Śruba dwustronna - poszukiwanie normy

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Adrian M.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adrian M. » 06 sty 2013, 22:44

Normy możesz kupić w normowni, za 25zł. sztuka co dla mnie jest totalnym debilizmem. Ewentualnie możesz je skserować ale też to chyba więcej kosztuje. Przy każdej politechnice znajdziesz takie coś. Ja zassałem całkiem ładną paczkę z peb. Zresztą mają też porządny księgozbiór.
Jak szukasz dla pojedynczego elementu, to gogluj ten element, producent zazwyczaj podaje wg. jakiej normy jest produkt.
Nasze normy PN są zastępowane powoli normami PN-EN. lub EN, w kwestii jak się to ma do siebie, szukaj tabel porównawczych.

Tagi:

Awatar użytkownika

ochlaptus
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ochlaptus » 06 sty 2013, 22:52

wincentyk pisze:Widzę, że Polaczki ściągają normy z zachodu, a sami nic nie wnoszą.
jak to sami nic nie wnoszą...ciągną/ściągają z rozpora 69mm nie widzisz wyżej tego wkładu entelektualnego ? :razz:
Załączniki
ale jaja !.gif
ale jaja !.gif (33.21 KiB) Przejrzano 1172 razy

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: dudis69 » 07 sty 2013, 01:16

wincentyk pisze:Zapomniałem dopisać, że chodzi o skok 2d, a nie 1,25d. Powoli rozgryzłem sprawę. Widzę, że Polaczki ściągają normy z zachodu, a sami nic nie wnoszą. Ogólnie jeśli chodzi o poszukiwania tabel to trzeba nad tym poświęcić trochę czasu.
To już nie jest mój problem... Pierwszy raz słyszę o skoku 2d, zapewne opchlaptus coś wie na ten temat, przecież ciągnie na co dzień z niejednego źródła. :mrgreen:
Nie wiem jak "Polaczki", ale ja używam google, a na domiar złego korzystam z opcji grafika w przeglądarce.
Nie muszę wtedy przeglądać 60 tys stron tekstu, aby znaleźć dokładnie tego, czego szukam.
wincentyk okiełznaj najpierw swoją przeglądarkę internetową, dopiero później zadawaj pytania na które nie mogłeś znaleźć samodzielnie odpowiedzi. :wink:

Obrazek
Pozdrawiam Sławek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”