Grafika inżynierska - projekt

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
Mnemozyne
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Grafika inżynierska - projekt

Post napisał: Mnemozyne » 24 sty 2010, 10:15

Witam. Przygotowałem gotowe, potrzebne rzuty (w 100% prawidłowe, już sprawdzone) - wymiarowanie europejskie, czyli pierwszy obiekt od góry widziany jest z dołu, po środku to prawa strona obiektu, a na dole widziany z góry. przygotowałem szablon - czyste rzuty oraz moje notatki, co chciałbym, by się znalazło na rysunku. Potrafi ktoś pomóc? Sprawa życia i śmierci...

W zamian za wykonanie tego rysunku, mogę zaoferować pomoc w grafice (stworzenie bannera,logotypu,topu,layoutu). A teraz do rzeczy:

szablon: Obrazek

moje notatki:Obrazek

chciałbym, by na rysunku zaznaczone były gdzieś trzy chropowatości oraz, by rysunek był zwymiarowany. Sam nie potrafię tego zrobić.

Sprawa bardzo pilna, proszę o pomoc. Jak już zaznaczyłem - mogę się odwdzięczyć w inny sposób.

:-)

Tagi:

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: upadły_mnich » 24 sty 2010, 12:34

Niestety ale Cię zmartwię. Nie jest to prawidłowo narysowane.
- w Polsce na półwidoku-półprzekroju kreskuje sie z prawej strony
- ten rowek wzdłuż na górnym rzucie i dolnym sie nie zgrywa. Czegoś tu brakuje. W najprostszym przypadku brak symbolu, że rzut obrócono. Chociaż po co go obracać?
- Ten rowek, do którego 2 wymiary przeciagnałeś, albo powinien mieć na górze dodatkową krawędź - jesli jest to rowek kołowy, albo powinien być na widoku z góry (czyli dolnym) narysowany.
- czy to sa 2 detale połozone na sobie czy jeden detal? Kreskowanie świadczy, że to jeden detal ale co w takim razie robi ta linia gruba pozioma?
- jesli na głównym rzucie jest gwint to powinien byc oznaczony na rzucie z góry.
- Na górnym rzucie nie narysowałeś ścięcia
- masz źle oznaczony kierunek - strzałki A-A powinny byc od dołu albo rzut główny "do góry nogami"
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Autor tematu
Mnemozyne

Post napisał: Mnemozyne » 24 sty 2010, 12:55

upadły_mnich pisze:Niestety ale Cię zmartwię. Nie jest to prawidłowo narysowane.
- w Polsce na półwidoku-półprzekroju kreskuje sie z prawej strony
- ten rowek wzdłuż na górnym rzucie i dolnym sie nie zgrywa. Czegoś tu brakuje. W najprostszym przypadku brak symbolu, że rzut obrócono. Chociaż po co go obracać?
- Ten rowek, do którego 2 wymiary przeciagnałeś, albo powinien mieć na górze dodatkową krawędź - jesli jest to rowek kołowy, albo powinien być na widoku z góry (czyli dolnym) narysowany.
- czy to sa 2 detale połozone na sobie czy jeden detal? Kreskowanie świadczy, że to jeden detal ale co w takim razie robi ta linia gruba pozioma?
- jesli na głównym rzucie jest gwint to powinien byc oznaczony na rzucie z góry.
- Na górnym rzucie nie narysowałeś ścięcia
- masz źle oznaczony kierunek - strzałki A-A powinny byc od dołu albo rzut główny "do góry nogami"

kurczę, a niby miało być dobrze, bo sprawdzał mi to wykładowca i sam doradzał :/
a dałoby się to jakoś zwymiarować i na razie przymknąć oko na te niedociągnięcia? Narzucić tylko linie, wymiary przykładowe, później ja bym p;odstawił prawidłowe liczby... Nawet, jak jest źle, to projekt muszę skończyć. :sad:

gwoli ścisłości: wiem, że górny rzut nie ma osi symetrii, że są innych wymiarów, ale to tylko na brudno!

proszę, o pomoc...

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 24 sty 2010, 14:23

Mnemozyne pisze:sprawdzał mi to wykładowca i sam doradzał :/
Nie wszystko co mnie w życiu spotkało było samą słodyczą. ale teraz doceniam to szczęście, że nie miałem takich wykładowców.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
Mnemozyne

Post napisał: Mnemozyne » 24 sty 2010, 15:01

Wiem o tym, jednakże to stwierdzenie w niczym mi nie pomaga. Opinia o wykładowcy nie jest tu tematem, lecz mój problem z tym projektem :/

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 24 sty 2010, 15:30

Dobra
Poniżej masz przykład jak to można zwymiarować. Aczkolwiek dawno nie wymiarowalem detalu "nie widząc" go w wyobraźni.
I zastanów się, jak sprawdzał to nauczyciel. Może był zmeczony po nocnym "zaliczaniu" :razz: lub zwalniają go z pracy a teraz sie doczepi?
I naprawdę staram sie być wyrozumiały na problemy szkolnictwa współczesnego...ale trudno nie zgodzić sie z kolegą Bydgost
Oki..

Obrazek

Dolnego i górnego rzutu nie poprawialem bo tego nie chcesz i ...nie jestem pewny jak miało być.

Autor tematu
Mnemozyne

Post napisał: Mnemozyne » 24 sty 2010, 16:09

Wielkie dzięki!

Więc tak: jest to gwint. Wykładowca powiedział, że to zwymiarowania tego przedmiotu potrzebuję widoków: z góry, z dołu i z prawej strony. Tutaj zdjęcia (przepraszam za jakość, ale myślę, żę widać o co chodzi)

widok dołu:

widok z prawej:(główny) - ten widok to półprzekrój. mam pytanie. na obrazku w 1 poście spytałem, czy dobrze narysowałem gwint. Dobrze ? :P

Ps. ja wiem, że macie racje co do wykładowcy. Na poprzednim projekcie kumplowi poprawiał sam, a później powiedział, że jest źle, heh.

widok góry:

Mnichu już dostał 'pomógł', zachęcam do pomocy !

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 24 sty 2010, 16:20

teraz mam watpliwości..
Na zdjeciach tego nie widac ale wydaje mi sie, że są rozbieżności miedzy tym co narysowałeś a zdjeciami.

Autor tematu
Mnemozyne

Post napisał: Mnemozyne » 24 sty 2010, 16:22

może po prostu to moja wina, a wykładowca nie zwrócił na to uwagi ?
co jest źle?

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 24 sty 2010, 20:12

na podstawie tych zdjęc to niestety niewiele pomogę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”