Wymiarowanie elementu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Wymiarowanie elementu
Witam.
Jak zwymiarować te 2 otwory na dole względem jakiejś innej powierzchni? Jak to powinno być zrobione prawidłowo?
Pozdrawiam
Jak zwymiarować te 2 otwory na dole względem jakiejś innej powierzchni? Jak to powinno być zrobione prawidłowo?
Pozdrawiam
Tagi:
Re: Wymiarowanie elementu
- Położenie (kąt osi otworów do płaszczyzny/osi przedmiotu między widełkami) i średnice otworów pokazać na kładzie miejscowym przesuniętym lub na przekroju w miejscu otworów i większej (np. 5:1) podziałcemoryan pisze:Jak zwymiarować te 2 otwory na dole względem jakiejś innej powierzchni? Jak to powinno być zrobione prawidłowo?
- podać dległości osi otworów od dołu elementu
- dorysować osie przedmiotu i otworów oraz pozostałe wymiary przedmiotu!
Jest dobrze.moryan pisze:Coś takiego będzie dobrze?
-Dodać oś przedmiotu w rzucie boczym i oś poziomą na przekroju, oraz zapis A-A 2:1 ( jest 1:1, ale to chyba błąd!?).
-wymiar otworu zapisać 2xΦ6
Czy ułamkowa wartość kąta(25,6°) z czegoś ważnego wynika- gdyż b.trudno będzie dotrzymać wartości tego kąta przy wykonywaniu otworów. Lepiej będzie 30°.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Jak na razie jest to tylko projekt teoretyczny więc tym kątem się nie przejmuję chociaż rzeczywiście jest 'dziwny'. Wynika on ze złożenia paru innym elementów w Inventorze.
A co do podziałki to rzut tego przedmiotu był wstawiony w skali 1:2 (zapomniałem o tym napisać), stąd skala w tym przekroju 1:1. Chyba mogę tak zrobić?
A co do podziałki to rzut tego przedmiotu był wstawiony w skali 1:2 (zapomniałem o tym napisać), stąd skala w tym przekroju 1:1. Chyba mogę tak zrobić?