Jak działa regulacja skoku w prasie mimośrodowej?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Jak działa regulacja skoku w prasie mimośrodowej?
Witam
Studiuję na wydziale mechanicznym, muszę sporządzić schemat prasy mimośrodowej. Na rysunkach pras które znajduję, wszystko jest przedstawione w rzucie od przodu i cała istota tego typu pras sprowadza się do paru prostokątów podpisanych mimośród. Chciałbym jednak wiedzieć, jak reguluje się skok takiej prasy. Wiem co to mimośród i rozumiem zasadę na jakiej działa, niestety nie znając technicznej nomenklatury nie jestem w stanie zrozumieć, jak wygląda i działa regulacja skoku suwaka. Gdyby ktoś łaskawy był w stanie wytłumaczyć to łopatologicznie, byłbym bardzo wdzięczny.
Studiuję na wydziale mechanicznym, muszę sporządzić schemat prasy mimośrodowej. Na rysunkach pras które znajduję, wszystko jest przedstawione w rzucie od przodu i cała istota tego typu pras sprowadza się do paru prostokątów podpisanych mimośród. Chciałbym jednak wiedzieć, jak reguluje się skok takiej prasy. Wiem co to mimośród i rozumiem zasadę na jakiej działa, niestety nie znając technicznej nomenklatury nie jestem w stanie zrozumieć, jak wygląda i działa regulacja skoku suwaka. Gdyby ktoś łaskawy był w stanie wytłumaczyć to łopatologicznie, byłbym bardzo wdzięczny.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
W prasach nie siedzę, ale wiem, że było tak: mimośród składał się z dwóch mimośrodów nałożonych jeden na drugi i tak ustawianych, że ich mimośrodowości się sumowały - zwiększenie skoku lub odejmowały - zmniejszenie skoku. Prasy wyposaża się też w półautomatyczne lub pneumatyczno - mechaniczne systemy regulacji skoku. Dzięki temu rozwiązaniu skok suwaka można przestawić bardzo szybko, np. w kilka sekund.
Kiedyś miałem okazję coś takiego ustawiać, ale to było tak dawno, że już szczegółów nie pamiętam. Trzeba zajrzeć do DTR takiej prasy, pogadać z ustawiaczami i wszystko się wyjaśni. A regulacja długości korbowodu jest potrzebna do tego, żeby dostosować się do wysokości narzędzia. Teraz w suwakach stosuje się przekładnie ślimakowe ( z napędem ręcznym lub silnikowym), dzięki którym można szybko i dokładnie ustawić suwak względem narzędzia.
Kiedyś miałem okazję coś takiego ustawiać, ale to było tak dawno, że już szczegółów nie pamiętam. Trzeba zajrzeć do DTR takiej prasy, pogadać z ustawiaczami i wszystko się wyjaśni. A regulacja długości korbowodu jest potrzebna do tego, żeby dostosować się do wysokości narzędzia. Teraz w suwakach stosuje się przekładnie ślimakowe ( z napędem ręcznym lub silnikowym), dzięki którym można szybko i dokładnie ustawić suwak względem narzędzia.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2011, 22:38 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Posty w temacie: 2
Dokładnie tak. Mam DTR pras. Musiałbym tam popatrzeć czy są dokładne rysunki. Załączam widok pracy 16 tonowej. Strzałka pokazuje miejsce gdzie przeprowadza się regulację skoku.
- Załączniki
-
- prasa mimosrodowa 16T.jpg (27.4 KiB) Przejrzano 17061 razy
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Posty w temacie: 1
Może ten rysunek naprowadzi kolegę na trop (co prawda nie od prasy, ale zasada ustawania skoku ta sama) (rysunek i opis zapożyczyłem od jednego z naszych kolegów z forum-mam nadzieje ze się nie pogniewa
)

1 to wałek napędzany od silnika
2 to pierwszy mimośród przyspawany na stałe do wałka
3 to drugi mimośród zblokowany z pierwszym za pomocą podkładki i sruby nr 5
4 to obudowa razem z korbowodem zamocowana na mimośrodzie ale jeszcze między nie albo łożysko albo panewka jakaś żeby się lekko kręciło.
regulacja poprzez obrócenie mimośrodu 3 względem tego nr2 przez co albo powiększamy bicie albo je kasujemy.

1 to wałek napędzany od silnika
2 to pierwszy mimośród przyspawany na stałe do wałka
3 to drugi mimośród zblokowany z pierwszym za pomocą podkładki i sruby nr 5
4 to obudowa razem z korbowodem zamocowana na mimośrodzie ale jeszcze między nie albo łożysko albo panewka jakaś żeby się lekko kręciło.
regulacja poprzez obrócenie mimośrodu 3 względem tego nr2 przez co albo powiększamy bicie albo je kasujemy.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Witam,bujak81 pisze:Czy w takiej prasie da radę ustawić hamulec tak żeby suwak (korbowód) zatrzymywał się idealnie w górze czy jest to nie możliwe?
Co prawda od kilku lat jestem operatorem pras hydraulicznych i mimośrodowych lecz od niedawna mam do czynienia z "małymi" prasami i nie udało mi się rozkminić tej zagadki
tak, jest taki mechanizm, który powoduje że mimośród zatrzymuje się w odpowiednim momencie, czyli w najwyższym położeniu.
W prasach mimośrodowych występuje mechanizm krzywkowy, który powoduje zatrzymanie mimośrodu w wyznaczonym przez operatora miejscu. Operator sam ustawia ten mechanizm, aby dostosować maszynę do wymogów bezpieczeństwa, a także by w sposób ergonomiczny produkować detale (czyt. bez zbędnych przestojów).
Regulacji takiego mechanizmu dokonuje się identycznie, jak regulacji wałka rozrządu w silniku spalinowym.
Mechanizm krzywkowy działa w ten sposób:

Mechanizm ten, jest połączony z hamulcem wału mimośrodu i znajduje się w większości przypadków po lewej stronie, patrząc z przodu od strony sterowania pracą maszyny.
Pozdrawiam