Wymiarowanie przedmiotu.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
Wymiarowanie przedmiotu.
Witam, prosiłbym Państwa o sprawdzenie poprawności wymiarowania na tym oto przedmiocie. Jest to tylko szkic nie umieszczałem na rysunku żadnych wartości (nie są one na razie istotne). Chodzi mi przede wszystkim o to czy linie wymiarowe są poprawnie naniesione.
Przedmiot jest symetryczny.
Przepraszam za jakość rysunku, niestety wykonałem kilka wariantów wymiarowania tego przedmiotu i nie potrafię dojść który jest najbardziej poprawny. Wysyłam ten który wydaje mi się być najpoprawniejszy.
Za pomoc i radę z góry Państwu dziękuję.
Przedmiot jest symetryczny.
Przepraszam za jakość rysunku, niestety wykonałem kilka wariantów wymiarowania tego przedmiotu i nie potrafię dojść który jest najbardziej poprawny. Wysyłam ten który wydaje mi się być najpoprawniejszy.
Za pomoc i radę z góry Państwu dziękuję.
- Załączniki
-
- 08112012076.rar
- (466.75 KiB) Pobrany 236 razy
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
Wrzucam zdjęcie rysunku już po poprawkach. Dalej mam dylemat z jednym wymiarem który zaznaczyłem niebieskim długopisem, ponieważ tak jak Pan proponował wydaje mi się to niezbyt czytelne, na finalnym rysunku może pokrywać mi się ze środkiem otworu.
- Załączniki
-
- 08112012077.rar
- (618.6 KiB) Pobrany 242 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ja bym to zrobił w ten sposób.
Najlepiej wymiarować od jednej bazy, i nie zamykać łańcucha wymiarowego.
Wymiar średnicy jeżeli pokrywa się z wymiarem "kuli", która jest powyżej, to nie trzeba tego wymiarować. Poprostu widać to z rysunku. Jeżeli natomiast ma inny wymiar można to pokazać np. poprzez przekrój, albo widok i zaznaczyc linią przerywaną.
NIE MOŻNA PRZECINAĆ KONTURU PRZEDMIOTU LINIAMI WYMIAROWYMI. Tak jak to zaznaczył peritus. Z całym szacunkiem no ale nie można
Najlepiej wymiarować od jednej bazy, i nie zamykać łańcucha wymiarowego.
Wymiar średnicy jeżeli pokrywa się z wymiarem "kuli", która jest powyżej, to nie trzeba tego wymiarować. Poprostu widać to z rysunku. Jeżeli natomiast ma inny wymiar można to pokazać np. poprzez przekrój, albo widok i zaznaczyc linią przerywaną.
NIE MOŻNA PRZECINAĆ KONTURU PRZEDMIOTU LINIAMI WYMIAROWYMI. Tak jak to zaznaczył peritus. Z całym szacunkiem no ale nie można

- Załączniki
-
- moj.zip
- (368.22 KiB) Pobrany 206 razy
może, bo wysokość tego wycinka kuli definuje(wynikowo) średnicę podaną na niebiesko(niebieski wymiar- średnicy jest zbędny!).mar92pl pisze:na finalnym rysunku może pokrywać mi się ze środkiem otworu.
Miara jest poprawna tutaj na rysunku (walec między elementami z góry i półkuli). Nie rozumiem o co chodzi.
Co to jest co wskazuje strzałka?
Ostatnio zmieniony 08 lis 2012, 20:08 przez peritus, łącznie zmieniany 1 raz.
OK, rysunek pobrałem wcześniej 
Jeśli z kuli o danej średnicy odetniesz wycinek o wysokości od powierzchni ,to masz jakikolwiek wpływ na średnicę tego wycinka?- ta średnica powstanie automatycznie(a podanie jej wymiaru zamyka łańcuch wymiarowy w tym obszarze!)
Dlatego definiujemy wysokość wycinka kuli a nie średnicę jaka powstanie.
Na rysunku powyżej jest poprawnie wszystko zwymiarowane- cbdo.
Powodzenia

Jeśli z kuli o danej średnicy odetniesz wycinek o wysokości od powierzchni ,to masz jakikolwiek wpływ na średnicę tego wycinka?- ta średnica powstanie automatycznie(a podanie jej wymiaru zamyka łańcuch wymiarowy w tym obszarze!)
Dlatego definiujemy wysokość wycinka kuli a nie średnicę jaka powstanie.
Na rysunku powyżej jest poprawnie wszystko zwymiarowane- cbdo.
Powodzenia