Jak wygenerować kod na drutuwkę, wypalarkę elektrodowa?

NX CAM/Unigraphics

Autor tematu
obloj
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Jak wygenerować kod na drutuwkę, wypalarkę elektrodowa?

Post napisał: obloj » 04 maja 2010, 01:08

Witam serdecznie szanowne grono
Mam pytanie na temat tego jak stworzyc kod nc do drutówki, elektrodrażarki, wypalarki laserowe na NX w książce akurat o tym nic nie ma. BArdzo prosil bym chociaz po jednym przykładzie z kazdego z opisem. I czy mozna wczytac taka maszyne z kinematyka zeby bylo widac jej prace.
Z góry bardzo dziekuję za odpowiedz. A koledze NXCAM mszczególnie za pomoc juz otrzymana. Jestes wielki kolego i dla nas raczkujacych w NX jestes wspomozycielek :smile: dzieki
PZDR

Tagi:

SACZI
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: SACZI » 04 maja 2010, 19:23

U mnie w firmie na druta i drążarki programów sie nie pisze.
Nie wiem, czy to dobrze, czy źle, ale tak jest.
Operatorzy modyfikują sobie szablony programów i w ten sposób uruchamiaja obróbkę.
Programiści natomiast przygotowują najazdy i głebokości drążenia jezeli chodzi o drążarki.

Na wycinarkę drutową przygotowujemy najzwyklejsze linie - trajektorie cięcia, po których wycinarka podąża.
Pliki te to są najzwyklejsze dwg.

Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: nxcam » 17 maja 2010, 11:35

postaram się poszukać jakiś materiałów do drutowki, które można udostępnić ale nie obiecuję że się uda...

radeko

Post napisał: radeko » 06 lip 2010, 02:00

Musisz mieć aktywną licencje na WIRE EDM , ja tego używam do programowania drutówek.
Tam masz wszystko jeżeli chodzi o operacje . Łącznie z punktami przewlekania drutu albo startu początkowego G92.
Post Builder poprowadzi Cie przez postprocesor dla EDM niemalże bezbłędnie.
Druga metoda to używaj opcji PLANAR PROFILE albo PLANAR MILLING tylko wskaż mu żeby frez szedł środkiem (opcja ON zamiast TANTO przy wskazywaniu geometrii) Możesz sobie dla pewności ustawić średnice freza 0,25 mm ale nie musisz bo i tak środkiem prowadzi.
Później postprocesor frezarkowy, kasujesz Z, H, G43 , M, S a dopisujesz z ręki G92 i śmiga :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”