Proces technologiczny tarczy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Proces technologiczny tarczy
Zamieszczam zadanie projektowe wymagajace zaprojektowania procesu technologicznego tarczy. Mam nastepujacy problem - nie moge calkowicie rozszyfrowac rysunku z zadaniem. Bardzo prosilabym o wszelkie uwagi (oprocz tych zgryzliwych i dokuczliwych ;]). Glownym problemem jest to, ze pewne wymiary w przekroju sa niesymetryczne, brak tez pewnych linii na rzucie glownym (a gwiazdka oznaczylam obszar, ktory jest szczegolnie zgubny). 

Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Tam się chyba wszystko niedokładnie skserowało. Nie widać oznaczeń (trójkątów) chropowatości. Te liczby 2,5 to oznaczenie chropowatości Ra=2,5. To samo dotyczy rzutu głównego i wymiarów kątowych 6x60 stopni. one również się nie odbiły, ale to są szczegóły.
Nie jestem pewien procesu ale kolejność byłby chyba taka:
1 toczenie zgrubne,
2 toczenie wykańczające,
3 wiercenie
4 gwintowanie
Przy założeniu, że materiał surowy to odkuwka.
Nie jestem pewien procesu ale kolejność byłby chyba taka:
1 toczenie zgrubne,
2 toczenie wykańczające,
3 wiercenie
4 gwintowanie
Przy założeniu, że materiał surowy to odkuwka.
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
-
Eh, to nie jest tak, ze nie umiem odczytywac danych wymiarowych (np. ze niby nie wiem jak oznacza sie chropowatosc ;]). Umiem rowniez przypisac odpowiednie miejsca przekroju odpowiednim miejscom rzutu glownego. To, co najbardziej chcialam od Was "uslyszec" to to, czy rysunek jest bledny (np. brakuje jednego otworu na rzucie glownym). Bo wedlug przedstawionego przekroju, moim zdaniem jest tak, jakby dwie rozne polowy skleic ze soba w jedna tarcze. CO przedstawia rzut glowny to wiem ;] (dwa widoki: z gory i z dolu) PROBLEMEM jest przekroj!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
ma być 6 więc jednego brakuje, do tego te dwa gwintowaneszybka pisze:czy rysunek jest bledny (np. brakuje jednego otworu na rzucie glownym)
trochę nie mogę cię zrozumieć, rozumiesz ideę przekroju łamanego? muszę to wiedzieć bo nie do końca rozumie twój problem.szybka pisze:PROBLEMEM jest przekroj!

"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"
-
Tę ideę akurat rozumiem. Chodzi mi nie o otwory, lecz o tę część, która zawiera się w polu (jakże zmyślnej) czerwonej gwiazdki. Jest tam wymiar równy 2. I właśnie on wprawia mnie w zakłopotanie - mianowicie, jeśli odbiłabym lustrzanie część przekroju ponad osią na dół, to nie pokryłaby się z oryginalnym przekrojem na dole. Na dole są 2 "uskoki" przed uchem,w ktorym jest otwór (patrząć od lewej), natomiast na górze - są już 3 uskoki i dodatkowo ucho jest cieńsze o 2 mm.