Artcam Espress płaskorzeźby
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Artcam Espress płaskorzeźby
Witam,
przeglądając forum dowiedziałem się że w/w programie nie można zrobić płaskorzeźby tzn niby można ale nie bezpośrednio. Nie wiem dokładnie jak to działa.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mnie oświecić i napisać krok po kroku jakich trzeba użyć programów aby otrzymać płaskorzeźbę (ze zdjęcia) na ploterze? Pomijając Artcam Pro i programy w podobnych przedziałach cenowych...
Pozdrawiam!
przeglądając forum dowiedziałem się że w/w programie nie można zrobić płaskorzeźby tzn niby można ale nie bezpośrednio. Nie wiem dokładnie jak to działa.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mnie oświecić i napisać krok po kroku jakich trzeba użyć programów aby otrzymać płaskorzeźbę (ze zdjęcia) na ploterze? Pomijając Artcam Pro i programy w podobnych przedziałach cenowych...
Pozdrawiam!
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Nie będzie łatwo (to tak dla zachęty 
W Artcam Express nie zrobisz płaskorzeźby bo po prostu nie ma tam żadnych opcji/narzędzi do jej tworzenia, czyli inaczej pisząc, "prawdziwym" Artcamem jest Artcam Pro lub Jewel Smith, a wszystkie inne wersje, to okrojone wersje w/w oprogramowania.
Nie wiem co można opisywać krok po kroku w zakresie doboru modellera (innego niż Artcam) ?
Może napiszę tak:
Ściągnij sobie z oficjalnych stron wersje demo np. takich programów do modelowania jak Rhino, MOI, Sculptris, czy co tam jeszcze uznasz za stosowne i .... wypróbuj który najbardziej Ci pasuje.
Natomiast jeśli chodzi Ci o jakiś automat, który ze zdjęcia stworzy sensowną płaskorzeźbę, to UWAGA:
>>>> NIE MA i JESZCZE DŁUGO NIE BĘDZIE takiego programu.
Mam nadzieję, że nie zniechęciłem do zabawy z Artcamem tudzież w ogóle do modelowania.

W Artcam Express nie zrobisz płaskorzeźby bo po prostu nie ma tam żadnych opcji/narzędzi do jej tworzenia, czyli inaczej pisząc, "prawdziwym" Artcamem jest Artcam Pro lub Jewel Smith, a wszystkie inne wersje, to okrojone wersje w/w oprogramowania.
Nie wiem co można opisywać krok po kroku w zakresie doboru modellera (innego niż Artcam) ?
Może napiszę tak:
Ściągnij sobie z oficjalnych stron wersje demo np. takich programów do modelowania jak Rhino, MOI, Sculptris, czy co tam jeszcze uznasz za stosowne i .... wypróbuj który najbardziej Ci pasuje.
Natomiast jeśli chodzi Ci o jakiś automat, który ze zdjęcia stworzy sensowną płaskorzeźbę, to UWAGA:
>>>> NIE MA i JESZCZE DŁUGO NIE BĘDZIE takiego programu.
Mam nadzieję, że nie zniechęciłem do zabawy z Artcamem tudzież w ogóle do modelowania.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ja jestem tego samego zdania co lajosz. Automaty nie potrafią zinterpretować bitmapy inaczej niż na podstawie różnic nasycenia koloru, a to się ma nijak do rzeczywistych kształtów brył, które te bitmapy przedstawiają.dasza77 pisze:kolego lajosz - dlaczego mijasz się z prawdą ?
Jeśli jesteśmy w błędzie, to bardzo proszę o jakiś trop ku oświeceniu

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
dasza77, jak sie nie ma pojęcia i nie frezuje płaskorzeźb to lepiej sie nie kompromitować.jedno z moich w galerii

z takiego jak ponizej.
A żeby zrobic cos takiego plus np zmiana tła nie potrzeba posiadac ArtCam-a
a mieć zrobione w nim + ZBrush nie majac pojecia 
z takiego jak ponizej.
A żeby zrobic cos takiego plus np zmiana tła nie potrzeba posiadac ArtCam-a

- Załączniki
-
- Bez nazwy.jpg (27.84 KiB) Przejrzano 4600 razy
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Przyszło mi do głowy, że ten automat musiałby chyba mieć gigantyczną bazę danych porównawczych - bitmapy i odpowiadające im modele 3d. Może porównując miliardy obrazków, statystycznie byłoby możliwe uzyskanie jako takiego wyniku, ale i tak z dużym prawdopodobieństwem pomyłki. Na razie nie ma ani takiej bazy, ani chyba takiego komputera.KAJOS pisze:Nietety nie ma i raczej mało możliwe że kiedykolwiek bedzie jakis "inteligentny" program "automat".
@dasza77, pewnie w niektórych sytuacjach jest możliwe uzyskanie wystarczającego efektu, ale musi być odpowiedni obrazek albo trzeba mieć szczęście