Podana chropowatość ale brak określenia skali chrop. Rz Ra??
-
- Posty w temacie: 5
To tak jak pisałem na początku ,masz chropowatość Ra. Kol peritus namieszał ,bo pewnie młody i zna tylko normę PN-ISO 1302:2004 . Ja żyje nieco dłużej i potrafię nawet trójkąciki odczytać. Nie wszystkie konstrukcje są nowe. Jeżeli maja swój wiek ,to oznaczenia są adekwatne do tego wieku.dragon44 pisze:Na prawdę musze?? Nie chce mi się odpalać paintazdzicho pisze:To moze naszkicuj ,jak ci tę chropowatość oznaczyli.no oznaczenie jest normalne, ptaszek i liczba, załóżmy 6,3 albo 3,2. Nie ma tam nic więcej.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Podana chropowatość ale brak określenia skali chrop. Rz Ra??
Podłączam się pod post kolegi bo nurtuje mnie to od jakiegoś czasu a odpowiedzi jednoznacznej nie bylo.
Jak to jest z tą chropowatością?? Zawsze oznaczałem jak na 2) symbolu a kilka razy juz widzialem oznaczanie jak na 1).
Ktos umie senstownie odpowiedzieć?

Jak to jest z tą chropowatością?? Zawsze oznaczałem jak na 2) symbolu a kilka razy juz widzialem oznaczanie jak na 1).

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re:
Zakładam, że żadnych nie przyjął. Ostatnio trafiają do mnie rysunki, gdzie jako obowiązującą
dla wszystkich powierzchni chropowatość podano Rz4. Zapytałem czy pogłębienia pod śruby
i otwory z wierteł (teoretycznie) też mają mieć Rz4, to usłyszałem, że konstruktorowi jest
generalnie chropowatość obojętna i żeby zrobić po uważaniu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Podana chropowatość ale brak określenia skali chrop. Rz Ra??
Pierwsze oznaczenie jest obowiązujące, drugie już nie obowiązuje aczkolwiek dla uproszczenia czasem jeszcze stosowaneMichal04089 pisze: ↑20 lut 2019, 23:31Podłączam się pod post kolegi bo nurtuje mnie to od jakiegoś czasu a odpowiedzi jednoznacznej nie bylo.
![]()