ABKK pisze: ↑03 kwie 2024, 17:53

Ten rysunek to jakaś bzdura.
Wygląda to tak, jakby narysowany był trzpień z dwoma gwintami M12, a opis był od tego co go masz...
To się często zdarza, że producent/sprzedawca ma jeden rysunek i nanosi na nim różne wymiary, bo uważa że jest to tylko rysunek poglądowy i nie musi pokazywać rzeczywistych szczegółów...
Wygląda więc na to, że tylko Ty możesz trzpień pomierzyć i ustalić co da się z nim zrobić...
Najprościej to by było wziąć gwintownik M12, taki z długim i cieńszym niż gwint uchwytem, i "pogłębić" gwint od strony tulejki tak, żeby wyszedł z drugiej strony.
Ale jak wcześniej pisałem, pojęcia nie mam jaka jest średnica otworu w trzpieniu i nie wiem czy to się da zrobić...
Druga opcja. to wiertło 12 mm i wiercić od strony gwintu M16, tak żeby się dostać do gwintu m12, ale to jest niebezpieczne, bo jak się wywierci za głęboko, to się uszkodzi gwint M12... No i jak pisałeś, oryginalna śruba tam nie sięgnie, więc trzeba by było dorobić nową...
Tak czy inaczej, musisz sam zmierzyć średnice i długości otworów w trzpieniu.
Możesz po prostu brać różne wałki z dość dowolnego materiału i sprawdzać czy i jak głęboko wejdą. taki pomiar nie będzie dokładny, ale tutaj powinien wystarczyć.
Z tego rysunku co zamieściłeś, to nikt niczego nie wywróży...