vericut & nx6

NX CAM/Unigraphics

Autor tematu
marcinello3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

vericut & nx6

Post napisał: marcinello3 » 21 paź 2011, 17:37

Witam

Mając ogromny problem z konfiguracją wirtualnej obrabiarki, mamy zamiar przetestować Vericuta. Co sądzicie o tym programie i jak to się ma w praktyce.
1. Czy warto inwestowac tyle pieniędzy w dodatkowy program do symulacji skoro NX tex swoje kosztuje
2. Jak wyglada konfiguracja obrobiarek, czy też jest tak porypana jak w NXie?
3. Jak ma się sprawa postprocessorów czy wymagana jest nowa ich konfiguracja z pod vericuta czy program jest na tyle mądry że rozpoznaje kody obróbcze?

Prosiłbym o wasze opinie w tej sprawie!

Tagi:

radeko
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: radeko » 21 paź 2011, 19:25

marcinello , używam tego softu mniej -więcej od 4 lat ( od wersji 6 Vericut). Według mnie ogromną jego zaletą jest optymalizacja posuwu. Nie dość że sprawdzisz swój NC kod pod względem poprawności , to jeszcze zyskasz ok 20 procent na czasie obróbki, chociaż program wygląda okropnie bo niemal w każdym bloku masz inny F.
Sam dopisuje też bloki albo kasuje niepotrzebne dojazdy np, czasem zwalnia jak za szybko gonisz przy pełnym obciążeniu freza.
Ale to działa rzeczywiście i sprawdzone przeze mnie w praktyce.
Druga sprawa to widać ślady obróbki i możesz sobie zobaczyć jak będzie wyglądała powierzchnia detalu po obróbce ( potem tylko powrót do NX , zmiana strategii -generate i masz kolejny wirtualny detal do oceny ).
Postprocesory są załączone do wszystkich kontrolerów i działają. Problem jest z konfiguracją całej maszyny, tzn wtedy jak chcesz widzieć dosłownie wszystko, jak pobiera narzędzie, mieć na uwadze punkty krańcowe, jakieś imadło na stałe czy uchwyt w który nie możesz przyłożyć przy przejazdach między detalami. To wymaga zmiany konstrukcji gotowców.
Natomiast jeżeli jesteś pewny że otoczenie masz czyste a chcesz widzieć sam detal oprawkę i narzędzie , to ustawienie tego jest dziecinnie proste i wystarczające do pracy.
Kolejnym plusem jest to że Vericut widzi kompensację narzędzia czyli rzeczywiście jest to wirtualna obrabiarka.
Zapomnisz załadować G41-G42 bądź ją odwołasz za szybko , będziesz widział co się stanie ( czasem na maszynie jest już za późno)
Polecam go jak lubisz dołożyć do programu coś z ręki od siebie, często łączysz programy metodą kopiuj-wklej np.
Odkąd stosuję go nie muszę testować programu blok po bloku tylko puszczam na full nawet pierwszą sztukę i nigdy nie przyłożyłem w detal.
Toczenie też jest OK, gwinty widać takie jakie zrobisz ( nieraz w NX z pośpiechu zapomnę zmienić kierunek obrotów M3/M4 Vericut to wyłapie , jak ich w ogóle zapomnisz włączyć też na czerwono pojedzie w detalu ... dużo by pisać
Ale się rozpisałem .. dawno mnie tutaj nie było chyba dlatego
Polecam po prostu

