego spojrzenia na to zagadnienie bo może coś robiłem źle.

-