pomiar wysokości
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
pomiar wysokości
Szanowni koledzy , szukam wszelakich informacji na temat rozwiązań pomiaru wysokości w waszych maszynach.
Jaki się sprawdza , częstotliwość awarii , jakie to awarie , jak jest rozwiązany pomiar , zdjęcia urządzeń do pomiarów itp.
z góry dzięki
Jaki się sprawdza , częstotliwość awarii , jakie to awarie , jak jest rozwiązany pomiar , zdjęcia urządzeń do pomiarów itp.
z góry dzięki
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Niejednokrotnie mi pomogłeś, to teraz ja pomogę Tobie. Nasza Kimla zasadniczo nie ma pomiaru wysokości nad materiałem. Jednak widziałem już takie samo rozwiązanie w waterjetach jak jest przykładowo w tlenówkach np Zakmet. Taki talerzyk z potencjometrem, ja Ci tego dokładnie nie potrafię opisać, ale myślę, że tą maszynę znasz, a jak coś to ja Ci zrobię zdjęcie z tego Zakmetu, tylko jak będę w tamtej firmie.
Pozdro
Pozdro
-
- Kontakt:
super ... ale w gazówkach jest pomiar za zwyczaj pojemnościowy z wystawionym napięciem 0...10V lub 0...5V . Pojemnościowy przy cięciu wodą nie zda zbyt dobrze egzaminu. Ale czekam na rozwiązanie ( zdjęcie ) . Może coś sensownego wymyślę na podstawie innych producentów.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Z tego co słyszałem na szkoleniu jest taka opcja. Czy działa? Nie jestem w stanie na to pytanie odpowiedzieć. Zasadniczo to jesteśmy chwilę po kupnie Kimli i w zasadzie nie ma z nią problemów. Początkowo drobne problemy związane z użytkowaniem maszyny, ale to w zasadzie wyjaśnione. Chętnie sam się dowiem odnośnie tego pomiaru wysokości w maszynach Kimli.
-
- Posty w temacie: 1
Mamy głowice skanujące które mogą zeskanować krzywiznę materiału i następnie na tej podstawie korygować oś Z ale to oczywiście nie rozwiązuje np. sprężynującej blachy która wstaje podczas cięcia. Skanowanie online jest w przygotowaniu.
Ale głowica skanująca ma też możliwość bazowania z ustawianiem kąta oraz skanowania obrysów jak na tym filmie:
http://www.plastcar.com.pl/uslugi.html
Ale głowica skanująca ma też możliwość bazowania z ustawianiem kąta oraz skanowania obrysów jak na tym filmie:
http://www.plastcar.com.pl/uslugi.html
-
- Kontakt:
czyli jak dobrze rozumiem , nie ma na w tej chwili pomiaru.
I tu właśnie jest problem .... blacha nie wy sezonowana , posiadająca naprężenia podczas cięcia je uwalnia.
Ja projektuję teraz układ mechaniczny i zastanawiam się co wykorzystać ... encoder czy rezystor.
oba są dobre do tego zastosowania
I tu właśnie jest problem .... blacha nie wy sezonowana , posiadająca naprężenia podczas cięcia je uwalnia.
Ja projektuję teraz układ mechaniczny i zastanawiam się co wykorzystać ... encoder czy rezystor.
oba są dobre do tego zastosowania