Autor tematu
marcinello3

Post napisał: marcinello3 » 21 paź 2011, 20:34

a co w takim razie z nx`em i jego konfiguracją obrabiarek?
Ja osobiscie cały czas dąże do tego żeby jednak działać w jednym systemie ale powoli zaczyna mi działać na nerwy ta konfiguracja, brak materiałów wiedzy, wsparcia itp., a na filmikach reklamujących to wszystko pięknie i ładnie.
Co do vericuta to same dobre opinie między znajomymi i jak narazie kolega "radeko" też chwali.
pozdr

radeko
Posty w temacie: 2

Post napisał: radeko » 22 paź 2011, 01:45

Jak dla mnie to pełna wizualizacja w NX jest trochę bardziej na pokaz niż do praktycznego zastosowania. Fajnie to wygląda , ale nie masz możliwości zbadania kształtu obrobionego detalu z taką dokładnością . Dużo więcej widać już w normalnym verify 2D ( swoją drogą dlaczego model znika po ruszeniu myszą i nie można go poobracać , nie jestem w stanie zrozumieć)
Zasadnicza różnica polega na tym że w Vericut pracujesz na pliku tekstowym NC, czyli de facto na tym co posłałeś obrabiarce ,a nie na pliku CLSF czyli jeszcze przed postprocesorem.
Nie mogę się doczekać na używanie podprogramów z NX, robię mnóstwo modyfikacji z ręki, dopisuję LBL , kopiuję - wklejam, tworzę podprogramy "na piechotę" żeby zaoszczędzić pamięci w maszynie. Bez Vericut`a nie dałbym rady.

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zibi » 28 paź 2011, 13:30

Czy ktoś z Panów dysponuje toturialem lub choćby opisem jak zacząć pracę z Vericut 7 i NX6 w celu optymalizacji?
Wszelka pomoc mile widziana.

Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: nxcam » 29 paź 2011, 20:22

witajcie...

- staram się załaczyc pdf o postprocsesorach odwrotnych ... ale nie chce sie ladowac - moze po Świętych sie uda... i sie udało

ja postprocesorow odwrotnych uzywam od NX5, a scislej do frezowania 5axis
- zrobienia prawidlowego (bezpiecznego) postprocesora wymaga nie tylko wiedzy matematycznej, o czym doskonale z praktyki wiecie
- konfiguracje postprocesorow odwrotnych nie naleza do najlatwiejszych, ale w odroznieniu od innych systemow cam, dla wnikaczy jest to w standardzie

program sie rozwija w strone produkcji równiez seryjnych czesci
- od NX7.5 jest mozłiwosc dynamicznej zmiany posuwu w zaleznosci od przekroju warstwy skrawanej
- symulacja pracy obrabiarki może byc oparta na pliku pośrednim CLS (jak w innych cam) lub kodzie NC (wymaga postprocesora odwrotnego)
- od NX8 jest juz mozliwosc interpretacji podprogramow w postprocesorach odwrotnch/interpretacji korekcji...
- koniec ... :)

sam sobie sterem/zeglarzem/okretem...
- bez względu na nazwę systemu: trzeba zamodelowac cześć w CAD/opracowac technologie/zrobic obróbkę w CAM/postprocesor/postprocesor odwrotny/wdrozenie na obrabiarce... duzo tego...
- chyle z podziwem czolo przed waszą pracą i pozdrawiam...
Załączniki
NX8_NC_Simulation_Examples.pdf
Symulacja kodu NC na CSE Simulation Drivers
(5.35 MiB) Pobrany 11508 razy
Ostatnio zmieniony 03 lis 2011, 11:51 przez nxcam, łącznie zmieniany 2 razy.

Autor tematu
marcinello3

Post napisał: marcinello3 » 30 paź 2011, 10:04

Czy ktoś z Panów dysponuje toturialem lub choćby opisem jak zacząć pracę z Vericut 7 i NX6 w celu optymalizacji
w katalogu ...:\....\cgtech\7.1.1\hhelp\training_sessions znajdziesz tutorial.

....
staram się załaczyc pdf o postprocsesorach odwrotnych ... ale nie chce sie ladowac
byłbym bardzo wdzieczny jak był bys w stanie mi podesłać go na poczte [email protected]
- chyle z podziwem czolo przed waszą pracą i pozdrawiam...
a dla niektórych to takie proste, zaznaczasz powierzchnie i program gotowy :) ( chyba domyslacie sie o co chodzi )

pozdrowienia

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”