Prośba o sprawdzenie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Prośba o sprawdzenie
Jestem totalnym nowicjuszem wiec prosze o wyrozumialosc ... Prosilbym o ew wskazanie błędów na poniższym rysunku tulei jeżeli takowe występują, dziękuję za pomoc.

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Sporo błędów. Zaraz opiszę co i jak. 
1. Wymiary z boku piszemy nad linią wymiarową i odwrotnie! Zawsze patrzymy na rysunek z prawej strony, a wtedy u ciebie były by do góry nogami. Wystarczy że napiszesz je odwrotnie.
2. Brak ø na dolnym wymiarze.
4. Brak wymiarów! U dołu jest 1 wymiar, a gdzie reszta? Gdzie otwór? Górna część tulei?
4. Linie zarysu to 2*a, natomiast kreskowania, linie pomocnicze, wymiarowe, osie symetrii to 1*a. To tak w przybliżeniu. Ale zawsze linie zarysu to linia gruba.
5. Gdzie osie symetrii na dolnym rzucie? potrzebne są 2.
6. Jeśli robisz pół-przekrój to nie musisz zaznaczać tego otworu liniami przerywanymi. W ogóle go nie zaznaczasz.
7. Ta linia dzielące 2 kolejne stopie tulei, ta która jest na kreskowaniu. Jej tam nie powinno być. Czy jak byś przeciął na pół taką tuleje to byś ją tam w środku widział?
8. Kreskowanie powinno być troche rzadsze.
9. Oś symetri powinna być zaznaczoną linią punktową cienką, a nie kreskową.
10. Ta tuleja nie ma rzadnych faz?
To może tyle, może coś przeoczyłem. Popraw zobaczymy co z tego będzie.

1. Wymiary z boku piszemy nad linią wymiarową i odwrotnie! Zawsze patrzymy na rysunek z prawej strony, a wtedy u ciebie były by do góry nogami. Wystarczy że napiszesz je odwrotnie.
2. Brak ø na dolnym wymiarze.
4. Brak wymiarów! U dołu jest 1 wymiar, a gdzie reszta? Gdzie otwór? Górna część tulei?
4. Linie zarysu to 2*a, natomiast kreskowania, linie pomocnicze, wymiarowe, osie symetrii to 1*a. To tak w przybliżeniu. Ale zawsze linie zarysu to linia gruba.
5. Gdzie osie symetrii na dolnym rzucie? potrzebne są 2.
6. Jeśli robisz pół-przekrój to nie musisz zaznaczać tego otworu liniami przerywanymi. W ogóle go nie zaznaczasz.
7. Ta linia dzielące 2 kolejne stopie tulei, ta która jest na kreskowaniu. Jej tam nie powinno być. Czy jak byś przeciął na pół taką tuleje to byś ją tam w środku widział?
8. Kreskowanie powinno być troche rzadsze.
9. Oś symetri powinna być zaznaczoną linią punktową cienką, a nie kreskową.
10. Ta tuleja nie ma rzadnych faz?
To może tyle, może coś przeoczyłem. Popraw zobaczymy co z tego będzie.

Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 20:22 przez gras107, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Tak, poprawiłeś 2 błędy teraz pora na resztę. W poprzednim poście napisałem co i jak. 
A jeszcze jedno jak jest pół przekrój to nie zaznaczasz niewidocznych linii, Te kreskowe są niepotrzebne.
I kolejna sprawa. Tam gdzie zaznaczyłeś otwór linią kreskową, zrobiłeś oś symetrii, a z drugiej strony nie ma otworu?
I na tym dolnym rzucie powinno być 6 osi symetrii, a nie jak napisałem wcześniej 2.
Jeżeli sobie nie poradzisz naszkicuje może jak się będzie mi chciało w cadzie.

A jeszcze jedno jak jest pół przekrój to nie zaznaczasz niewidocznych linii, Te kreskowe są niepotrzebne.
I kolejna sprawa. Tam gdzie zaznaczyłeś otwór linią kreskową, zrobiłeś oś symetrii, a z drugiej strony nie ma otworu?

I na tym dolnym rzucie powinno być 6 osi symetrii, a nie jak napisałem wcześniej 2.
Jeżeli sobie nie poradzisz naszkicuje może jak się będzie mi chciało w cadzie.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
^ciekawe i zastanawiające wnioski
. Jeszcze sporo do zrobienia w tym przypadku.
Brakuje wielu wymiarów, a te, które już są, częściowo są błędne. Nie rozumiem jak twój.. profesor może nie patrzyć na brak osi, brak ø, czy niezwymiarowane fazy ( o których sam wspomniałeś)? Można wiedzieć co to za szkoła?
Nie, że się czepiam, tylko ciekawi mnie to po prostu gdzie się teraz takie ciekawostki "wykłada"
.
Pozdrawiam.

Brakuje wielu wymiarów, a te, które już są, częściowo są błędne. Nie rozumiem jak twój.. profesor może nie patrzyć na brak osi, brak ø, czy niezwymiarowane fazy ( o których sam wspomniałeś)? Można wiedzieć co to za szkoła?
Nie, że się czepiam, tylko ciekawi mnie to po prostu gdzie się teraz takie ciekawostki "wykłada"

Pozdrawiam.