jak zrobić mostek żeby się element nie ruszał
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Niestety nie napisałeś jaki to Artcam Express, czyli która wersja, a to nie jest bez znaczenia, więc odpowiadając, nie chciałbym wprowadzić w błąd.loook pisze:aha i mam Artcam express, jest tam taka opcja ?
Poza tym, ja pracuję tylko na Artcam Jewel Smith, czyli najwyższej możliwej wersji i mam dostęp do Artcamów Jewel Smith 2013, 2015 i 9.1, więc tylko w tym zakresie mogę pomóc.
Oczywiście możliwe jest, że sprawa mostków jest rozwiązana tak samo we wszystkich wersjach Artcam-a, ale ..... tego nie wiem.
Możliwe więc, że w Express-ie nie ma czegoś, co jest już w wyższych wersjach.
Ale żeby nie zostawić Cię z taką niejasną odpowiedzią, to napiszę jak to jest w Artcamie Jewel Smith wersja 9.1, bo być może w Twoim Artcamie jest tak samo.
Otóż chcąc wstawić mostki, trzeba najpierw wygenerować trajektorię.
Jak już masz wygenerowaną trajektorię, to w podglądzie 2D klikasz na nią, czyli na wektor trajektorii, a nie na wektor z którego powstała.
Jak na nią klikniesz, to zabarwi się na niebiesko.
Teraz w zakładce "Trajektorie" w sekcji "Trajektorie 2D", klikasz na ikonę o nazwie "Opcje profilu" i pokaże się okno o nazwie "Opcje profilu" w którym już możesz sobie dodawać mostki, czyli określasz, ile mostków ma być na danej trajektorii.
Ułożą się one automatycznie wzdłuż trajektorii
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Niestety, ale ... masz rację.loook pisze:Lajosz, to express 2012 nie ma tej opcji o której mówisz
Odwiedziłem stronę Delcam-a i znalazłem informację, że mostki, jako jedna z opcji, są dostępne w module do Express-a (Advanced 2D Machining Module), a moduł ten kosztuje 175 Euro.
Poniżej link:
http://www.artcam.com/express/modules/a ... hining.asp