Można śrubą złapać przelotowo (tzw. montaż fixed w tych projektach stosowany ale domyślnie na stałe) i opcje taką uwzględniłem w projekcie ale za dużo kręcenia i manewrów to musi być szybkie i intuicyjne pozwalać na błyskawicznie uwolnienie.

Są pokrętła mimośrodowe ale wątpię aby się tutaj sprawdziły i nic nie widzę co jest tanie i można by było zamontować. Sorinex ma jeden mimośród najwyraźniej jako docisk boczny. Boczne akurat dosyć dobrze się skontrowały przelotowym sworzniem i drugim dociskiem który działa jak kolejny sworzeń. Ten Sorinex dodatkowo używa docisku dźwigni który prawdopodobnie właśnie problem usuwa na luzach tył-przód, choć widzę że ich projekt i tak się trzęsie ale to najwyraźniej luzy z zawiasu a nie samego kosza na słupie.
Mechanizm widać w 3:18 minucie jest to stara wersja jammera
https://youtu.be/zjg9zxxtb9o 3:18
- nowa ma inną poj. dźwignie ale sądzę ze zasada się nie zmieniła.

- Nie wiem jakie kąty ustawić tej dźwigni myślałem o rolce poliuretanowej fi=40mm o szerokości 16mm są takie na allegro.
- Ile dać tych rolek aby mechanizm się zakleszczał prawidłowo na pozycji? Bo rozumiem że musi być jakaś blokada po osiągnięciu docisku i aby nie „przeleciał” w drugą stronę. Myślałem o dwóch które ustawią się szeregowo w pionie. W tym Sorinexie widać chyba tylko jedną rolkę i wybrzuszenie na dźwigni stalowe podobne do średnicy rolki ale to będzie dotykać słupa i w przypadku lakierowanego niszczyć go. Oni chyba tam dali też jakiś rodzaj płytki ruchomej i rolka naciska na płytkę stalową z podpiętą formatką z polietylenu i ona dopiero ciśnie na słup ale nie widać tego na filmie.

- ile dać tolerancji na docisk? kosz jak jest ustawiony na +1 to rolce dodać około 2mm? Lepiej chyba kupić rolkę i sprawdzić na ile warstwa PU się poddaje ewentualnie dociskowi. Ale pi razy drzwi ile powinno się dać na takich dźwigniach?
Rys dałem nowy aby mniej zamieszania robił bo w obecnym ciężko się popłać.
chyba że ktoś ma zupełnie inny pomysł jak to prościej rozwiązać - nie musi być dźwignia, ani ten sposób otwarty jestem na sugestie