Hej,
Fragment tulei powinien być chroniony specjalną pastą przed ocynkiem.
Czy oznaczenie chronionego fragmentu linią grubą kreska-kropka kilka mm od konturu wystarczy (+szczałka z opisem chronić pastą x)? Dodatkowo dodałem w uwagach "Powierzchnie oznaczone grubą linią: kreska-linia należy chronić pastą
X przed ocynkiem (patrz przekrój A-A)" i tutaj jeszcze wstawiłem tą linię.
Wydaję mi się, że takie oznaczenie jest w pełni zrozumiałe, aczkolwiek nie wiem czy prawidłowe. Linia kreska kropka wg. poradnia mechanika jest do powierzchni obrabianych cieplnie. W Wikipedii natomiast do powierzchni klejonych, lutowanych.
Wikipedia --> https://pl.wikipedia.org/wiki/Rysunek_t ... _maszynowy
PS Na podobnym forum chłopaki powiedzieli, że opis będzie czytelny, ale czy prawidłowy to się już nie dowiedziałem.
Marek
Oznaczenie powierzchni chronionej przed ocynkiem
Re: Oznaczenie powierzchni chronionej przed ocynkiem
Poprawnie i logicznie będzie oznaczyć obszar podlegający ocykowaniu wraz z podaniem grubości warstwy linią dwupunktową grubą, a w uwagach podać, że pozostałe powierzchnie nie podlegające ocynkowaniu chronić pastą X.marek_pno pisze:Fragment tulei powinien być chroniony specjalną pastą przed ocynkiem.
Czy oznaczenie chronionego fragmentu linią grubą kreska-kropka kilka mm od konturu wystarczy (+szczałka z opisem chronić pastą x)? Dodatkowo dodałem w uwagach "Powierzchnie oznaczone grubą linią: kreska-linia należy chronić pastą
X przed ocynkiem (patrz przekrój A-A)" i tutaj jeszcze wstawiłem tą linię.
Wydaję mi się, że takie oznaczenie jest w pełni zrozumiałe, aczkolwiek nie wiem czy prawidłowe. Linia kreska kropka wg. poradnia mechanika jest do powierzchni obrabianych cieplnie. W Wikipedii natomiast do powierzchni klejonych, lutowanych.
Linia dwupunktowa gruba używana jest do zaznaczenia wykonania obróbki a nie do jej zaniechania (patrz PN – ISO 128-20:2002).
PS.Szczałkę lepiej zastąpić strzałką

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Wskazujesz odnośnikiem daną powierzchnię zaznaczoną linią cienką z uwagą "chronić przed pokryciem" i tyle
Skądinąd jeszcze nie ma normy na zdrowy rozsądek.
[ Dodano: 2016-12-13, 01:00 ]
a jeżeli rysunek zagmatwany to w uwagach ogólnych dodaj info że takie coś jest aby wykonawca tego nie przeoczył.
Skądinąd jeszcze nie ma normy na zdrowy rozsądek.
[ Dodano: 2016-12-13, 01:00 ]
a jeżeli rysunek zagmatwany to w uwagach ogólnych dodaj info że takie coś jest aby wykonawca tego nie przeoczył.
Pasjonat
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1