potrzebna szybka pomoc w usunięciu gwintownika
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
gwintownik
Jak masz dostęp do płynów zamrażających o podobnym działaniu co ciekły azot możesz wykruszyć gwintownik ,ponieważ jest hartowany i łatwo będzie pękał
tuptus
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ach te cienkie gwintowniki - trzeba bardzo uważać żeby nie chrupnoł i już sama świadomość że jest taki "dalikatny " powoduje u mnie że mi się ręce trzęsą . Ponieważ mi się ręce trzęsą to gwintownik prawie napewno szczeli. Na samą myśl tego faktu ręce mi się jeszcze bardziej trzęsą a wtedy ......... 
tutptus59 - na mój rozum to ciekłym azotem spowodujesz że materiał w koło gwintownika się obkurczy znacznie i wogóle się go nie wyjmie takim sposobem.
Elektrodrążarka wiadomo da rade, ja ponieważ nie mam dostępu to robię dziurę palnikiem i potem rowiercam na większy wymiar i daje "wstawkę " nowego materiału
Nie zawsze tak można.
Może by tak opracować jakąś nisko budżetową elektrodrążarkę do takiego zastosowania - żeby tylko wypalić ten gwintownik nawet ręcznie operując elektrodą - czy się tak da ?

tutptus59 - na mój rozum to ciekłym azotem spowodujesz że materiał w koło gwintownika się obkurczy znacznie i wogóle się go nie wyjmie takim sposobem.
Elektrodrążarka wiadomo da rade, ja ponieważ nie mam dostępu to robię dziurę palnikiem i potem rowiercam na większy wymiar i daje "wstawkę " nowego materiału
Nie zawsze tak można.
Może by tak opracować jakąś nisko budżetową elektrodrążarkę do takiego zastosowania - żeby tylko wypalić ten gwintownik nawet ręcznie operując elektrodą - czy się tak da ?