Co to za śrubka ?
-
michal_sujewicz
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 3
-
michal_sujewicz

-
michal_sujewicz

-
edudunia
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
Na początku zaznaczę, że właśnie wykonuję mój trzeci rysunek techniczny w życiu i jestem totalnie zielona. Mam wykonać rysunek połączenia gwintowego. Mam podane: M48 D=92 do=50.
Niby wszystko jest. Wiem, że średnica łba śruby i nakrętki to 2d bądź D i na tym moja wiedza się kończy.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w wymiarowaniu tej śruby? jaką grubość ma mieć łeb śruby, jaką podkładka, jaką szerokość gwint i czy to 2(d?D?) tyczy się wymiaru 50 czy 92?
Bardzo proszę o pilną odpowiedź.
Z góry dziękuję
Niby wszystko jest. Wiem, że średnica łba śruby i nakrętki to 2d bądź D i na tym moja wiedza się kończy.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w wymiarowaniu tej śruby? jaką grubość ma mieć łeb śruby, jaką podkładka, jaką szerokość gwint i czy to 2(d?D?) tyczy się wymiaru 50 czy 92?
Bardzo proszę o pilną odpowiedź.
Z góry dziękuję
-
lajosz
- ELITA FORUM (min. 1000)

@edudunia
Że zacytuję klasyka:
Myśli kozioł: Coś dla ciebie
ta zabawa nie jest zdrowa.
Idź ty lepiej, koziołeczku
szukać swego Pacanowa.
Westchnął cicho nasz koziołek
i znów poszedł biedaczysko
po szerokim szukać świecie
tego co jest bardzo blisko.
Ja rozumiem, że to Twój trzeci rysunek techniczny w życiu, ale na litość boską, jak się idzie na studia gdzie taki rysunek będzie potrzebny, to powinno się coś wiedzieć, a te "śrubki" , to taka pierdoła, że nawet nie warto o tym wspominać.
Mógłbym Ci pomóc, jeśli pytanie zadawałaby osoba z podstawówki, ewentualnie (od biedy) z zawodówki, ale wybacz, na poziomie uczelni wyższej wymagana jest wiedza "nieco" większa niż podstawowa, tym bardziej, że to o co pytasz, jest ogólnie dostępne w necie i w podręcznikach.
Wystarczy tylko przeczytać.
Dodatkowo user peritus podał Ci link do PDF-a w którym jak byk wszystko jest wyjaśnione.
Że zacytuję klasyka:
Myśli kozioł: Coś dla ciebie
ta zabawa nie jest zdrowa.
Idź ty lepiej, koziołeczku
szukać swego Pacanowa.
Westchnął cicho nasz koziołek
i znów poszedł biedaczysko
po szerokim szukać świecie
tego co jest bardzo blisko.
Ja rozumiem, że to Twój trzeci rysunek techniczny w życiu, ale na litość boską, jak się idzie na studia gdzie taki rysunek będzie potrzebny, to powinno się coś wiedzieć, a te "śrubki" , to taka pierdoła, że nawet nie warto o tym wspominać.
Mógłbym Ci pomóc, jeśli pytanie zadawałaby osoba z podstawówki, ewentualnie (od biedy) z zawodówki, ale wybacz, na poziomie uczelni wyższej wymagana jest wiedza "nieco" większa niż podstawowa, tym bardziej, że to o co pytasz, jest ogólnie dostępne w necie i w podręcznikach.
Wystarczy tylko przeczytać.
Dodatkowo user peritus podał Ci link do PDF-a w którym jak byk wszystko jest wyjaśnione.
-
adam Fx
- Lider FORUM (min. 2000)

nie wiem jak ma wyglądać twoje połączenie ( tzn czy śruba ma być z nakrętką czy może ma sie wkręcać w materiał) ale powinnaś zajrzeć w normy w nich znajdziesz wszystkie wymiary dla typowej śruby o podanym skoku i długościedudunia pisze:Na początku zaznaczę, że właśnie wykonuję mój trzeci rysunek techniczny w życiu i jestem totalnie zielona. Mam wykonać rysunek połączenia gwintowego. Mam podane: M48 D=92 do=50.
[ Dodano: 2013-02-08, 23:58 ]
a no i oczywiście normy będziesz miała też na podkładki nakrętki itd. np dla śruby m48 grubość podkładki będzie np . 4mm a średnica 70mm (wymiary zmyślone) i taką narysujesz (tu podkładki znajdziesz http://www.lwcad.republika.pl/r_podk_m82005.htm ) ale raczej polecam bibliotekę bo internet jak to internet może podawać stare lub błędne informacje
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
edudunia pisze:.... Czy ktoś mógłby mi pomóc w wymiarowaniu tej śruby? ...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki