Projekt dźwigni dociskowej do jammera

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
kowalarcade
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Projekt dźwigni dociskowej do jammera

Post napisał: kowalarcade » 20 sie 2023, 17:13

Mam problem z zaprojektowaniem mechanizmu dociśnięcia kosza z rolkami do profilu po którym jeździ góra-dół. To takie ramiona udające hammera maszynę. Te konstrukcje marketowe/firmowe maja potworne luzy które sieją na ramiona w trakcie ruszania nimi lub na sam słup przez co wpada w wibracje i zwiększają się siły skrętne na całym słupie, do tego drogie i kilka rozwiązań dla mnie zbędnych. To się zdecydowałem że zrobię projekt sam. Próbowałem to obejść zmniejszoną tolerancją całego kosza i rolek ale to ślepy zaułek z racji tego że profile nie są precyzyjne i zwyczajnie rozszerzają się i zwężają. Profil mam nierdzewny który i tak względem profili z czarnej stali jest wyraźnie precyzyjniejszy. Tolerancje ustawiłem na +1.0mm kosza i rolek ale nadal pomimo kontrowania sworzniami bocznie po opuszczeniu kosza w dół i unoszenia ramienia w górę pow. linii zawiasu – obrotu są małe tąpnięcia w trakcie ruszania nimi, bo sam kosz się krzywi minimalnie na słupie ruchem kołyskowym tył-przód. Nie mogę zwiększyć tolerancji ponieważ grozi to już zakleszczeniem rolek – już teraz jest ciężko i na granicy funkcjonalności. Jest to w sumie pierdoła całość działa 3x lepiej niż wszelkie inne gotowce na rynku, ale chciałbym aby to znikło całkowicie. Coś musi docisnąć kosz to słupa i mechanizm musi być maksymalnie wygodny i uproszczony. Tak to teraz wygląda na tyle jest jeszcze miejsce na poprawki i trochę otworów technicznych które można wykorzystać, wolałbym uniknąć palenia od nowa bo blacha 10 troche drogo wychodzi :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Można śrubą złapać przelotowo (tzw. montaż fixed w tych projektach stosowany ale domyślnie na stałe) i opcje taką uwzględniłem w projekcie ale za dużo kręcenia i manewrów to musi być szybkie i intuicyjne pozwalać na błyskawicznie uwolnienie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Są pokrętła mimośrodowe ale wątpię aby się tutaj sprawdziły i nic nie widzę co jest tanie i można by było zamontować. Sorinex ma jeden mimośród najwyraźniej jako docisk boczny. Boczne akurat dosyć dobrze się skontrowały przelotowym sworzniem i drugim dociskiem który działa jak kolejny sworzeń. Ten Sorinex dodatkowo używa docisku dźwigni który prawdopodobnie właśnie problem usuwa na luzach tył-przód, choć widzę że ich projekt i tak się trzęsie ale to najwyraźniej luzy z zawiasu a nie samego kosza na słupie.
Mechanizm widać w 3:18 minucie jest to stara wersja jammera
https://youtu.be/zjg9zxxtb9o 3:18
- nowa ma inną poj. dźwignie ale sądzę ze zasada się nie zmieniła.
Obrazek
Obrazek

- Nie wiem jakie kąty ustawić tej dźwigni myślałem o rolce poliuretanowej fi=40mm o szerokości 16mm są takie na allegro.
- Ile dać tych rolek aby mechanizm się zakleszczał prawidłowo na pozycji? Bo rozumiem że musi być jakaś blokada po osiągnięciu docisku i aby nie „przeleciał” w drugą stronę. Myślałem o dwóch które ustawią się szeregowo w pionie. W tym Sorinexie widać chyba tylko jedną rolkę i wybrzuszenie na dźwigni stalowe podobne do średnicy rolki ale to będzie dotykać słupa i w przypadku lakierowanego niszczyć go. Oni chyba tam dali też jakiś rodzaj płytki ruchomej i rolka naciska na płytkę stalową z podpiętą formatką z polietylenu i ona dopiero ciśnie na słup ale nie widać tego na filmie.
Obrazek
- ile dać tolerancji na docisk? kosz jak jest ustawiony na +1 to rolce dodać około 2mm? Lepiej chyba kupić rolkę i sprawdzić na ile warstwa PU się poddaje ewentualnie dociskowi. Ale pi razy drzwi ile powinno się dać na takich dźwigniach?
Rys dałem nowy aby mniej zamieszania robił bo w obecnym ciężko się popłać.

chyba że ktoś ma zupełnie inny pomysł jak to prościej rozwiązać - nie musi być dźwignia, ani ten sposób otwarty jestem na sugestie :P

adadur
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Re: Projekt dźwigni dociskowej do jammera

Post napisał: adadur » 22 sie 2023, 11:19

Nie do końca jeszcze czuje ten "wózek", ale ma to być funkcję takiego al'a hamulca z wykasowaniem luzów...
Może cos w ten desen jak poniżej na szkicu ... śruba ze stożkiem ... wypozycjonuje wózek aby przełożyć sworznie zabezpieczające oraz ściągnie rolki z prawej strony ale musi być odpowiednio solidna i mocno dokręcana bo nie wiem czy nie będzie miał tendencji do chybotania się (jak zaznaczyłem strzałkami) bo ten stożek to jeden punkt względem którego może się "obracać"
Obrazek

Autor tematu
kowalarcade

Post napisał: kowalarcade » 26 sie 2023, 15:30

Dokładnie to ma "tylko" kasować luzy, zabezpieczeniem są zawsze sworznie boczne. Są projekty że wstawiony jest pin indeksujący ale nie ma na rynku pinów na 20mm z głowica zazwyczaj to max pin wkręcany M20 z głowica na 12mm. Sprężyna w pinie jest i tak za słaba aby robić za docisk. A słaba też głowica aby w ogóle robić za główne zabezpieczenie i finalnie boczny sworzeń na przekładkę albo śruba zabezpieczająca jest dalej wymagana.

opcje mam ze śruba skręcić na docisk jak pisałem uwzględniłem to wstępnie przelotowo: łapie ścianę zaraz przed zawiasem- frontową ściankę, ale to trochę mało wygodne. Mam tam jeszcze blache na tylnią zakładkę która wchodzi w otwory prostokątne koło raczek i ona miała robić za ten ewentualny docisk swoja powierzchnią od strony tylnej podbnie jak na Twoim rys. Ale to dalej się sprowadza do kręcenia gwintem. Nie ważne czy przelotowo czy dociskowo dalej trzeba kręcić. Szukam czegoś szybkiego hebla/mimośrodu i chyb dźwignia byłby najszybsza. Ale nie projektowałem nigdy dźwigni dociskowej ani nawet nie miałem czegoś takiego w rękach i nie wiem jak się to ustawia aby się blokowało i dociskało.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 27 sie 2023, 00:28

Coś takiego..
Obrazek
Mimośród ma tak umieszczona oś obrotu, że im bardziej klin pod wpływem tarcia o szynę będzie się wciskał pod mimośród, tym bardziej mimośród będzie go dociskał do szyny..
Zwolnienie klina przez ruch dźwigni do góry.
pozdrawiam,
Roman

adadur

Post napisał: adadur » 28 sie 2023, 13:20

Rozwiązanie na bazie dźwigni mimośrodowej może okazać się droższe w wykonaniu (dla jednego wyrobu ekonomicznie nie uzasadnione) a to dlatego, że wykonanie elementów będzie droższe (bardziej skomplikowane), do tego nie wiem czy tak się wstrzelisz z wykonaniem że dźwignia będzie się odpowiednio składać (nie będzie odstawać) i zapewniać optymalny docisk i możliwe że będzie potrzeba wykonania prototypu a później korygowania rozwiązania ... jak masz takie możliwości można się bawić.
Co do rozwiązania z dokręcaniem ... rozumiem, że chcesz uniknąć mozolnego kręcenia śrubą ... ale dobierając odpowiedni skok gwintu oraz średnicę dźwigni/koła do obracania można znacznie tą czynność uprościć, na tyle że jeden/dwa obroty będą wystarczały.
Drożąc wersję "mimośrodową", może jakiś "gotowiec", albo naprowadzi na rozwiązanie:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek

Linki:
https://shop.amf.de/application/amf_app ... E:Liste)=Z

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”